Κακοκαιρία «Ελπίδα» / Τεράστια προβλήματα αφήνει πίσω του ο χιονιάς

Σπίτια χωρίς ρεύμα για περισσότερες από 40 ώρες και παγωμένοι δρόμοι, συνθέτουν το σκηνικό της κυβερνητικής ανικανότητας

Έντονα είναι τα προβλήματα που παραμένουν μετά το πέρασμα τη κακοκαιρίας «Ελπίδα», με τον κρατικό μηχανισμό να αποδεικνύεται πολύ κατώτερος των περιστάσεων και το «επιτελικό κράτος» να θάβεται κάτω από το χιόνι.

Στο λεκανοπέδιο, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς ρεύμα για πάνω από δύο ημέρες, ενώ τα πεζοδρόμια και τα στενά σε περιοχές της Αθήνας αποτελούν σημαντικό κίνδυνο ακόμα και για τους πεζούς λόγω της ολισθηρότητας του παγετού. Οι ευθύνες για την ανυπαρξία των φορέων του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης είναι πολύ βαριές καθώς το χιόνι και ο πάγος αναμένεται να λιώσει μόνο από τον ήλιο και όχι από τη ρίψη αντιπαγετικού αλατιού.

Την ίδια ώρα οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών προκάλεσαν την οργή των πολιτών, με τον ΔΕΔΔΗΕ να ανακοινώνει γενικόλογα ότι ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των ζημιών στις κύριες γραμμές μέσης τάσης και ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αποκατάσταση των μεμονωμένων παροχών, στη χαμηλή τάση.

Προβλήματα καταγράφονται και στις μεταφορές, καθώς με το που πέσει ο ήλιος, οι δρόμοι γίνονται επικίνδυνοι για τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία, με αποτέλεσμα τα οχήματα από ορισμένες γραμμές να αποσυρθούν από τις 18:30 το απόγευμα ενώ ακόμα περισσότερα αποσύρθηκαν μετά τις 21:00.

Σημειώνεται ότι χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να δοθεί επιτέλους στην κυκλοφορία το δίκτυο της γραμμής 1 (πρώην ΗΣΑΠ). Αργά σήμερα το μεσημέρι με ανακοίνωσή της η ΣΤΑΣΥ, δήλωσε ότι η κίνηση των συρμών διεξάγεται κανονικά σε ολόκληρη τη γραμμή Πειραιάς- Κηφισιά και αντίστροφα.

Όσον αφορά στην Αττική Οδό ακόμη δεν έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα που εγκλωβίστηκαν στα χιόνια τη Δευτέρα, με την εταιρία να ανακοινώνει ότι από τις 17:00 δόθηκαν στην κυκλοφορία, τα τμήματα: Κατεχάκη προς Αεροδρόμιο (Περιφερειακή Υμηττού), Κηφισίας – Ελευσίνα και Ελευσίνα- Κηφισίας. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση για τη διέλευση στην Αττική Οδό, δεν καταβάλλεται αντίτιμο.

Τέλος, για την Πέμπτη, αναφορικά με την εργασία στον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ανακοινώθηκε ότι για τον μεν πρώτο θα υπάρξει τηλεεργασία κα ισχυρή σύσταση για τον δεύτερο, ενώ απαγορεύτηκαν οι υπηρεσίες delivery και courier.

Παράλληλα, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 10:00 έως 18:00, ενώ τα δικαστήρια θα παραμείνουν κλειστά.

Όσον αφορά στις τράπεζες θα επαναλειτουργήσουν για το κοινό αλλά περιορισμένα.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr