Οι περίεργες μετακινήσεις συνεχίζονται…

Αθήνα, 09/10/2020

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι

σας κοινοποιούμε σημερινή επιστολή μας προς τον Ανώτερο Γενικό Διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού κο. Γεωργόπουλο, με αφορμή την με συνοπτικές διαδικασίες μετακίνηση συναδέλφων μας από τις Κεντρικές Υπηρεσίες προς το Δίκτυο των καταστημάτων.

Πρόκειται για συναδέλφους, με πολυετή εμπειρία και προσφορά, κάποιοι εκ των οποίων:

είτε αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας,

είτε είναι πολύτεκνοι,

είτε αντιμετωπίζουν θέματα με εξαρτώμενα μέλη τους,

είτε ανήκουν σε προχωρημένη ηλικιακή ομάδα,

και οι οποίοι καλούνται εντός δύο (2) ημερών να τοποθετηθούν σε καταστήματα του Δικτύου, διανύοντας καθημερινά πολύωρες αποστάσεις σε προορισμούς όπου απαιτείται η χρήση ακόμη και τριών διαδοχικών μέσων μαζικής μεταφοράς, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις σε καταστήματα πλησίον του τόπου κατοικίας τους, οι οποίες περιέργως προτείνονται σε συναδέλφους που διαμένουν σε διαμετρικά αντίθετες περιοχές.

Για εμάς η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία! Πέραν από την καθημερινή εξουθένωση των συναδέλφων, η τοποθέτησή τους σε νέα καθήκοντα, ασύνδετα με την προηγούμενη πολυετή εμπειρία και προσφορά τους (άνω των 20 ετών) και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, υποκρύπτει κατά την άποψή μας την πρόθεση της Διοίκησης, σε συνδυασμό με την πιθανολογούμενη ανακοίνωση ενός νέου προγράμματος … «εθελούσιας» αποχώρησης, να εξωθήσει τους συναδέλφους στην έξοδο από την υπηρεσία.

Ας μην ξεχνάμε:

Χθες ήταν οι συνάδελφοι στο RBU.

Σήμερα η στόχευση μεταφέρεται σε κάποιους άλλους.

Αύριο, στο κάδρο της επόμενης πρόκλησης ενδεχομένως να βρίσκεσαι ΕΣΥ.

Παραμένουμε ΟΛΟΙ σε διαρκή εγρήγορση!

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

            Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας

 

    Μπεμπένης Εμμανουήλ                                              Γοίλιας Ισίδωρος

 

ΠΡΟΣ:   κο. Γεωργόπουλο Γεώργιο

Ανώτερο Γενικό Διευθυντή Group Human Resources Τράπεζας Πειραιώς

Αξιότιμε κε. Διευθυντά,

τις τελευταίες ημέρες συνάδελφοί μας, εργαζόμενοι στις Κεντρικές Υπηρεσίες, με πολυετή εμπειρία και προσφορά, ενημερώνονται για την άμεση μετακίνησή τους στο Δίκτυο των καταστημάτων, προκειμένου να καλύψουν, όπως τους γνωστοποιείται, διαπιστωμένες ανάγκες.

Ανοίγοντας κατ’ αρχήν μια σύντομη παρένθεση, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η διαπίστωση των συγκεκριμένων αναγκών στο Δίκτυο – έστω και με αρκετή καθυστέρηση παρά τις επανειλημμένες προς τούτο αναφορές μας – επαναφέρει εκ νέου το εύλογο ερώτημα της μη έγκαιρης αξιοποίησης των διαθέσιμων εργαζόμενων του πρ. RBU, οι οποίοι συνεχίζουν να καλύπτουν ακόμη και σήμερα έκτακτες ανάγκες με προσωρινές συμβάσεις δανεισμού, αντί να ενισχύουν με τη δική τους πολύτιμη συνδρομή τον εργοδότη τους, την Τράπεζα Πειραιώς.

Επανερχόμενοι, ωστόσο, στο αρχικό θέμα, εντύπωση μας προξενεί το γεγονός  ότι οι συνάδελφοι αυτοί, αν και εργαζόμενοι – με προϋπηρεσία άνω των είκοσι (20) ετών στην πλειονότητά τους – χωρίς να έχουν υπηρετήσει στο Δίκτυο των καταστημάτων, αντιθέτως προσφέρουν καθημερινά και η συμβολή τους αυτή έχει αναγνωριστεί στις θέσεις που εργάζονται, καλούνται με συνοπτικές διαδικασίες εντός δύο (2) ημερών να μετακινηθούν σε καταστήματα του Δικτύου.

Καλούνται, επιπλέον, να διανύσουν καθημερινά πολύωρες αποστάσεις (παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες σε καταστήματα πλησίον του τόπου κατοικίας τους, με τις θέσεις να προτείνονται σε συναδέλφους που διαμένουν σε διαμετρικά αντίθετες περιοχές και με αποτέλεσμα όλοι εντέλει να υποχρεούνται να διανύσουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις), παρά το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών είτε αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, για τα οποία είναι ενήμερος ο ατομικός τους φάκελος, είτε είναι πολύτεκνοι, είτε αντιμετωπίζουν θέματα με εξαρτώμενα μέλη τους, με κάποιους από αυτούς να ανήκουν σε προχωρημένη ηλικιακή ομάδα.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αυτοί, έχοντας το ιδιαίτερο αυτό προφίλ, καλούνται να ενισχύσουν το Δίκτυο – με το επιπλέον άγχος της ανταπόκρισής τους σε νέα και απαιτητικά καθήκοντα, ασύνδετα με την προηγούμενη πολυετή εμπειρία τους, χωρίς την παραμικρή εκπαίδευση – και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, τη στιγμή που όλοι μας προσπαθούμε από τη θέση μας να ενισχύσουμε τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στα καταστήματα του Δικτύου και δικαιολογημένα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στη φονική νόσο Covid – 19. Πόσο μάλλον, στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό συναδέλφων μας που ανήκουν και λόγω ηλικιακής ομάδας ή προβλημάτων υγείας σε ευπαθείς ομάδες ή ποια θα πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι σε πολύτεκνες μητέρες!

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας καλούμε να μην προχωρήσετε στην υλοποίηση των συγκεκριμένων αποφάσεων και να συνεχίσετε να αξιοποιείτε τους εργαζόμενους στις υφιστάμενες θέσεις τους, επενδύοντας στην πολυετή γνώση και εμπειρία τους.

Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για την Τράπεζα και τη χώρα συνολικά, λόγω και του αποτυπώματος που αφήνει δυστυχώς η πανδημία του κορωνοϊού, το ανθρώπινο κεφάλαιο θα πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως μοχλός θετικών εξελίξεων και όχι σαν αναλώσιμο έμψυχο υλικό.

 

Με εκτίμηση

 

             Ο Πρόεδρος                                                                    Ο Γεν. Γραμματέας

    Μπεμπένης Εμμανουήλ                                                         Γοίλιας Ισίδωρος

 

 

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr