Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Τραπεζοϋπαλλήλων: ΟΧΙ στον εργασιακό Μεσαίωνα και στην κατάργηση του 8ωρου

Αθήνα, 27/04/2021

Κοινωνικό μέτωπο αντίστασης

για να μην περάσει ο εργασιακός νόμος

Η ΟΤΟΕ να προκηρύξει Πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ στις 6 Μάη

 

Η πιο νεοφιλελεύθερη και αντεργατική Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης ετοιμάζεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα που αποτελεί την απόλυτη κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, που εκθεμελιώνει πυρηνικές αρχές του εργατικού Δικαίου, που μας εισάγει πραγματικά σε ένα εργασιακό μεσαίωνα.

Καμία Κυβέρνηση, ακόμα και στα σκληρά μνημονιακά χρόνια, δεν τόλμησε να ακυρώσει βασικά εργασιακά δικαιώματα, δεν τόλμησε να κάνει νόμο του κράτους την εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία.

Αυτή η επικίνδυνη για τον τόπο Κυβέρνηση, με εντολή ΣΕΒ και των μεγάλων συμφερόντων που τη στήριξαν, έρχεται να ενταφιάσει τις εργασιακές σχέσεις και να βάλει και πάλι σε περιπέτειες την ελληνική κοινωνία, αφού αυτή η ακραία νεοφιλελεύθερη συνταγή, όπου δοκιμάστηκε έφερε μόνο ανεργία, ύφεση, οικονομική καταστροφή για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.

Μια συνταγή, που στη σημερινή της μορφή με το αντεργατικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

  • Κατάργηση του 8ωρου, με ατομική σύμβαση, προσβάλλοντας έτσι τον ν. 1876/90
  • Προσβολή του συνταγματικού άρθρου για το δικαίωμα στην εργασία, καθώς προσαυξάνει κατά 3 έως 24 μήνες την αποζημίωση, σε περίπτωση που δικαστικά κερδίσει ο εργαζόμενος την ακύρωση της απόλυσης
  •  Κατάργηση ουσιαστικά της Κυριακάτικης αργίας, αφού επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους δραστηριότητας, εκτός από τα εμπορικά καταστήματα
  • Ουσιαστική κατάργηση του ΣΕΠΕ, με σκοπό την απόλυτη και ανεξέλεγκτη εργοδοτική αυθαιρεσία, καταπατώντας έτσι κάθε ίχνος εργατικού δικαίου
  • Ηλεκτρονικό φίμωμα των συνδικαλιστικών ελευθεριών και συνδικάτα υπό ομηρία σε κράτος και εργοδότες, με το φακέλωμα νέας τεχνολογίας εργαζομένων και σωματείων.

Αυτό το ανήκουστο, στα μεταπολεμικά χρονικά και μέσα σε μια παγκόσμια υγειονομική και οικονομική κρίση αλλά και χωρίς καμία υποχρέωση από εξωγενείς παράγοντες, νομοσχέδιο που καταθέτει η Κυβέρνηση οδηγεί με βεβαιότητα σε οικονομική και κοινωνική κρίση τέτοια, που ούτε στα μνημονιακά χρόνια δε ζήσαμε.

Μπροστά σε αυτή την απίστευτα εκδικητική στάση της Κυβέρνησης για τους εργαζόμενους και τη συλλογική τους εκπροσώπηση, το συνδικαλιστικό κίνημα έχει την υποχρέωση να αντισταθεί και να αποτρέψει την ψήφιση αυτού του εκτρωματικού νόμου.

Στο πλαίσιο της ηθικής, πολιτικής και συνδικαλιστικής μας υποχρέωσης απέναντι στους εργαζόμενους, τρία μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ ζητήσαμε (σύμφωνα με το καταστατικό της Ομοσπονδίας), έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου με θέμα τη συμμετοχή του κλάδου στην 24ωρη προειδοποιητική απεργιακή κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες για την 6η Μάη.

Δυστυχώς όμως για μια ακόμα φορά η ηγεσία της ΟΤΟΕ δεν ανταποκρίνεται ούτε στις καταστατικές της υποχρεώσεις αλλά κυρίως στην υποχρέωσή της να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους για να αποτρέψουν τη κατάργηση του 8ωρου που με αγώνες και θυσίες κατακτήθηκε.

Καλούμε έστω και αυτή την ύστατη ώρα την ηγεσία της ΟΤΟΕ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσει άμεσα σε προκήρυξη 24ωρης ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΠΑΝΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ στις 6 Μάη μαζί με τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες που ήδη έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις.

Οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους, μπροστά σε αυτή την επίθεση που δέχονται εργατικά δικαιώματα, κεκτημένα με αγώνες και θυσίες, δεν έχουν άλλο δρόμο από αυτόν της ενωμένης, αποφασιστικής και συλλογικής δράσης!

Ο ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΕΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 6 ΜΑΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑ ΣΤΗΝ πλ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ 11πμ

Η Γραμματεία της

Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Τραπεζοϋπαλλήλων

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr