Προϋπολογισμός 2021: Εν μέσω πανδημίας, μείωση των δαπανών για την υγεία

Κι ενώ ήδη βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολο, η θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν φαίνεται να συνιστά κυβερνητική προτεραιότητα.

Αυτό μαρτυρά η μείωση των δαπανών κατά 31 εκατομμύρια ευρώ για νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2021.

Στο σκέλος εξόδων που αφορά το ισοζύγιο νοσοκομείων – πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) για το 2020 έχουν αναγραφεί δαπάνες συνολικού ύψους 2,725 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021 οι δαπάνες μειώνονται σε 2,704 δισ. ευρώ!

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιλέγει να ενισχύσει με 2 εκατομμύρια ευρώ τα κανάλια, με μία νέα λίστα Πέτσα.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο δεν έχει εγγραφεί η δαπάνη και για τις 4.000 προσλήψεις στον χώρο της υγείας που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι στη συζήτηση στη Βουλή στα μέσα Οκτωβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, είπε χθες στη Βουλή ότι δεν υπάρχει θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις στην υγεία.

«Δεν υπάρχει δημοσιονομική ελευθερία για μόνιμα μέτρα στον Προϋπολογισμό και αυτό ισχύει και στην φετινή χρονιά και στο 2021», υποστήριξε και πρόσθεσε «αφού θα έρθει το μεσοπρόθεσμο το οποίο θα συνταχθεί στην ουσία, όταν θα τελειώνει η πανδημία, όταν θα έχουμε μια αίσθηση, ότι τελειώνει η πανδημία, μπορούμε να έλθουμε, να κάνουμε συζήτηση για τα μόνιμα μέτρα των επόμενων ετών, αλλά με την πανδημία πίσω μας. Μέχρι τότε δεν υπάρχει περιθώριο σε σχέση με όσα έχουμε συμφωνήσει με την Ευρώπη».

Όπως μεταφέρει το Tvxs αναφορικά με τη μείωση των δαπανών για τα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι θα υπάρξουν δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία όμως αποτελούν ένα χωριστό κομμάτι και βρίσκονται εκτός Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Εάν δεν εγκριθούν τα συγκεκριμένα έργα και προγράμματα από την Επιτροπή και από το Συμβούλιο, δεν μπορούν να μπουν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όταν εγκριθούν, θα μπουν με μία συμπληρωματική νομοθέτηση στο πρώτο τετράμηνο του 2021.

ΠΗΓΗ: rosa.gr

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr