Αγώνας δρόμου για τον τζίρο των εκπτώσεων

Αισιοδοξία, αλλά και αγωνία για την τήρηση των μέτρων εντός των καταστημάτων και τη συμπεριφορά του κόσμου εκτός, υπό τον φόβο τρίτου λοκντάουν, αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι οι έμποροι για το σημερινό άνοιγμα του λιανεμπορίου, ελπίζοντας στην καλύτερη των περιπτώσεων να ανακτήσουν το 50% της απώλειας του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή περίπου 2,5 δισ. από τα 5 δισ. ευρώ που υπολόγιζαν.

Χωρίς αυτό να επαρκεί για να ισοφαρίσουν τις απώλειες των τελευταίων δέκα μηνών, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιμελητηρίων αγγίζουν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου αναμένεται να δώσει μια ανάσα οικονομικής αλλά και ψυχολογικής ανακούφισης μετά το δίμηνο σχεδόν λοκντάουν, με εξαίρεση το διάλειμμα του click-away.

Hδη, όπως αποδεικνύουν τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Νοέμβριος ήταν καταστροφικός μήνας για το λιανεμπόριο, με απώλειες τζίρου σχεδόν 250 εκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς -38,5% σε σχέση με το 2019, ενώ o εορταστικός τζίρος εκτιμάται ότι κυμάνθηκε σε λιγότερο από το 1/3 του περσινού, δηλαδή περίπου 1 δισ. έναντι 3,5 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι και αυτός ο τζίρος διανεμήθηκε άνισα, καθώς κλάδοι όπως η ένδυση, η υπόδηση και το εμπόριο ρολογιών-κοσμημάτων κατέγραψαν απώλειες 70%-80%, οι προσδοκίες από τις αγορές χωρίς «κλικ» αλλά μόνο με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών, είναι εύλογα αυξημένες.

Μεγάλη όμως παραμένει και η αγωνία των εμπόρων μήπως ακολουθήσει ένα νέο, τρίτο, λοκντάουν, καθώς η ισορροπία που διαμορφώνεται καθημερινά από τα επιδημιολογικά στοιχεία παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη. «Το αν θα ξανακλείσουμε εξαρτάται από τις αποφάσεις των επιδημιολόγων αλλά και τη συμπεριφορά του κόσμου. Εμείς θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα τα υγειονομικά μέτρα, όμως δεν αρκεί να τηρούνται οι αποστάσεις εντός των καταστημάτων, αλλά να υπάρξει συμμόρφωση και εκτός» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Χατζηθεοδοσίου πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθήνας, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο ενός νέου λοκντάουν «θα ήταν ολική καταστροφή, καθώς οι έμποροι θα μείνουν με το χειμερινό στοκ απούλητο».

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ απευθύνει έκκληση «επιχειρήσεις και καταναλωτικό κοινό να επιδείξουν πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε να μην την πληρώσει πάλι το λιανεμπόριο χωρίς να ευθύνεται» και υπογραμμίζει ότι ένα στα τέσσερα καταστήματα δεν θα ξανανοίξει μετά την πανδημία και εκφράζει τον φόβο ότι το ποσοστό αυτό ενδέχεται να ανέβει σε περίπτωση νέου κλεισίματος της αγοράς.

Την ικανοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος, ευελπιστώντας «σύντομα να υπάρξει και επαναλειτουργία της εστίασης που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο της ελληνικής οικονομίας». Παράλληλα, ζητά «να συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που έχουν πληγεί και να διευρυνθούν τόσο τα ευρωπαϊκά όσο και τα εθνικά μέτρα που θα αποτρέψουν “λουκέτα” και θα διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή».

Θετικό βήμα χαρακτήρισε η ΓΣΕΒΕΕ «την απόφαση επαναλειτουργίας μεγάλου μέρους της αγοράς χωρίς τους ασφυκτικούς περιορισμούς και τις ανισότητες της μεθόδου click away», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό το μέτρο, για την επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις συνέπειες της πανδημίας».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr