Νίκη των εργαζομένων στην Cosco – Δεκτά τα βασικά αιτήματά τους από την εργοδοσία

Νίκησαν οι εργαζόμενοι στην Cosco, καθώς η εταιρεία απέστειλε δεσμευτικό κείμενο στο υπ. Εργασίας

Ο συλλογικός αγώνας των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά «απέδωσε καρπούς», καθώς η Cosco αποδέχτηκε τα βασικά αιτήματά τους. Όπως ανακοινώθηκε στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα η εταιρεία έστειλε δεσμευτικό κείμενο στο υπ. Εργασίας για 5ρες πόστες, κατάργηση των κόντρα βαρδιών και δημιουργία επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας. 

Λίγες μόλις μέρες μετά τον χαμό του 46χρονου λιμενεργάτη που παρασύρθηκε από γερανογέφυρα, η αδιαλλαξία της εργοδοσίας έσπασε με την αποφασιστική πάλη των εργαζομένων στο λιμάνι και με τη μαζικοποίηση του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. 

Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία αρχικά είχε απαντήσει στις απεργίες των εργαζομένων με προσφυγή στην δικαιοσύνη προκειμένου να κηρυχθούν παράνομες. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που δεν επετεύχθη. 

Η μη ένταξη μέχρι σήμερα των εργαζόμενων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και η κατάργηση του νόμου για τη συνευθύνη αναθέτοντος και εργολάβου που είχαν θεσπιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η ουσιαστική διάλυση κάθε μηχανισμού ελέγχου, καθιστούν τις εργασιακές συνθήκες στο λιμάνι αφόρητες.

Την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά ανακοίνωσε μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. 

Συνέλευση των εργαζομένων το μεσημέρι της Παρασκευής

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, μετά από διαπραγματεύσεις και ζυμώσεις του υπουργείου Ναυτιλίας με φορείς του Πειραιά και στελεχών της εταιρείας, υπήρξε ένα πλαίσιο ικανοποίησης των αιτημάτων των εργαζομένων, ενώ η Cosco έκανε δεκτή την εφαρμογή βάρδιας και αύξηση της πόστας από τέσσερα σε πέντε άτομα, στη συγκρότηση επιτροπή υγιεινής και ασφαλείας, ενώ καταργεί και την κόντρα βάρδια.

Οι εργαζόμενοι έχουν προκηρύξει για αύριο 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ ενώ στις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει η γενική συνέλευση της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά, προκειμένου να πάρει αποφάσεις.

ΠΗΓΗ: left.gr

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr