ΟΙΥΕ: Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Αθήνα, 25/04/2022

Κάτω από την πίεση του θυμού και της οργής των εργαζομένων, που στενάζουν από τους λογαριασμούς του ρεύματος και προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στο ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ο ίδιος και πριν την προγραμματισμένη ώρα, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 Ευρώ μικτά ή 43 ευρώ καθαρά (1,5 Ευρώ ημερησίως).

Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια αύξηση που είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες των εργαζομένων, ειδικά στη σημερινή συγκυρία της ραγδαίας φτωχοποίησης λόγω της δραματικής αύξησης του πληθωρισμού.

– Έρχεται μετά από 2 χρόνια παγώματος του κατώτατου μισθού (το 2% και το 7,5%), πολύ καθυστερημένα και φαίνεται ανεπαρκής.

– Ο κατώτατος μισθός υπολείπεται του αντίστοιχου του 2012 και ενώ το κόστος ζωής έχει διπλασιαστεί.

– Η αύξηση έχει ήδη εξανεμισθεί από την ακρίβεια, καθώς ο μηνιαίος πληθωρισμός τρέχει με 9%, με αυξητικές τάσεις από μήνα σε μήνα. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ ο καθαρός κατώτατος μισθός τον Ιανουάριο του 2022 είχε ήδη χάσει σε αγοραστική δύναμη πάνω από 14% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, παρά την αύξηση 2% που δόθηκε στην αρχή του χρόνου φέτος!

– Αρκεί και μόνο ένας φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος με την απαράδεκτη ρήτρα αναπροσαρμογής, ώστε να εξαερώσει όλο το ετήσιο ποσόν που θα λάβει ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Ο αγώνας των εργαζομένων θα είναι διαρκής.

# Διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς που θα αναπληρώνουν τις απώλειες και τον πληθωρισμό, θα διασφαλίζουν τον αξιοπρεπή βιοπορισμό, θα ανακτούν την αγοραστική δύναμη των μισθωτών.

# Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού να επανέλθει άμεσα στη συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

# Να επανέλθει η υποχρεωτικότητα εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων και η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία στον ΟΜΕΔ για τους εργαζόμενους, τα σωματεία τους.

Για την ΟΙΥΕ

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr