Ε.Α.Κ. – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για την απαγόρευση συγκεντρώσεων και εργατικών κινητοποιήσεων

Αθήνα, 02/07/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εποχές … αποφασίζομεν και διατάσσομεν…

Το συνδικαλιστικό κίνημα να ακυρώσει το νομοσχέδιο, για την απαγόρευση συγκεντρώσεων και εργατικών κινητοποιήσεων

Όπως είχαμε εκτιμήσει από πέρυσι με τα απανωτά αντεργατικά νομοσχέδια, η κυβερνητική ατζέντα σε αντεργατικά και αντιδημοκρατικά μέτρα φαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλη με ένα πολύ σκληρό σχέδιο κατάργησης κάθε έννοιας εργασιακής νομιμότητας και επιβολής εργασιακού μεσαίωνα.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου η κυβέρνηση κατέθεσε και προωθεί για ψήφιση στη βουλή τις επόμενες ημέρες, ένα αντιδραστικό και «σκοτεινών εποχών» έμπνευσης νομοσχέδιο, που επιδιώκει να περιορίσει το δικαίωμα των εργαζομένων και των συνδικάτων να διαδηλώνουν και να διεκδικούν τα αιτήματά τους.

Είναι ένα νομοσχέδιο που θέτει απαράδεκτους περιορισμούς στη δράση του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος και έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά νόμων της κυβέρνησης που περιορίζουν τη συνδικαλιστική δράση και θέτουν σε αμφισβήτηση συλλογικές συμβάσεις και εργατικά δικαιώματα (π.χ. ‘’αναπτυξιακό νομοσχέδιο’’, βάσιμος λόγος απόλυσης κλπ).

Με το άθλιο αυτό νομοσχέδιο, που το περιεχόμενό του αποτελεί σταθερό και διαχρονικό πόθο των επιχειρηματικών ομίλων, δίνεται από την κυβέρνηση η δυνατότητα στην αστυνομία να «εκτιμάει» με βάση μια σειρά από έννοιες και διατάξεις – λάστιχο το κατά πόσο έχουν τα εργατικά συνδικάτα, οι μαζικοί φορείς και τα κοινωνικά κινήματα, το δικαίωμα να διαδηλώνουν.

Και αναλόγως με το τι εκτιμάει η εκάστοτε αστυνομική αρχή, θα
αποφασίζει και θα διατάζει ή την απαγόρευση ή ακόμα και τη διάλυση μιας συγκέντρωσης, καθιστώντας μέχρι και «ιδιώνυμο αδίκημα» τη συμμετοχή ατόμου σε μια διαδήλωση, που κρίθηκε από τους πολιτικούς προϊσταμένους των αστυνομικών αρχών ως παράνομη. Και για όποιον δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις θα προβλέπεται και φυλάκιση μέχρι ενός έτους!

Με το νομοσχέδιο, για κάθε διαδήλωση θα υπάρχει η υποχρέωση να ορίζεται «οργανωτής», ο οποίος οφείλει να γνωστοποιεί εγγράφως «στην κατά τόπο αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή» το περιεχόμενο και το σκοπό της διαδήλωσης, καθιστώντας την αστυνομία «κριτή» του περιεχομένου μιας λαϊκής κινητοποίησης, επομένως και το αν δικαιολογείται με βάση τα αιτήματα η νόμιμη «άδεια». Μάλιστα καθιστά τον «οργανωτή» υπεύθυνο «για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση».

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Από την πρώτη μέρα που άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αντεργατικών μέτρων, με ενορχηστρωτή και εμπνευστή τον ΣΕΒ και σε πλήρη ταύτιση την κυβέρνηση, έχουμε τοποθετηθεί δημόσια σαν παράταξη τόσο για το μήνυμα που περνάει η κυβέρνηση στην εργοδοσία αλλά και για το ρόλο που πρέπει να παίξει το επόμενο διάστημα το συνδικαλιστικό κίνημα.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι βασικός στόχος εργοδοτών και κυβέρνησης δεν είναι μόνο η αποσάθρωση εργασιακών σχέσεων και η επιστροφή σε ένα άλλο εργασιακό μεσαίωνα, αλλά η πλήρης απομόνωση των εργαζομένων (βλ. και τηλεργασία) και η περαιτέρω απαξίωση των συνδικάτων με τελικό στόχο την ουσιαστική διάλυσή τους.

Οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος είναι πλέον περισσότερο αναγκαίο από κάθε άλλη φορά, να οργανώσουν την αντίδραση των εργαζομένων ενάντια στο νέο νομοσχέδιο κρατικής καταστολής και αυταρχισμού και να στείλουν ξεκάθαρο και αποφασιστικό μήνυμα προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία πως οι εργατικοί αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο.

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr