ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΉ ΑΠΕΡΓΊΑ 9 ΝΟΈΜΒΡΗ: Ενάντια στην ακρίβεια, τον πληθωρισμό και τη φτωχοποίηση των εργαζομένων.

Αθήνα, Νοέμβριος 2022

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ.

 ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΤΟΥ

Εργαζόμενες- Εργαζόμενοι

Η Γενική Πανεργατική Απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και όλα τα συνδικάτα στις 9 Νοέμβρη, πρέπει να δώσει ένα δυνατό, κοινωνικό και αγωνιστικό μήνυμα με πολιτικά χαρακτηριστικά, ενάντια στις συνεχιζόμενες αντεργατικές κυβερνητικές πολιτικές.

Συμμετέχουμε μαζικά και ενωτικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις όλης της χώρας.

Αντιστεκόμαστε στις πολιτικές φτωχοποίησης της αντεργατικής κυβέρνησης. Περνάμε στην αντεπίθεση για να επιβάλλουμε πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, που θα ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την πραγματική προστασία των εργαζομένων, για τη διατήρηση και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών μας, την επαναφορά του εργατικού δικαίου, της ΕΓΣΣΕ και των συλλογικών μας συμβάσεων παντού.

Ακρίβεια και ανεξιλέωτος πληθωρισμός φτωχοποιούν τους εργαζόμενους

Η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό στο ρεύμα και στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στις μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν εκτοξευθεί, οι λογαριασμοί στα νοικοκυριά μένουν απλήρωτοι και οι εργαζόμενοι αδυνατούν να βγάλουν το μήνα.

Το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο του Υπ. Εργασίας έχει σχεδόν εξαφανίσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με τους εργαζόμενους σε μεγάλους κλάδους της οικονομίας στη βιομηχανία, το εμπόριο, τις υπηρεσίες να αμείβονται με τον κατώτατο μισθό φτώχειας των 713 Ευρώ. Τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ είναι συντριπτικά. Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθών έως 750 Ευρώ αγγίζει το 40%, η δε μείωση των πραγματικών μισθών μόνο μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022 έφθασε στο 12%.

Την ίδια στιγμή, και ενώ οι μισθοί των εργαζομένων είναι καθηλωμένοι σε χαμηλά επίπεδα, τα οποία συρρικνώνονται καθημερινά, αδυνατώντας να καλύψουν στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες των εργαζομένων, η Κυβέρνηση ασχολείται μόνο με το να κάνει δουλειές με τους φίλους επιχειρηματίες της, να σκορπά το δημόσιο χρήμα σε απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους, να αυξάνει προκλητικά τους μισθούς στα δικά της golden boys και να κρύβει τους βουλευτές της που κάνουν χρυσές δουλειές τύπου Πάτση.

Η εργασιακή ζούγκλα καλά κρατεί.

Ταυτόχρονα, η κατάσταση στο εργασιακό μέτωπο χειροτερεύει συνεχώς. Μετά τους αντεργατικούς μνημονιακούς νόμους, ήρθε να προστεθεί στα όπλα των εργοδοτών ο Ν. 4808/21 και άλλες αντεργατικές διατάξεις του Υπ. Εργασίας, που εξαφάνισαν τα τελευταία υπολείμματα του εργατικού δικαίου, κατάργησαν το 8ωρο-40ωρο, ενίσχυσαν την εργασιακή ευελιξία υπέρ του εργοδότη, ποινικοποίησαν τις απεργίες και κάθε μορφή εργατικής διαμαρτυρίας και αντίστασης σέρνοντας συνεχώς στα δικαστήρια απεργούς, αποθέωσαν το ανεξέλεγκτο διευθυντικό δικαίωμα και την εργοδοτική ασυδοσία αφού προηγουμένως υποβάθμισαν περαιτέρω τις Επιθεωρήσεις Εργασίας.  

Αγώνας για προστασία του εισοδήματός μας, αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις παντού.

Η προστασία των εργαζομένων εκτός από τα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό, περνά μέσα από τον αγώνα μας για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς που θα υπερκαλύπτουν τον πληθωρισμό και θα προστατεύουν την αγοραστική μας δύναμη, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Περνά μέσα από τον συνολικό μας αγώνα για να επαναφέρουμε την ΕΓΣΣΕ και τις συλλογικές μας συμβάσεις σε όλους τους κλάδους και σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Συλλογικές συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις και θεσμικές ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων, που θα επεκτείνονται και θα είναι δεσμευτικές για όλους τους εργοδότες βάζοντας φρένο στην εργασιακή ζούγκλα, στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στην ευελιξία υπέρ του εργοδότη και στο ανεξέλεγκτο διευθυντικό δικαίωμα.

Εργαζόμενες- Εργαζόμενοι

Η Απεργία στις 9 Νοεμβρίου, πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία και να δώσει ένα ισχυρό πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα από τους εργαζόμενους και όλους όσους πλήττονται από την πλέον νεοφιλελεύθερη και αντεργατική κυβέρνηση που γνώρισε μεταπολιτευτικά ο τόπος μας.

Συμμετέχουμε στην Πανεργατική Απεργία και διεκδικούμε:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που θα προστατεύουν την αγοραστική μας δύναμη από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.
  • Άμεση επαναφορά της ευθύνης καθορισμού των κατώτατων μισθών από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας μέσα από την επαναφορά των Κλαδικών Συμβάσεων και της υποχρεωτικότητας τους.
  • Ενδυνάμωση και θωράκιση του ρόλου του ΟΜΕΔ. Υποχρεωτική Διαιτησία για τους εργοδότες και επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας. Κατοχύρωση του 5νθήμερου, 8ωρου, 40ωρου συνεχούς εργασίας. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (Ν.4808/21) και όλων των αντεργατικών νόμων.
  • Δραστική μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, μείωση στο φόρο καυσίμων και των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Ουσιαστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο στα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών και των κατασχέσεων λογαριασμών μισθοδοσίας εργαζομένων.
  • Γενναία αύξηση του αφορολόγητου των μισθωτών.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ 9/11/2022

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΩΡΑ 11.00 ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr