Μαύρο στις εκλογές της Κεραμέως

Δάσκαλοι και καθηγητές αποδοκίμασαν την κυβερνητική παρέμβαση στη διαδικασία ανάδειξης των εκπροσώπων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, απέχοντας σε ποσοστά μεγαλύτερα του 90% από την τηλεψηφοφορία.

Hταν συντριπτική, παρ’ ολίγον καθολική, φτάνοντας στο 92,5%, η αποχή των εκπαιδευτικών από τις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια του υπουργείου Παιδείας. Είναι συντριπτική και σαφώς καθολική αποδοκιμασία όχι μόνο της αυταρχικής πολιτικής Κεραμέως αλλά και της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής της επιβολής και των αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων, αποκτώντας, έτσι, τον συμβολισμό αντίστασης για όλους τους εργαζομένους.

Πάνω από το 92% των εκπαιδευτικών, ήτοι οι περίπου 157.000 από τους 170.000, είπαν «όχι» στην τηλεψηφοφορία που έγινε με τους όρους του υπουργείου Παιδείας το Σάββατο (σε αντίθεση με το υπουργείο Εσωτερικών που ανέβαλε όλες τις εκλογές συμβουλίων λόγω πανδημίας και έδωσε ως εναλλακτική και όχι ως μόνη επιλογή την ηλεκτρονική ψηφοφορία), με απώτερο στόχο, όπως προειδοποιούν οι εκπαιδευτικοί, την κατάργηση του θεσμού των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στην κεντρική διοίκηση.

Εξ ου η κοινή αξίωση για παραίτηση της υπουργού Παιδείας, οι δηλώσεις για απονομιμοποίηση της διαδικασίας αλλά κυρίως η προειδοποίηση για μαζικές αντιδράσεις στα επόμενα σχέδια Κεραμέως για υπηρεσιακά συμβούλια είτε με μόνο διορισμένα είτε με διορισμένα και «δοτά» μέλη. Σήμα συναγερμού με αφορμή το ιστορικό αυτό αποτέλεσμα, όχι μόνο του κλάδου αλλά για κάθε κατηγορία εργαζομένων, σημαίνουν και όλα τα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού τόξου.

Πέραν της διπλής ήττας-αποτυχίας Κεραμέως (προσωπικής και κυβερνητικής) μιλούν ο μεν ΣΥΡΙΖΑ για «ράπισμα στο Εντέλλεσθε της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας» αλλά και για «μείζον πολιτικό ζήτημα» (δήλωση Νίκου Φίλη), το δε ΚΚΕ για «πολιτική ήττα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να χτυπήσει το συνδικαλιστικό κίνημα», ενώ το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για «επιστροφή στις πιο σκοτεινές εποχές του κομματισμού».

Ψήφισε μόνο το 7,5%!

Να το πούμε με άλλα λόγια. Μόλις το 7,5% του κλάδου, δηλαδή μόλις οι 13.168 από τους 170.000, πάτησαν το κουμπί. Αν μάλιστα, ληφθεί υπόψη ότι φέτος κλήθηκαν να ψηφίσουν και οι διοικητικοί μαζί με το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, τότε μιλάμε για ακόμη μεγαλύτερη αποχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το 2018 (ανά διετία γίνονται οι εκλογές) η συμμετοχή ήταν στο 89%. Φέτος, οι όροι αντιστράφηκαν πλήρως. Η αποχή έφτασε στο 92,5%, η συμμετοχή στο 7,5%. Το 2018 συμμετείχαν περί τις 116.000 εκπαιδευτικοί, φέτος 13.168.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις εφορευτικές επιτροπές, η αποχή ξεπέρασε το 90% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, πάνω από το 95% στη δευτεροβάθμια. Το 2018 για τα ίδια Συμβούλια είχαν ψηφίσει, για την πρωτοβάθμια 65.359 εκπαιδευτικοί και για τη δευτεροβάθμια 50.856.

Τότε, για κάθε αιρετό μετρούσαν χιλιάδες ψήφους, φέτος «εκλέγονται» με λίγες δεκάδες ή ακόμα και με μονοψήφιους αριθμούς ψήφων επί των εκατοντάδων χιλιάδων εκλογέων. Οι εκπαιδευτικοί ψηφίζουν κάθε φορά σε τρεις κάλπες καθώς εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους σε τρία συμβούλια των δυο βαθμίδων. Είναι τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια (ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ), τα Ανώτερα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια (ΑΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΔΕ) και τα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ) που εδρεύουν στο υπουργείο Παιδείας.

Οπως αναμενόταν, όλο αυτό το σκηνικό συνοδεύτηκε από σωρεία καταγγελιών για πιέσεις και παρεμβάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας προκειμένου να αποφευχθεί το φιάσκο. Μέρες πριν είχε φορτιστεί το κλίμα, ειδικά μετά και την άρνηση του υπουργείου να αποδεχτεί τις αποσύρσεις των υποψηφιοτήτων (από όλες τις παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένων των προσκείμενων στη Ν.Δ. και στις δυο βαθμίδες της εκπαίδευσης).

«Διαρροές» και εντάσεις

Λίγες μόλις ώρες μετά την έναρξη της διαδικασίας, η ένταση αυξήθηκε κατακόρυφα. Από τη μια, εξαιτίας των «διαρροών» σε ορισμένες ενημερωτικές ιστοσελίδες για υψηλή συμμετοχή (ενημέρωση μόνο από το υπουργείο ότι τα πρώτα 90 λεπτά είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 6.000) και από την άλλη με αφορμή τα τηλεφωνήματα και τα μαζικά μηνύματα υποψηφίων, που ενώ είχαν δηλώσει την απόσυρση της υποψηφιότητάς τους εμφανίστηκαν να πιέζουν συναδέλφους τους ώστε να τους ψηφίσουν. ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και οι νυν αιρετοί καταγγέλλουν όλες αυτές τις μεθοδεύσεις προειδοποιώντας ότι δεν θα αφήσουν κανέναν στο απυρόβλητο, ενώ κοινός τόπος όλων είναι η αυριανή μέρα.

Μπορεί η εκπαιδευτική κοινότητα να αντιμετώπισε μια πρωτόγνωρη εκλογική διαδικασία η οποία οδήγησε σ’ ένα μοναδικό στην ιστορία του κλάδου αποτέλεσμα, την παταγώδη απόρριψη της κυβερνητικής παρέμβασης και του κρατικού ελέγχου, ωστόσο, τίποτα ακόμα δεν έχει τελειώσει. Είναι πολλάκις αποδεδειγμένο πως μια μεγάλη αγωνιστική επιτυχία εύκολα μετατρέπεται σε αφορμή για ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση και καταστολή. Εν προκειμένω, ήδη η υπουργός Παιδείας έχει εκβιαστικά και κυνικά διαμηνύσει πως η αποχή θα οδηγήσει σε Συμβούλια χωρίς αιρετά μέλη. Είναι απλό το θέμα για κείνη. Για την κυβέρνηση;

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr