Οι επιχειρηματίες εστίασης ζητούν μέτρα με φόντο τα λουκέτα

Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι η μοναδική χώρα που έκλεισε τον κλάδο της εστίασης για να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όμως είναι σίγουρα από τις ελάχιστες χώρες όπου επιχειρήσεις και εργαζόμενοι του κλάδου μένουν στα σπίτια τους με τόσο μικρές βοήθειες από την πλευρά του κράτους.

Έτσι, έχοντας ήδη «στην πλάτη» το βάρος από το κλείσιμο της πρώτης περιόδου της πανδημίας, για την οποία τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειχναν μείωση τζίρου 59%, επιχειρήσεις του κλάδου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οργανώνονται προκειμένου να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση μέτρα που θα τους επιτρέψουν να περάσουν «όρθιες» μία, αδιευκρίνιστης προφανώς διάρκειας, δεύτερη περίοδο κλεισίματος, ζητώντας παράλληλα συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, με στόχο την εύρεση σωστών και ρεαλιστικών λύσεων για τον κλάδο, ο οποίος βρίσκεται «στο έλεος της υγειονομικής κρίσης» .

«Διαχωρισμό μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων και ειδικό κλειστό λογαριασμό»

Μετά την ανακοίνωση με την οποία το σωματείο επιχειρήσεων εστίασης (εστιατόρια, μπαρ και καφέ) «Bareca» κατήγγειλε τα μέτρα στήριξης του κλάδου ως παντελώς ανεπαρκή, μιλώντας για έναν ξαφνικό θάνατο σε ένα θέατρο του παραλόγου, ένας άλλος φορέας, ο «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης» ξεκίνησε μια σειρά επαφών και παρεμβάσεων. Πρόκειται για ένα δίκτυο εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης στην Αθήνα και βασική τους πρόταση είναι η διαφορετική αντιμετώπιση από τη μεριά της Πολιτείας των μεγάλων επιχειρήσεων του Τουρισμού ή της μαζικής εστίασης από τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου.

Εκπρόσωποι του «Κύκλου» συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τους Αλέξη Χαρίτση και Πάνο Σκουρλέτη, τομεάρχη Ανάπτυξης και γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, προκειμένου να παραθέσουν τις προτάσεις τους πάνω στην τρομακτικά δύσκολη συγκυρία. Μεταξύ άλλων, όπως είπαν στο Tvxs.gr, οι επιχειρηματίες του «Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης» προτείνουν:

περαιτέρω ρυθμίσεις με τους παρόχους ρεύματος ώστε να μην κοπεί το ρεύμα σε καμία επιχείρηση κατά το διάστημα του κλεισίματος

Εξασφάλιση μείωσης του ενοικίου κατά 40% για το υπόλοιπο του έτους και όλο το 2021, με ταυτόχρονη αναστολή εξώσεων

120 δόσεις για όλες τις επιχειρήσεις και για όλα τα είδη χρεών

Αντί της επιστρεπτέας προκαταβολής που είναι δάνειο να δημιουργηθεί ειδικός κλειστός λογαριασμός, χωρίς δυνατότητα ανάληψης, για κάθε επιχείρηση στο οποίο να μπει από το Κράτος ποσό ύψους 10% ή 15% του τζίρου του 2019 και από τον οποίο να πληρώνονται αποκλειστικά δαπάνες της επιχείρησης που δικαιολογούνται με παραστατικά

Αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπου η κυβέρνηση έχει κλείσει την εστίαση από την περασμένη Παρασκευή, η «Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης» έχει ζητήσει την κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων. Οι άνθρωποι της πρωτοβουλίας θεωρούν ότι δεν πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση επιχειρήσεις που το αντικείμενό τους επιτρέπει την τήρηση αποστάσεων με αυτές που το αντικείμενό τους δεν το επιτρέπει.

Εκπροσωπώντας πάνω από 150 επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 5000 εργαζόμενους, η «Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης» έχει καταθέσει μια σειρά από αιτήματα, μεταξύ των οποίων και αποζημιώσεις για ζημιές που σχετίζονται με την μη έγκαιρη προειδοποίηση για το κλείσιμο της εστίασης στην πόλη. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο την περασμένη Πέμπτη, με ισχύ από την Παρασκευή, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για προμήθειες που είχαν ήδη κάνει τα καταστήματα εν όψει σαββατοκύριακου.

Συνδεδεμένος με την διασκέδαση και την απαραίτητη απόδραση από την καταπόνηση της καθημερινής εργασίας, ο κλάδος της εστίασης φαίνεται να γίνεται ένας εύκολος στόχος για την κυβέρνηση. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς είπε για την εστίαση: «Κάνουν εξιλαστήριο θύμα τον δεύτερο σε μέγεθος εργοδότη στην Ελλάδα μετά το Δημόσιο».

Υπενθυμίζοντας πως ο κλάδος της εστίασης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο, με πάνω από 330.000 εργαζομένους, ο κ. Καββαθάς χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την εστίαση ως «υποδεέστερα» ακόμα και από αυτά του Μαρτίου, και έκανε λόγο για «χιλιάδες λουκέτα» που έρχονται ενώ κατήγγειλε πως ουσιαστικός διάλογος με την κυβέρνησης δεν υφίσταται.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι και στην υπόλοιπη Ευρώπη μπαίνει λουκέτο στην εστίαση λόγω Κορωνοϊού, ο κ. Καββαθάς τόνισε πως η αντιγραφή μέτρων γίνεται όταν έχεις μια ταυτόσημη οικονομία, εξηγώντας πως η ελληνική έξοδος διαφέρει πολύ από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή.

Παρά τη δέσμη μέτρων που έχει προτείνει ο κλάδος επανειλημμένα στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ δεν βλέπει κανένα από τα ανακοινωθέντα ως υποστηρικτικό του κλάδου, πλην της επιστρεπτέας προκαταβολής που όμως δεν αρκεί, και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με τα μέτρα που ανακοινώσανε, καταστρέφουν τον κλάδο της εστίασης».

Επιστολή 50 σωματείων προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Ζητάμε συνάντηση μαζί σας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επιστολή 50 σωματείων, ενώσεων και συλλόγων εστίασης από όλη την Ελλάδα προς τον πρωθυπουργό. Οι άνθρωποι της εστίασης, ζητούν μια συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο να του προτείνουν «ρεαλιστικές λύσεις», καθώς όπως αναφέρουν, αποτελούν «τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας, μετά το δημόσιο», θυμίζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Καββαθά.

Μεταξύ άλλων, η επιστολή αναφέρεται στην «κρισιμότητα των στιγμών» , η οποία «απαιτεί από όλους στάση ευθύνης και ειλικρίνειας» . Ενώ λοιπόν τα σωματεία δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι ο κλάδος τους, όπως και το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού «έδωσε εξαιρετική προσοχή και διαφύλαξε την χώρα από την κατάρρευση, τηρώντας τους υγειονομικούς περιορισμούς» , η στάση του πρωθυπουργού απέναντι τους, δεν ήταν ούτε σωστή, ούτε «στάση ευθύνης».

Όπως αναφέρουν τα σωματεί απευθυνόμενα στον πρωθυπουργό: «Στο οικονομικό κομμάτι που αφορά την στήριξη της εστίασης, μας αντιμετωπίσατε με μια σειρά από λάθος χειρισμούς, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown για το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου».

Οι λάθος χειρισμοί , στους οποίους αναφέρεται η επιστολή, αφορούν «αρχικά τα οριζόντια μέτρα στήριξης  χωρίς κανέναν κλαδικό διαχωρισμό, τα οποία οδήγησαν «σε σπατάλη πολύτιμων πόρων» , με αποτέλεσμα «8 μήνες μετά, ο κλάδος της εστίασης να έχει συσσωρεύσει επιπλέον χρέη», ευρισκόμενος «στο έλεος της υγειονομικής κρίσης».

Η επιστολή συνεχίζει, επισημαίνοντας τη δύσκολη δεκαετία «χρεοκοπίας» που παρήλθε, η οποία επηρέασε πολύ σημαντικά τον κλάδο της εστίασης και δε δίνει τη δυνατότητα σε καμία περίπτωση για «αποσπασματικές λύσεις», πάνω στις οποίες δεν μπορεί να στηριχθεί η εστίαση.

Στην πραγματικότητα, «απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός ώστε ο κλάδος της εστίασης να αντιμετωπίσει την πανδημία και να λειτουργήσει σε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον όταν η υγειονομική κρίση παρέλθει».

Ο σχεδιασμός αυτός, θα έπρεπε να πηγάζει μέσα από τη διαβούλευση με τους υπεύθυνους του κλάδου και όχι με μονομερείς αποφάσεις, με στόχο ο Πρωθυπουργός να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να «δώσει τις απαραίτητες λύσεις», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή.

Οι σύλλογοι – ενώσεις που υπογράφουν την επιστολή είναι οι εξής:

1.Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης Ν .ΑΡΤΑΣ.

2.Σύλλογος Καφεστιατόρων ΑΡΚΑΔΙΑΣ.

3.Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. ΑΧΑΙΑΣ.

4.Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας Δήμου ΣΗΤΕΙΑΣ.

5.Σωματείο Καφέ Εστίασης ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ.

6.Σύλλογος Επαγγελματιών Εστίασης Ν. ΧΑΝΙΩΝ.

7.Σωματείο καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Και Συναφών Επαγγελμάτων ΕΒΡΟΥ.

8.Ένωση Επαγγελματιών Εστίασης Αναψυχής Ψυχαγωγίας ΑΓΡΙΝΙΟΥ.

9.Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφετεριών, Καφενείων, Κέντρων Ψυχαγωγίας και Εστίασης ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ.

10.Σύλλογος Εστίασης και Αναψυχής ΣΟΥΦΛΙΟΥ.

  1. Σύλλογος Εστίασης και Καφέ Μπαρ ΠΑΡΓΑΣ.
  2. Σύλλογος Καφεπωλών ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ.
  3. Συντονιστικό Καταστημάτων Εστίασης ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ.
  4. Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ.
  5. Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών& Καφέ Μπαρ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

16.Σωματείο Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Δήμου ΡΕΘΥΜΝΗΣ.

17.Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Κοινωνικής Εστίασης ΔΥΤΙΚΗΣ

ΚΡΗΤΗΣ.

18.Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

19.ΣΕΕΔΝΗ Σύνδεσμος Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

20.Πρωτοβουλία Καταστημάτων Εστίασης ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

21.Σ.Ε.Γ.Ε.Σ. Σωματείο Επαγγελματιών Γαστρονομίας Εστίασης &

Συμποσίου Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.

22.Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφετεριών Μπαρ και Καταστημάτων Εστίασης

Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ.

23.Ένωση Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

  1. Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

25.Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ.

26.Σύλλογος Αναψυχής Εστίασης ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ.

  1. Σωματείο Καφέ Μπαρ ΚΟΖΑΝΗΣ.

28.Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

ΧΙΟΥΣΙΚΥΕΧ.

29.Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής ΑΡΓΟΥΣ.

30.Σωματείο Εστιατόρων Ψητοπωλών και Συναφών Επαγγελμάτων

Δήμου ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

31.Σύλλογος Καταστηματαρχών Παραλίας Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ.

32.Σύλλογος Εστιατορίων Ν. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ.

33.Σύλλογος Εστίασης ΝΑΥΠΛΙΟΥ.

34.Σωματείο Καταστηματαρχών Επισιτιστικών Επαγγελμάτων

Δήμου ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ.

  1. Συντονιστικό Καταστημάτων ΕΔΕΣΣΑΣ.
  2. Σωματείο Επιχειρήσεων Εστίασης BA.RE.CA.

37.Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης ΑΘΗΝΑ.

  1. Σωματείο Ιδιοκτητών Καφετερειων Κέντρων Διασκέδασης και

Ψυχαγωγίας (ΣΙΚΚΕΔ) ΒΕΡΟΙΑΣ.

  1. Σύλλογος Επιχειρηματιών Εστίασης Επαρχίας ΛΙΒΑΔΕΙΑ «Νέα

Εστίαση».

40.Συντονιστικό Καταστημάτων Εστίασης ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ.

  1. Σωματείο Εστίασης και Διασκέδασης ΜΥΚΟΝΟΥ (Σωματείο ΣΕΔΕΜ).
  2. Σύλλογος Επαγγελματιών Εστίασης-Αναψυχής-Ψυχαγωγίας

Νάουσας ΠΑΡΟΥ.

43.Σωματείο Επαγγελματιών Εστίασης ΛΕΡΟΥ.

  1. Σύλλογος εστίασης και ψυχαγωγίας ΣΑΜΟΥ.
  2. Σύλλογος Εστίασης και Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

ΛΗΜΝΟΥ.

  1. Συντονιστικό καταστημάτων ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ.
  2. Συντονιστικό Καταστημάτων ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΠΥΡΓΟΥ.

48.Σύλλογος Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΡΕΒΕΖΑΣ.

49.Πρωτοβουλία Εστίασης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

  1. Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής ΕΥΒΟΙΑΣ ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr