Επιστολή Σ.Ε.Υ.Τ.Π.Ε προς Διοίκηση ΓΣΕΕ: ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αθήνα, 21/11/2022

ΠΡΟΣ: Διοικητικό Συμβούλιο ΓΣΕΕ

ΚΟΙΝ: Γ.Σ. ΟΤΟΕ

 

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ:
ΟΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ ΚΑΙ Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Θλιβερή παραφωνία στις πετυχημένες κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στο Νομό Ηρακλείου την 16/11, ως αντίδραση στη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς και την ενδεχόμενη απώλεια θέσεων εργασίας, αποτέλεσε η  αντισυναδελφική κι αντιδεοντολογική συμπεριφορά του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κου Βοργιά που σχολιάσθηκε δυσμενώς από εργαζόμενους κι εκπροσώπους συλλόγων.

Με σχετική του ανακοίνωση, την ώρα που υποτίθεται ότι επιθυμεί να στηρίξει τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς, καταγγέλλει τον Πρόεδρο του Σωματείου μας και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ για διασπαστική τακτική. Εξάλλου η επιλογή του χρόνου και του τόπου της καταγγελίας, καθιστούν τον ίδιο μεγαλύτερο ΔΙΑΣΠΑΣΤΗ, πόσο μάλλον την ώρα που οι συνάδελφοι αγωνιούν για το εργασιακό μέλλον τους. Εξάλλου δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε με ποιό σκεπτικό ο πρόεδρος του ΕΚΗ που κλήθηκε να στηρίξει τους εργαζόμενους με την παρουσία του, αυτοαναγορεύθηκε σε δημόσιος (επι)κριτής ατόμων και συλλόγων εργαζομένων που δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία του.

Θα περιμέναμε ο κ. Βοργιάς αντί να δημοσιεύσει τις ανυπόστατες συκοφαντίες του, να ακολουθήσει την τακτική όλων των άλλων Εργατικών Κέντρων της χώρας (π.χ. Χανίων, Καρδίτσας, Πατρών, Κορίνθου, Αγρινίου και πολλών άλλων) που όλα αυτά τα χρόνια έχουν συνδράμει τον αγώνα μας για την προστασία των θέσεων εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς, ανεξάρτητα από την παράταξη στην οποία πρόσκεινται.

Επίσης, η συμπεριφορά του Προέδρου του ΕΚΗ ήταν εντελώς απαράδεκτη κι αντιφατική δεδομένου ότι:

  • Τον αναζητούσαμε τρεις ημέρες για να κάνουμε κοινές περιοδείες στους συναδέλφους και δεν ανταποκρίθηκε. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ούτε με άλλο σωματείο έχει κάνει περιοδεία στους συναδέλφους που χάνουν τις δουλειές τους
  • ν παραμονή της κινητοποίησης στις 16 Νοεμβρίου ο ΓΓ του ΕΚΗ ενώ μας έδωσε ραντεβού για περιοδεία, δεν εμφανίστηκε ποτέ και μας επιτέθηκε φραστικά όταν ζητήσαμε εξηγήσεις για την αδικαιολόγητη απουσία του
  • Ενώ μας καταγγέλλει για διασπαστική τακτική, την ίδια ώρα καλεί τους εργαζόμενους στην κινητοποίηση που εμείς πρώτοι εξαγγείλαμε και δεν συμμετείχε μόνο το σωματείο που υποστηρίζει!!!
  • Σε ανακοίνωση στήριξης ενός αγώνα, καταγγέλλει ως διασπαστή τον πρωτεργάτη της όλης κινητοποίησης στο Νομό Ηρακλείου. Διερωτόμαστε αν ο κ. Βοργιάς μπήκε στο κόπο να αναλογισθεί μήπως η εν λόγω στάση του αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς η οποία επιδίδεται σε αντεργατικές πρακτικές τις οποίες θα όφειλε να καταδικάσει χωρίς μισόλογα κι αστερίσκους. Είναι δυνατόν ένας έμπειρος συνδικαλιστής να υπέπεσε τυχαία σε τέτοιο σφάλμα; Γιατί ταυτίζεται με το μόνο σύλλογο στην Τράπεζα Πειραιώς που απείχε επιδεικτικά από τις κινητοποιήσεις;

Ενημερώνουμε ότι ο αγώνας για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζεται. Εμείς δε θέλουμε να αποχαιρετούμε κανένα συνάδελφο. Αυτοί που βάζουν πλάτη στη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, που σπρώχνουν τους συναδέλφους στην έξοδο και κατευθύνουν κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη σε ατοπήματα, να ξέρουν ότι θα είμαστε πάντα απέναντι τους και θα προστατεύουμε  τους εργαζόμενους.

Τέλος, το ελάχιστο που θα μπορούσε να πράξει ο κ Βοργιάς προκειμένου να διασώσει τη συνδικαλιστική του αξιοπρέπεια, θα ήταν να ζητήσει συγγνώμη από το Σύλλογό μας και τον Πρόεδρό του και να συμπαρασταθεί εμπράκτως στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, αντί να αναζητά απεγνωσμένα τηλεοπτική προβολή κι ανέξοδο παραγοντισμό.

Με εκτίμηση,

                                          Για το Δ.Σ του ΣΕΥΤΠΕ

         Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

   Μπεμπένης Εμμανουήλ                      Γοίλιας Ισίδωρος

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail: eak@gsee.gr 

Website: http://www.eakergasia.gr