1η Μάη: Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο

Αθήνα, 25/04/2024

138 χρόνια πριν, την Πρωτομαγιά του 1886, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν και διεκδίκησαν την καθιέρωση της οκτάωρης εργασίας. Η μαζική διαδήλωση πνίγηκε από την αστυνομία και τους μπράβους των αφεντικών στο αίμα. Έτσι η 1η Μάη έγινε το σύμβολο των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων για ένα καλύτερο μέλλον της εργατικής τάξης.

138 χρόνια μετά, στην πατρίδα μας, η κυβέρνηση καθιερώνει νομοθετικά την εξαήμερη εργασία στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, διατηρεί την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας, απαγορεύει την προσφυγή των εργαζόμενων στην διαιτησία του ΟΜΕΔ, δίνει γη και ύδωρ σε εργοδότες και fund, ποινικοποιεί τις απεργίες.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται πάλι στην θέση του να παλεύουν για δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί όλες τις προηγούμενες δεκαετίες και να μάχονται για εργασία με μισθούς αξιοπρέπειας, ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, για 8ωρο και πενθήμερη εργασία.

Καλούμε τους εργαζόμενους να σταθούν απέναντι στις πολιτικές αυτές που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντά τους και να δηλώσουν ότι «δεν πάει άλλο», συσπειρωμένοι στα συνδικάτα τους για ζωή με αξιοπρέπεια και όχι ζωή με pass.

 

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ THN ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr