Κατάρρευση συστήματος και γιατρών

Την εξαιρετικά δύσκολη και συνεχώς επιβαρυμένη κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναδεικνύουν τα στοιχεία και οι δηλώσεις του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού τις τελευταίες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα,  η εξάντληση του προσωπικού των νοσοκομείων, σε συνδυασμό με τη διασπορά του κορονοϊού εντός των δομών υγείας αλλά και με το γεγονός πως οι ΜΕΘ έχουν «κρασάρει», δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο πως το κόστος της κυβερνητικής αδράνειας στην ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών, είναι σημαντικότατο, τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για την υγεία των ανθρώπων που εργάζονται ενός αυτού.

Το ΕΣΥ στα όρια του: Από τον Άγιο Παύλο στα Ιωάννινα και από εκεί στον… Ευαγγελισμό

«Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός», ανέφεραν εχθές οι εργαζόμενοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων στον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του, αναδεικνύοντας την γενικότερη εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας. Οι εργαζόμενοι από τη μια πλευρά «δουλεύουν στο 120%» με αποτέλεσμα «να υπάρχει εξάντληση του προσωπικού, ένας πόλεμος», και από την άλλη, ο «πόλεμος» για τον οποίο μίλησε επανειλημμένως ο πρωθυπουργός, να είναι ένας «πόλεμος χωρίς εφόδια» για το προσωπικό του ΕΣΥ, όπως υπογράμμισε η Ομοσπονδία Ενώσεων Γιατρών Ελλάδας.

Σε αυτόν τον «πόλεμο» λοιπόν, ο «στρατός», το προσωπικό του ΕΣΥ δηλαδή, σε αρκετές περιπτώσεις νοσοκομείων της επικράτειας, όπως για παράδειγμα ο «Ευαγγελισμός», «δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα να έχουμε τους ίδιους ανθρώπους με πολύ περισσότερη δουλειά». Επιπλέον η διασπορά του κορονοϊού ανάμεσα στο προσωπικό αποδεκατίζει το δυναμικό και αποτελεί επιπλέον λόγο «ανησυχίας», σύμφωνα με όσα δήλωσε στο tvxs.gr ,  ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται σε ένα ή δύο νοσοκομεία. Είναι συνολικό, όπως προκύπτει από μαρτυρίες και καταγγελίες νοσοκομειακών, ενώ «η Πολιτεία δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα νοσοκομεία εξυπηρετούν και περιστατικά εκτός από COVID-19», όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη. Υπενθυμίζεται πως ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει το «ψαλίδι» στα χειρουργεία κατά 80%, καθώς το σύστημα λόγω των ελλείψεων δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, μετατρέποντας επί της ουσίας το μεγαλύτερο μέρος του ΕΣΥ σε σύστημα για covid19. Η κυρία Παγώνη, συμπληρώνει πως «το lockdown ακριβώς έγινε επειδή τα νοσοκομεία δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες νοσηλείες».

Βέβαια, ο λόγος που τα νοσοκομεία δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν, έγκειται (κυρίως) σε δύο παράγοντες, στις ελλείψεις προσωπικού και κλινών:

Όπως δήλωσε η Βουλα Γεωργάκη, πρόεδρος των εργαζομένων στον «Ερυθρό Σταυρό», «οι προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού είναι επιτακτικές» και αυτό είναι ένα σύνθημα που αντηχεί στα νοσοκομεία ολόκληρης της Ελλάδας, εκφράζοντας τις σημερινές ανάγκες του ΕΣΥ.

Οι γιατροί σε διάφορα νοσοκομεία, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, καταγγέλλουν το «κρασάρισμα» των ΜΕΘ, εξαιτίας του οποίου, αρκετοί ασθενείς σε διάφορα με κορονοϊό πεθαίνουν έξω από αυτές, όχι ασφαλώς ως «ιατρική επιλογή», αλλά ελέω των ελλείψεων του συστήματος υγείας.

Η εφημερία ξεκινά χωρίς ούτε ένα κρεβάτι διαθέσιμο, με αποτέλεσμα δυστυχώς να πρέπει να γίνεται επιλογή για το ποιος θα διασωληνωθεί, ανέφερε o πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, για να συνεχίσει, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει χώρος, υπάρχει κορεσμός».

Ανάλογες είναι και οι δηλώσεις του κ. Γώγου, καθηγητή παθολογίας στην Πάτρα και μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας: «Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Είμαστε στο όριο μας. Είναι ακριβώς όπως τα λέμε και ίσως και χειρότερα. Κάθε μέρα επιβαρύνεται. Οι ασθενείς συσσωρεύονται στις μονάδες Covid-19 και σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε πού να τους νοσηλεύσουμε», με την πίεση να μην περιορίζεται μόνο στη Βόρεια Ελλάδα ή την Αττική, αλλά και σε πόλεις όπως η Πάτρα και η Λάρισα, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Ενδεικτικές ήταν και οι αποκαλύψεις του κ. Μπουλμπασάκου στο Tvxs.gr, σχετικά με το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού: «Πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα να δεχθούμε ούτε έναν παραπάνω ασθενή, η δυσκολία έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τα κρεβάτια που μπορούμε να διαθέσουμε συνολικά, ένα μικρό κομμάτι τους αφορά τη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών. Δεν μπορείς όμως να βάλεις τα ύποπτα μαζί με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στον θάλαμο».

Στο 100 % ανέρχεται και η πληρότητα των ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», σύμφωνα με δηλώσεις της κυρίας Γεωργάκη, η οποία μάλιστα επισήμαινε πως «δύο όροφοι του νοσοκομείου είναι γεμάτοι από περιστατικά με κορονοϊό». Την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη περιέγραψε με ανάρτησή του και γιατρός του νοσοκομείου «Παπανικολάου». Όπως αναφέρει, χθες κατά την εφημερία του νοσοκομείου, σε περίπου 14 ώρες, σχεδόν γέμισε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. «Χθες η Β ΜΕΘ τέθηκε εκ νέου (2η φορά) στη μάχη έναντι στον Covid-19. Πόσος χρόνος νομίζετε χρειάστηκε για να γεμίσει σχεδόν; Να σας πω εγώ: 14 ώρες!!!», γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ασφαλώς, η έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας δε διορθώνεται ασφαλώς με «πρόχειρες» και «βεβιασμένες» πράξεις, όπως για παράδειγμα η εντολή που δόθηκε στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μετατραπεί σε «νοσοκομείο αντιμετώπισης ασθενών με covid-19», δίχως την παραμικρή προετοιμασία. Τέτοιες επιλογές, έχουν ως αποτέλεσμα την έκθεση των εργαζομένων σε επίκυνδυνες συνθήκες που ωφελούν τη διασπορά της νόσου, όπως δηλώνουν σε επιστολή τους (που δημοσιεύτηκε από το tvxs.gr) , οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, την οποία μάλιστα κοινοποίησαν και στις εισαγγελικές αρχές.

Το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας, όχι απλώς στα όριά του αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τα έχει ήδη ξεπεράσει , με τις ανάγκες στήριξης του να κρίνονται ολοένα και πιο επιτακτικές, την ώρα μάλιστα που «ο ιδιωτικός τομέας σφυρίζει αδιάφορα», όπως αναφέρει ο κ. Μπουλμπασάκος, και ο υπουργός Υγείας πραγματοποιεί «αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr