ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΙΑΛΥΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ!

Αθήνα, 05/12/2023

Οι αντιδράσεις των φορέων των ελευθέρων επαγγελματιών απέναντι στο φορολογικό νομοσχέδιο εντείνονται και διευρύνονται σε όλη τη χώρα.

Όμως με μια προσεκτική ανάγνωση, θα διαπιστώσει κανείς ότι το απαράδεκτο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης δεν πρόκειται να στραγγαλίσει ΜΟΝΟ τις ατομικές και μικρές επιχειρήσεις, τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, αλλά θα πλήξει κατευθείαν και τους μισθωτούς εργαζόμενους.

Πρόκειται περί φορολογικού εκτρώματος και τούτο διότι θα δημιουργήσει τόσο μεγάλες παρενέργειες, οι οποίες θα οδηγήσουν χωρίς υπερβολή σε δραστική συρρίκνωση μισθών σε εποχές κρίσης της αγοραστικής δύναμης, σε απολύσεις και γενικότερα στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων για την τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων, που απασχολείται στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Το άρθρο 15 του νομοσχεδίου που συνδέει τη φορολογία των επιχειρήσεων με τους μισθούς των εργαζομένων και εν γένει το μισθολογικό κόστος, προκειμένου να καθορίσει το τεκμαρτό ελάχιστο ετήσιο εισόδημα από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, είναι εγκληματικό για τη μισθωτή εργασία.

H φορολογία των μικρομεσαίων εκτινάσσεται σε τέτοιο βαθμό και ανάλογα με τη μισθολογική πολιτική της κάθε επιχείρησης, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθώντας να ξεφύγουν από την υπερφορολόγηση, θα χτυπήσουν τη μισθωτή εργασία μέσω μιας σειράς αντεργατικών πρακτικών, το αποτέλεσμα της οποίας εκτιμούμε ότι θα αποφέρει νομοτελειακά τις εξής συνέπειες για τους εργαζόμενους:

α) εκτεταμένες απολύσεις,

β) δραστικές μειώσεις μισθών των υψηλότερα αμειβόμενων εργαζόμενων,

γ) εκβιαστικές μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση,

δ) προσφυγή στην υποδηλωμένη ή αδήλωτη εργασία και στις απλήρωτες υπερωρίες,

ε) ενοικίαση εργαζομένων, ώστε να φαίνεται ότι η επιχείρηση δεν απασχολεί μισθωτούς.

Ταυτόχρονα, το φορολογικό νομοσχέδιο συνιστά μια βόμβα για τον κατώτατο μισθό και τούτο διότι οι εργοδοτικές οργανώσεις θα αντισταθούν σθεναρά, ώστε αυτός να μην αυξηθεί ή/και θα διεκδικήσουν μείωση του κατώτατου μισθού ώστε να μειώσουν τη φορολογία τους.

Από την άλλη πλευρά, το νομοσχέδιο βάζει βόμβα και στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ιδίως σε όσους κλάδους κυριαρχούν οι μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις μέχρι 9 άτομα.

Από όλα τα παραπάνω είναι φανερό ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα στραφεί σε βάρος και της μισθωτής εργασίας από τη στιγμή που συνδέει τη φορολογία με το ύψος των μισθών και το συνολικό εργασιακό κόστος. Κατά συνέπεια θα έρθει ένα νέο κύμα φτωχοποίησης των εργαζομένων και μάλιστα σε εποχή κρίσης της αγοραστικής δύναμης, θα αυξηθεί η ανεργία και θα ελαστικοποιηθούν στην πράξη ακόμα περισσότερο οι θέσεις εργασίας.

Η Κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιο άμεσα, είναι νομοσχέδιο που πλήττει ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίους αλλά και εργαζόμενους, είναι νομοσχέδιο καταστροφής της οικονομίας και της απασχόλησης, βασιζόμενο στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, για τη συγκεντροποίηση της αγοράς σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, των οποίων τη φορολόγηση αφήνει άθικτη.

ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΑΠΟΣΥΝΔΕΘΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr