Εργασιακό μεσαίωνα φέρνει η κυβέρνηση. Μπροστά σε αυτό τον όλεθρο, η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία και γιορτή των λουλουδιών, ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Αθήνα, 15/04/2021

 

  • Κατάργηση του 8ωρου
  • Διευκόλυνση έως και νομιμοποίηση απολύσεων
  • Κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών
  • Ουσιαστική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Μπροστά σε αυτό τον όλεθρο, η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία και γιορτή των λουλουδιών,

ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της κυβέρνησης κλιμακώνει με σφοδρότητα την επίθεσή της στους εργαζόμενους και στα εργατικά δικαιώματα, καταθέτοντας το αντεργατικό νομοσχέδιο, που μας γυρίζει πραγματικά πλέον και όχι μεταφορικά, σε ένα άλλο εργασιακό μεσαίωνα.

Καμία κυβέρνηση, ακόμα και στα σκληρά μνημονιακά χρόνια, δεν τόλμησε να ακυρώσει βασικά εργασιακά δικαιώματα και να στείλει τόσο ξεκάθαρο μήνυμα για εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία.

Αυτή η επικίνδυνη για τον τόπο κυβέρνηση με εντολή ΣΕΒ, έρχεται να βάλει ταφόπλακα στις εργασιακές σχέσεις και να βάλει και πάλι σε περιπέτειες την ελληνική κοινωνία, αφού αυτή η ξαναδοκιμασμένη συνταγή φέρνει μόνο ανεργία, ύφεση και οικονομική καταστροφή για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Μια συνταγή που στη σημερινή της μορφή με το αντεργατικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

  • Κατάργηση του 8ωρου, με ατομική σύμβαση, προσβάλλοντας έτσι τον ν. 1876/90
  • Προσβολή του συνταγματικού άρθρου για το δικαίωμα στην εργασία, καθώς προσαυξάνει κατά 3 έως 24 μήνες την αποζημίωση, σε περίπτωση που δικαστικά κερδίσει ο εργαζόμενος την ακύρωση της απόλυσης
  • Κατάργηση ουσιαστικά της Κυριακάτικης αργίας, αφού επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους δραστηριότητας, εκτός από τα εμπορικά καταστήματα
  • Ουσιαστική κατάργηση του ΣΕΠΕ, με σκοπό την απόλυτη και ανεξέλεγκτη εργοδοτική αυθαιρεσία καταπατώντας έτσι κάθε ίχνος εργατικού δικαίου
  • Ηλεκτρονικό φίμωμα των συνδικαλιστικών ελευθεριών, με το φακέλωμα νέας τεχνολογίας εργαζομένων και σωματείων.

Αυτό το ανήκουστο, στα μεταπολεμικά χρονικά και μέσα σε μια παγκόσμια υγειονομική και οικονομική κρίση αλλά και χωρίς καμία υποχρέωση από εξωγενείς παράγοντες, νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι θα φέρει οικονομική και κοινωνική κρίση που ούτε στα μνημονιακά χρόνια δε ζήσαμε.

Οι εργαζόμενοι στο σύνολο τους, βάζοντας στην άκρη παραταξιακές ή κομματικές προτιμήσεις και διδασκόμενοι από τους αγώνες των εργατών που έφεραν το 8ωρο και άλλα εργατικά δικαιώματα, πρέπει να αποτρέψουν με τον αγώνα τους την ψήφιση αυτού του νόμου έκτρωμα.

Δυστυχώς όμως ακόμα και μπροστά σε αυτό τον αντεργατικό αρμαγεδώνα η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν μπόρεσε να πρωτοτυπήσει και να εκπλήξει την εργατική τάξη. Και ενώ θα έπρεπε να έχει από καιρό (αυτό άλλωστε έχουμε προτείνει επανειλημμένα σαν ΕΑΚ) προετοιμάσει Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες για τον αγώνα απέναντι στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, η ηγεσία της ΓΣΕΕ δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε. Με αποτέλεσμα στην προχθεσινή συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ η πρόταση από πλευράς ηγεσίας να είναι ένας εθιμοτυπικός εορτασμός της Πρωτομαγιάς στις 4 Μάη με λουλούδια και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και αγωνιστικό πρόσημο, απέναντι σε αυτή την πολιτική.

Με αίσθημα ευθύνης και απέναντι στις τεχνητές ρήξεις και τα ψευτοδιλήμματα για τη μία ή την άλλη μέρα της απεργίας, λες και αυτό είναι τώρα το ζητούμενο, σαν ΕΑΚ προτείναμε στις 6 Μάη προετοιμασία και δράσεις σε χώρους δουλειάς και στις 11 Μάη 24ωρη Γενική Απεργία.

Οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους μπροστά σε αυτή την επίθεση, που δέχονται εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις με αγώνες και θυσίες, δεν έχουν άλλο δρόμο από αυτόν της ενωμένης αποφασιστικής και συλλογικής δράσης!

Ο ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΕΣ

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr