ΟΙΥΕ: Βαθαίνει η κρίση για τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Μονόδρομος ο αγώνας για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ

Αθήνα, 04/04/2022

Την ώρα που τα επιτελεία του ΣΕΒ και των μεγάλων εργοδοτών με την υποστήριξη της ΤτΕ βάζουν βέτο, ώστε η αύξηση του κατώτατου μισθού να μην υπερβαίνει το 4%, ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με διπλάσια νούμερα (8% το Μάρτιο), εξαερώνοντας το εργατικό εισόδημα, οι αντεργατικές – αντικοινωνικές πολιτικές της Κυβέρνησης συνεχίζονται σαν να μην τρέχει τίποτα, σαν να μην υπάρχει νέα ραγδαία φτωχοποίηση των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων λόγω της ανεξέλεγκτης ακρίβειας και κερδοσκοπίας. Αντί να λάβει γενναία μέτρα στήριξης των εισοδημάτων, περιορίζεται στην επικοινωνιακή χορήγηση «ψυχίων» που δήθεν θα ανακουφίσουν τις ευάλωτες ομάδες.

Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα είναι συντριπτικά: Η πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ δείχνει ότι το 60% των εργαζομένων δηλώνει ότι έχει περιορίσει δραστικά τις δαπάνες για βασικά αγαθά διατροφής και το 74% έχει μειώσει τις δαπάνες για θέρμανση και το 80% για ψυχαγωγία. Ταυτόχρονα, το 85% των εργαζομένων ζητά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 Ευρώ. Αλλά και η προχθεσινή έρευνα της MRB επιβεβαιώνει την παταγώδη αποτυχία της Κυβέρνησης να προστατέψει τον κόσμο από την φτωχοποίηση, με το 75% των πολιτών να θεωρεί αναποτελεσματική τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων.

Η αγοραστική δύναμη των μισθών εξανεμίζεται καθημερινά. Στον κατώτατο μισθό η Ελλάδα, είναι στην 7η χειρότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., καθώς έχει μειωθεί κατά 12,3% μόνο τους τελευταίους μήνες (στοιχεία ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) και μάλιστα χωρίς να υπολογίσει κανείς τις τεράστιες συσσωρευμένες απώλειες (-19,4%) που είχαν υποστεί οι μισθοί το 2012 με την ΠΥΣ 6/2012 κατά 22% (και 32% για τους νέους).

Είναι φανερό λοιπόν ότι, αυτή η ραγδαία μείωση της αγοραστικής δύναμης συμπαρασύρει όχι μόνο τον κατώτατο μισθό, αλλά το σύνολο των μισθών στη χώρα μας, οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο την οικονομία, βυθίζει στην κρίση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, ναρκοθετεί τη βιωσιμότητά τους και οδηγεί μαθηματικά σε λουκέτα και απολύσεις, σε αύξηση της ανεργίας, αφού δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Ήδη το Φεβρουάριο 2022 καταγράφηκε πρωτοφανής έκρηξη των απολύσεων με αύξηση κατά 94,6%. Στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ καταγράφηκαν 138.579 απολύσεις, 67.384 περισσότερες από τις 71.195, που είχαν καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2021.

Και όλα αυτά ενώ οι κλαδικές ή/και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτες (μόνο το 14% των εργαζομένων αμείβεται βάσει συλλογικής σύμβασης). Οι απλήρωτες υπερωρίες είναι πλέον καθεστώς, η εργασιακή ευελιξία γιγαντώνεται, το διευθυντικό δικαίωμα και η εργοδοτική αυθαιρεσία γενικεύεται και ο ελεγκτικός ρόλος του ΣΕΠΕ υποβαθμίζεται δια της απομάκρυνσης του από την πολιτική ευθύνη του Υπουργείο Εργασίας.

Απέναντι σε όλα αυτά, είναι σημαντικό να αντιδράσουμε όλοι μας.

Να δώσουμε τον αγώνα για την ανατροπή όλων των αντεργατικών πολιτικών με όρους ενότητας, μαζικότητας και αλληλεγγύης.

Να συμμετάσχουμε αγωνιστικά στην Πανεργατική Απεργία στις 6 Απρίλη.

 

ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ 2022 ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ (ΩΡΑ 11.00 π.μ.)

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr