Όχι στην υποβάθμιση της ζωής και των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων

Αθήνα, 28/08/2023

«Συνάδελφοι,

Με το αντεργατικό, σε πολλές διατάξεις του, σχέδιο νόμου που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, επιχειρείται η παγκόσμια έννοια του δικαιώματος στην απεργία να βαφτιστεί σε δικαίωμα στην εργασία, προβλέποντας μάλιστα ποινική και όχι μόνο αστική ευθύνη αυτών που θα ασκήσουν ακόμα και «ψυχολογική βία» απέναντι στους απεργοσπάστες. Η ποινή προβλέπεται να είναι φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών!

Η κυβέρνηση των κ. Μητσοτάκη-Γεωργιάδη, με πρόσχημα την κύρωση της ευρωπαϊκής κοινοτικής οδηγίας 2019/1152 με την οποία μικρή σχέση έχει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, προωθεί αντεργατικές ρυθμίσεις, στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων:

  • Καταστρατηγείται με έμμεσο τρόπο το 8ωρο και τινάζονται στον αέρα τα χρονικά όρια εργασίας, μέσω της εισαγωγής της δυνατότητας παράλληλης απασχόλησης σε έτερο εργοδότη, που μπορεί να οδηγήσει σε 13ώρη εργασία μέσα στο 24ωρο, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία σε μια χώρα, που οι ελεγκτικοί θεσμοί βρίσκονται σκόπιμα σε «αδρανή» λειτουργία τα τελευταία πέντε χρόνια.
  • Προωθούνται, τυποποιούνται και θεσμοποιούνται νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης (απασχόληση ανάλογα με την επιθυμία και τις ανάγκες του εργοδότη, αρκεί να προβλέπεται τουλάχιστον μια ώρα εργασίας την βδομάδα! και συμβάσεις κατά παραγγελία) που προσαρμόζουν πλήρως τον εργαζόμενο στις ανάγκες της επιχείρησης. Ευελιξία για τις επιχειρήσεις, ομηρία και ανασφάλεια για τους εργαζομένους με αμοιβές ψίχουλα που θα πρέπει να παραμένουν σε διαρκή ετοιμότητα, όποτε τους χρειαστεί ο εργοδότης, χωρίς να πληρώνονται για υπερωρίες, νυκτερινά, Κυριακές.
  • Ακυρώνεται στην πράξη για μεγάλες επιχειρήσεις, η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών (κατάθεση εγγράφου Ε8) και οι τροποποιήσεις ωραρίων, στην περίπτωση που έχουν εφαρμόσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία χωρίς ελέγχους γίνεται διακοσμητική.
  • Ποινικοποιείται η απεργία και η συνδικαλιστική δράση, και ουσιαστικά ακυρώνεται η κάθε απεργιακή κινητοποίηση με την εισαγωγή βαρύτατου προστίμου και ποινής φυλάκισης, σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες, να εισέλθουν στο χώρο δουλειάς.
  • Προωθείται το 6ήμερο, το οποίο επεκτείνεται σε όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων (ισχύει ήδη στον επισιτισμό-τουρισμό), γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει την καθημερινότητα των εργαζομένων, τον θεσμό της οικογένειας και την ψυχική υγεία των εργαζομένων και συνεπακόλουθα, να οξύνει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
  • Οριοθετείτε δήθεν η δοκιμαστική περίοδος – δόκιμος εργαζόμενος) σε 6 μήνες σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, χωρίς όμως να αλλάζει την ελάχιστη υποχρέωση των 12 μηνών προϋπηρεσίας ως προϋπόθεση για θεμελίωση δικαιώματος σε αποζημίωση απόλυσης. Όποιος απολύεται πριν τους 12 μήνες (όπως και σήμερα) δεν έχει δικαίωμα σε αποζημίωση απόλυσης. Δηλαδή μια τρύπα στο νερό.
  • Η διευθέτηση του ωραρίου που καθιερώθηκε πλήρως με τον «νόμο Χατζηδάκη (4808/21) θα γίνεται πλέον με ατομική σύμβαση εργαζόμενου – εργοδότη, χωρίς να απαιτείται προηγούμενο «αίτημα» του εργαζόμενου. Τα απλήρωτα «10ωρα Μητσοτάκη» θα συμφωνούνται λέει μεταξύ των μερών, σαν αυτά να είναι ισότιμα! Λες και έχει ο εργαζόμενος την ίδια διαπραγματευτική δύναμη με τον εργοδότη του.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά λειτουργώντας ως «πλασιέ» συγκεκριμένων εργοδοτικών συμφερόντων, συνεχίζει στο γνωστό νεοφιλελεύθερο δρόμο, που άνοιξε  πριν από 2 χρόνια, με τις απλήρωτες υπερωρίες, την μείωση των προστίμων για την εργοδοτική αυθαιρεσία, τη διάλυση του ΣΕΠΕ, την απελευθέρωση των απολύσεων κλπ.

Την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη συζητά για μείωση του χρόνου εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών (35ωρο) και για περισσότερη κρατική παρέμβαση – προστασία στην εργασία, ως μοχλό ανάπτυξης αλλά και προστασίας των εργαζόμενων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει αυτό που ξέρει καλά:

Για μια ακόμα φορά επιλέγει να συνταυτιστεί με τους εργοδότες απέναντι στους εργαζόμενους.

Η παράταξή μας καλεί την ΓΣΕΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα να αντιδράσουν δυναμικά στην προσπάθεια υποβάθμισης των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων και στην υποβάθμιση της ζωής των εργαζόμενων.»

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr