Η μέρα των «κόκκινων γιλέκων»

Στάση εργασίας στην efood και κινητοποιήσεις στους δρόμους για μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, σε 5 πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Χανιά ● Για «στοχοποίηση» κάνει λόγο η εταιρεία ενοικίασης προσωπικού Manpower ● Μόνιμες συμβάσεις προσφέρει η ανταγωνιστική εταιρεία διανομής φαγητού Rocket, που εξυπηρετεί κυρίως τα βόρεια προάστια και επεκτείνεται στο κέντρο της Αθήνας.

Στους δρόμους θα βρίσκονται σήμερα το μεσημέρι οι «αγαπημένοι riders», όπως αποκαλεί η πλατφόρμα efood τους εργαζόμενους delivery, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για μόνιμη σταθερή εργασία και όχι για «τρίμηνη ομηρία» ως ενοικιαζόμενοι.

Μία εβδομάδα μετά την αποστολή του μηνύματος που έθετε το εκβιαστικό δίλημμα «freelancer ή άνεργος» παρά τις δύο διαδοχικές αναδιπλώσεις, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα υπηρεσία ηλεκτρονικών παραγγελιών και διανομής φαγητού βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη σοβαρή κρίση της εννιάχρονης επιτυχημένης πορείας της. Μπορεί η εταιρεία να επιμένει ότι πρόκειται για «λανθασμένη διατύπωση» και η κυβέρνηση ότι πρόκειται για «καταδικαστέα πρακτική που δεν έχει ουδεμία σχέση με τον νόμο Χατζηδάκη» (όπως δήλωσε χθες ο Α. Σκέρτσος), όμως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Μαζικότατη αναμένεται η συμμετοχή στη σημερινή τετράωρη στάση εργασίας 12.00-16.00 στην efood που έχουν κηρύξει το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Αττικής και το σωματείο ΣΒΕΟΔ στην Αθήνα, με βασικό αίτημα την ανανέωση όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, με απευθείας πρόσληψη από την εταιρεία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τα δύο σωματεία καλούν σε προσυγκέντρωση στις 11.00 στο Πεδίον του Αρεως και μοτοπορεία που θα αναχωρήσει στις 12.30, θα κατευθυνθεί στο υπουργείο Εργασίας και θα καταλήξει στα γραφεία της efood στο Ν. Ηράκλειο. Αισιόδοξος ότι «πιθανόν να είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει γίνει ποτέ στον κλάδο μας» είναι ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού, Γιώργος Στεφανάκης, διανομέας ο ίδιος στην efood. Εντυπωσιασμένος με τη δυναμική που έχει αποκτήσει το κίνημα των διανομέων, δηλώνει ότι «ο αγώνας που κάνουμε αφορά όλους τους συναδέλφους, όχι μόνο όσους εργαζόμαστε στην efoοd. Aν κερδίσουμε εμείς, σειρά έχουν οι συνάδελφοί μας στη Wolt που εργάζονται με τίτλους κτήσης, χωρίς εργασιακά δικαιώματα».

Tη σημερινή στάση εργασίας καλύπτει πανελλαδικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού, ενώ εκτός από την Αθήνα απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις με την κάλυψη σωματείων και Εργατικών Κέντρων. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση-μοτοπορεία ξεκινά στις 12.00 από το Αγαλμα Βενιζέλου, στην Πάτρα από το Εργατικό Κέντρο και στα Χανιά από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Απόφαση για στάση εργασίας στην efood έλαβε και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

MANPOWER: Για «στοχοποίηση» κάνει λόγο η εταιρεία ενοικίασης προσωπικού Manpower, απαντώντας στις διαμαρτυρίες των διανομέων ότι οι τρίμηνες εργολαβικές συμβάσεις είναι αυτές που επιτρέπουν στην efood να τους απειλεί με απόλυση. Mεταξύ άλλων η Manpower δηλώνει ότι εφαρμόζει τη νομοθεσία για τις Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης, για κάλυψη προσωρινών αναγκών των συνεργατών της μέχρι 36 μήνες το πολύ και ότι «το διευθυντικό δικαίωμα στο “προσωρινά απασχολούμενο προσωπικό” ασκείται μόνο από τον έμμεσο εργοδότη και όχι από τη ManpowerGroup», νίπτοντας τας χείρας της για εκβιασμούς-απολύσεις.

ROCKET: Μέσα στο παιχνίδι του εταιρικού ανταγωνισμού η νεοεισερχόμενη εταιρεία ηλεκτρονικών παραγγελιών και διανομής φαγητού Rocket, που εξυπηρετεί κυρίως τα βόρεια προάστια και επεκτείνεται στο κέντρο της Αθήνας, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου με όλους τους διανομείς και ότι θα προσλάβει άλλους 500 ώς το τέλος του 2021. Η Rocket έχει έδρα την Ουκρανία, δραστηριοποιείται επίσης σε Ολλανδία, Κύπρο και Γαλλία και ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2021.

Πηγή: efsyn.gr

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr