Η κυβέρνηση ετοιμάζει ποινολόγιο ανέργων. Οφείλουμε να τους σταματήσουμε.

Αθήνα, 21/03/2022

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αφού επιτέθηκε με σφοδρότητα στις εργασιακές σχέσεις και στους εργαζόμενους, ήρθε η ώρα να τιμωρήσει και τους ανέργους. Με το ευφυολόγημα των «πλούσιων ανέργων», προσπαθεί να παρουσιάσει τη συντριπτική πλειοψηφία τους, ως εισοδηματίες με απώτερο στόχο τη μείωση των κονδυλίων για τους ανέργους και την τεχνητή μείωση του δείκτη της ανεργίας.

Ο ΟΑΕΔ ήδη με το προηγούμενο νομοσχέδιο της μείωσης των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, έχει συρρικνωθεί και έχει μειώσει κατά ένα τρίτο τις παροχές του. Οι δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας δε ξεπερνούν πλέον το 20% των εγγεγραμμένων ανέργων και οι κοινωνικές παροχές έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Με το παρόν νομοσχέδιο:

  • Ο ΟΑΕΔ, που αποτελεί έναν εμβληματικό Οργανισμό για τη χώρα μας, μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), κάτι που καταδεικνύει τον απώτερο σκοπό της συνολικής υποβάθμισης του παρεχόμενου έργου του και της μετάλλαξης της φυσιογνωμίας του. Ο ΟΑΕΔ εδώ και 60 χρόνια περίπου, αποτελεί αναπόσπαστο και σημαντικό εργαλείο του υποστηρικτικού πλαισίου της εργατικής τάξης του τόπου μας.
  • Μειώνεται και άλλο το ποσοστό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας
  • Συρρικνώνεται το ποσοστό των δικαιούχων των κοινωνικών παροχών
  • Αλλάζει η δομή του και η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο νέο οργανισμό

Το νομοσχέδιο διακατέχεται από έναν τιμωρητικό χαρακτήρα και λειτουργεί ως ποινολόγιο. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο ένα άρθρο αναφέρεται στις υποχρεώσεις του οργανισμού στους ανέργους, ενώ αντίθετα όλα τα υπόλοιπα άρθρα αφορούν τις υποχρεώσεις και τις κυρώσεις σε ανέργους.

Η ΕΑΚ προτείνει:

  • Την ουσιαστική κάλυψη όλων των ανέργων.
  • Την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, σε αντιστοίχηση με την ουσιαστική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού σε 800€ τουλάχιστον, με την ταυτόχρονη επαναφορά του πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Ο ΟΑΕΔ να λειτουργεί ως υποστηρικτικός οργανισμός και να αναζητά τη δυνατότητα επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις δυνατότητες και την κατάρτισή τους.
  • Ενεργητικές πολιτικές που θα διασφαλίζουν την ουσιαστική επανένταξη των ανέργων μέσα από κατάλληλα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και συνεχιζόμενης κατάρτισης, με ταυτόχρονη ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικής προστασίας μέχρι και την επανείσοδο στην αγορά εργασίας
  • Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας

Ζητάμε άμεσα σύγκλιση του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ προκειμένου να καθορίσουμε τη δυναμική απάντηση του εργατικού κινήματος, απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, που βάζει στο στόχαστρο τους πλέον ευάλωτους, αλλά και την εργατική τάξη στο σύνολο της.

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr