Να μπει τέλος στην έμφυλη σεξουαλική βία. Όχι άλλα θύματα στους χώρους εργασίας αλλά και στην κοινωνία

Αθήνα, 18/01/2021

Στηρίζουμε και συμπαραστεκόμαστε στην Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, που τόλμησε να μιλήσει, για όσα βίωσε από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ.

Η καταγγελία της Σοφίας, έρχεται να μας υπενθυμίσει, ότι η έμφυλη σεξουαλική βία είναι διαχρονικά παρούσα και στους εργασιακούς χώρους, ωστόσο λίγες εργαζόμενες βρίσκουν το θάρρος να την καταγγείλουν, ώστε οι υπαίτιοι να έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

Ειδικά στη σημερινή συγκυρία, που η αγορά εργασίας έχει απορυθμισθεί λόγω της κρίσης, απαιτείται ιδιαίτερη επαγρύπνηση για να μην μετατραπεί η ανάγκη για απασχόληση, σε όπλο στα χέρια θρασύδειλων.

Η χώρα μας διαθέτει ισχυρό νομοθετικό οπλοστάσιο βάσει του οποίου, οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής, ψυχολογικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικής φύσης, που παραβιάζει την αξιοπρέπεια του ατόμου, αποτελεί σεξουαλική παρενόχληση. Ωστόσο, η πάταξη αυτού του φαινομένου κοινωνικής παθογένειας, απαιτεί την ευαισθητοποίηση κάθε πολίτη ξεχωριστά καθώς και τη θεσμική υποστήριξη των θυμάτων, ώστε να σπάσουν το φαύλο κύκλο της σιωπής.

Καλούμε για την άμεση ενεργοποίηση και σύγκλιση της Γραμματείας Ατομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΓΣΕΕ, ώστε να εισηγηθεί στα όργανα της ΓΣΕΕ για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως:

  • τη διεξαγωγή ημερίδας μέσω διαδικτυακής τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή συμβούλων και ψυχολόγων αλλά και εργαζομένων, που έχουν βιώσει τέτοιες συμπεριφορές
  • γραμμή καταγγελιών για τις εργαζόμενες, που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.
  • τη διεξαγωγή σχετικής εκστρατείας ενημέρωσης στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, καθώς και τη συνεργασία με δομές για την ενημέρωση και στήριξη των θυμάτων.

Εμείς θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να ενθαρρύνουμε τις εργαζόμενες και τις γυναίκες να ΜΙΛΑΝΕ. Η εργασιακή αξιοπρέπεια δεν διασφαλίζεται με τη σιωπή και τη θυματοποίηση. Στον αγώνα αυτόν καμιά γυναίκα δεν πρέπει να νιώθει μόνη της. Ήρθε η ώρα να εξαλείψουμε τις κυρίαρχες πατριαρχικές αντιλήψεις που επικρατούν, και την κουλτούρα του βιασμού που τις συνοδεύουν.

Η κραυγή «ΜΙΛΑ»!!! πρέπει να ακουστεί σε κάθε επιχείρηση και σε κάθε εργασιακό χώρο.

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr