Πρόκληση και εμπαιγμός των εργαζομένων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά τους αγώνες μας την 1η ΜΑΗ.

Αθήνα, 28/04/2022

Η εσπευσμένη και αγχώδης προσπάθεια του Πρωθυπουργού να αναγγείλει ο ίδιος την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 43 Ευρώ καθαρά ή 1,6 Ευρώ την ημέρα, μόνο θυμό και οργή μπορεί να προκαλέσει στους εργαζόμενους, οι οποίοι μετά από 10 χρόνια μνημονιακής λιτότητας, δύο χρόνια πανδημικής κρίσης με τα αλλοπρόσαλλα κυβερνητικά μέτρα με τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας, όπου ο κατώτατος μισθός έμεινε παγωμένος, έρχονται τώρα να αντιμετωπίσουν το εξωφρενικό κύμα ακρίβειας, για το οποίο η Κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο αντιμετώπισής του.

Η Κυβέρνηση, με την απόφασή της για τον κατώτατο είναι φανερό ότι κοροϊδεύει και εμπαίζει τους εργαζόμενους, ενώ έχει μάλιστα το θράσος να μιλά για χορήγηση 15ου μισθού!, την ώρα που στην καλύτερη περίπτωση ένας μέσος εργαζόμενος καλείται να δώσει ολόκληρο τον μισθό του μόνο και μόνο για να πληρώσει το ρεύμα, εξαιτίας της εξωφρενικής και της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής, που ορίζουν αδιαφανώς οι εταιρείες ρεύματος με τις ευλογίες της Κυβέρνησης. Για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ρεύματος ούτε κουβέντα!   

Και δεν είναι μόνο το ρεύμα. Η μεσοσταθμική ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 4,5%, τη στιγμή που ο πληθωρισμός τρέχει ήδη με 9% και μήνα με το μήνα ακολουθεί ανεξέλεγκτη πορεία, με τους εργαζόμενους να κάνουν βασικές περικοπές ακόμα και στα βασικά είδη διατροφής, αλλά και στις μετακινήσεις τους. Οι εκτιμήσεις μάλιστα κάνουν λόγο για πληθωρισμό που θα υπερβεί το 12% σε ετήσια βάση στο τέλος της χρονιάς. Μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά διατροφής, στα καύσιμα, οι αναστολές διακοπής ρεύματος λόγω αδυναμίας εξόφλησης των εξωφρενικών λογαριασμών, οι αναστολές πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ΔΕΝ βρίσκονται καν στην ατζέντα της πιο αντεργατικής κυβέρνησης.

Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από φανερό, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες αξιοπρεπούς επιβίωσης των εργαζομένων στη σημερινή συγκυρία, για αυτό η οργή, ο θυμός και η αγανάκτηση με την Κυβέρνηση λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.

ΤΗΝ 1Η ΜΑΗ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ!

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ!

Απέναντι σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι μετά τη μεγαλειώδη Απεργία στις 6 Απρίλη, έχουμε μπροστά μας την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Η συμμετοχή μας στην Πρωτομαγιάτικη Απεργία με όρους μαζικότητας, ενότητας των εργαζομένων και εργατικής αλληλεγγύης είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους διαχρονικούς αγώνες της εργατικής τάξης και των ηρώων της, που έπεσαν αγωνιζόμενοι για ένα καλύτερο αύριο.

Σήμερα 136 χρόνια μετά το Σικάγο και 86 χρόνια από τη αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά της Θεσσαλονίκης, οι διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα του κόσμου της μισθωτής εργασίας παραμένουν επίκαιρα, όσο ποτέ.

Οι μισθοί δεν φθάνουν για να βγει ο μήνας. Οι εργαζόμενοι και ειδικά οι νέοι και οι νέες, παρότι έχουν σπουδάσει, βιώνουν την εργασιακή επισφάλεια της μερικής απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας, της συνεχούς αλλαγής δουλειάς με χαμηλά μεροκάματα και μεγάλα διαστήματα ανεργίας. Τα στοιχειώδη δικαιώματα στους χώρους εργασίας (ωράριο, αμοιβή υπερωριών, άδειες, διαλλείματα) είναι πλέον ανύπαρκτα. Η εργοδοτική αυθαιρεσία και ο εκφοβισμός είναι μέρος της καθημερινότητας των εργαζομένων. Παντού βλέπουμε σκυμμένα κεφάλια στη δουλειά, το εργασιακό στρες βασιλεύει.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με σειρά νεοφιλελεύθερων – αντεργατικών ασφαλιστικών και εργασιακών νόμων συνεχίζει τη διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων.

Τα συνδικάτα και το δικαίωμα συμμετοχής των εργαζομένων σε αυτά ποινικοποιείται.

Τα δικαστήρια βγάζουν συνεχώς τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές.

Η υποχρέωση εγγραφής σε Μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων συνιστά «φακέλωμα» που μας γυρίζει σε μετεμφυλιακό καθεστώς.

Η Κυριακή – Αργία θεωρείται παρωχημένη. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να εργάζονται ασταμάτητα με μισθούς που δε φθάνουν καν να πληρωθεί ένας λογαριασμός της ΔΕΗ

Οι άνεργοι διαπομπεύονται ως απατεώνες, ο ΟΑΕΔ δεν υπάρχει πια, τη θέση του την πήρε η ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης!). Την προστασία των ανέργων τη διαδέχθηκε ένα οργανωμένο πάρτι δήθεν κατάρτισης με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτά και άλλα πολλά, συνθέτουν ένα δυστοπικό τοπίο για την εργατική τάξη. Όλοι μας οφείλουμε να σταθούμε απέναντι σε αυτό, να αντισταθούμε και να το ανατρέψουμε. Με ενότητα στη δράση, με μαζικότητα, με αλληλεγγύη στους πιο ασθενέστερους εργαζόμενους, με συνεχή αγώνα και κινητοποιήσεις απέναντι στο άδικο. Να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

Η 1η ΜΑΗ είναι η δική μας ημέρα. Οι διεκδικήσεις και τα αιτήματά μας είναι δίκαια!

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια και θα εξασφαλίζουν τον αξιοπρεπή βιοπορισμό μας.
  • Κατάργηση του αντεργατικού Νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/21).
  • Συλλογικές συμβάσεις παντού: ΕΓΣΣΕ, κλαδικές και επιχειρησιακές με επεκτασιμότητα και υποχρέωση εφαρμογής από όλους τους εργοδότες.
  • Επαναφορά της υποχρεωτικής Διαιτησίας του ΟΜΕΔ με μονομερή προσφυγή των εργαζομένων.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας στο Εμπόριο.
  • Ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία σε ρεύμα και σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης. Μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1Η ΜΑΗ

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΩΡΑ 11.00 π.μ.

 

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr