Ψέματα για τους εμβολιασμούς στα ειδικά σχολεία

Το υπουργείο Παιδείας διατυμπανίζει εδώ και ένα μήνα ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία, όμως η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής υποστηρίζει ότι δεν έχει εμβολιαστεί κανένας από το προσωπικό των ειδικών σχολείων μέχρι σήμερα.

Δεκάδες ειδικά σχολεία βρίσκονται σε πλήρη ή μερική αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ ήδη μετρούν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κωφεύει στις εκκλήσεις των αρμόδιων ομοσπονδιών εκπαιδευτικών και εργαζομένων για λήψη μέτρων προκειμένου να προστατευθούν η υγεία και η ασφάλεια όλων όσοι φοιτούν ή εργάζονται στα σχολεία αυτά.

Μετά την έξαρση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει για μία ακόμη φορά τη λειτουργία των σχολείων γενικής παιδείας, εξαιρώντας όμως ξανά τις μονάδες ειδικής αγωγής.

Στο επιχείρημα ότι είναι η φύση των σχολείων της ειδικής αγωγής τέτοια που δεν επιτρέπει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ήρθε να προστεθεί και το επιχείρημα ότι «έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στα παιδιά που είναι άνω των 16 ετών με την έγκριση των κηδεμόνων», όπως δήλωσε χθες στο Mega η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει σύμφωνα με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) Γεωργία Μπουλμέτη. Ψεύδη ή άγνοια; Μάλιστα η κ. Μπουλμέτη δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι το υπουργείο έσπευσε με ανακοίνωσή του στις 15 Φεβρουαρίου να πει πως ξεκίνησε η διαδικασία των εμβολιασμών όταν καλά καλά δεν είχαν δηλωθεί καν τα στοιχεία του εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, ούτε και των μαθητών.

«Αφού βγήκε η ανακοίνωση, μας ζητήθηκαν τα στοιχεία μας από τους διευθυντές. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγες μέρες αργότερα. Από τότε, μπαίνουμε καθημερινά στην άυλη συνταγογράφηση, όμως πληροφορούμαστε ότι δεν ανήκουμε στην ομάδα που εμβολιάζεται» μας λέει η πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, η οποία τονίζει ότι «δεν έχει εμβολιαστεί κανένας εκπαιδευτικός, ΕΕΠ, ΕΒΠ από το προσωπικό των ειδικών σχολείων μέχρι σήμερα».

Ο φόβος των εργαζομένων αλλά και των γονιών για την υγεία τη δική τους και των παιδιών τους όλο και εντείνεται. Αρκεί να σκεφτούμε ότι το ποσοστό των σχολείων ειδικής αγωγής που είναι σε αναστολή αντιστοιχεί στο 5% του συνόλου των ειδικών σχολείων (480 τον αριθμό), την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό των σχολείων/τμημάτων της γενικής παιδείας είναι 1%.

Η απώλεια δύο μαθητών, στον Βόλο και στον Πειραιά, αλλά και του προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ειδικού Δημοτικού Χαλκίδας είναι τρανή -και τραγική- απόδειξη της ανάγκης άμεσης λήψης μέτρων προστασίας.

Αύριο, η ΠΟΣΕΕΠΕΑ αλλά και οι ομοσπονδίες εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) θα βρεθούν στο υπουργείο Παιδείας, όπου έχουν ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της συνέχισης της λειτουργίας των μονάδων ειδικής αγωγής.

Για την ίδια ημέρα η ΠΟΣΕΕΠΕΑ προκήρυξε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας (11.00 έως τη λήξη του ωραρίου), ενώ η ΔΟΕ έχει ανακοινώσει 24ωρη απεργία και καλεί το μεσημέρι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr