Διανομείς e-food: Καταγγέλλουν απειλές απόλυσης σε όσους αρνηθούν να είναι αυτοαπασχολούμενοι

Αφού γίνεται μνεία στην αύξηση της παραγωγικότητας το e-food «προτείνει» στους διανομείς να μετατραπούν σε αυτοαπασχολούμενοι.

“Αγαπητέ Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing.

Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου (το οποίο προκύπτει από διάφορες αιτίες), εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer… Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης…”

Το μήνυμα αυτό έλαβαν, αργά το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στο κινητό τους, μέσω της εφαρμογής Road runner -πρόκειται για μια εφαρμογή μέσω της οποίας διασυνδέονται οι διανομείς με την efood και τις παραγγελίες που πέφτουν στο σύστημά της- διανομείς της efood.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα μηνύματα αυτά αφού γίνεται μνεία στην αύξηση της παραγωγικότητας η εταιρεία «προτείνει» στους εργαζομένους να μετατραπούν σε Freelancers, δηλαδή σε αυτοαπασχολούμενους, κάτι που συμβαίνει ήδη με άλλες εταιρείες του κλάδου όπως η Wolt.

Τι σημαίνει όμως να είσαι Freelancer;

Αυτό σημαίνει, ότι η εταιρία γλιτώνει τα έξοδα της ασφάλισης των εργαζομένων και δηλώνοντάς τους ως αυτοαπασχολούμενους. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 200 ντιλιβεράδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που έλαβαν το συγκεκριμένο μήνυμα.

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συνέλευση εργαζομένων της εταιρείας μαζί με την επιτροπή αγώνα διανομέων την ερχόμενη Δευτέρα στις 10.30 στο Εργατικό Κέντρο.

«Ήρθε η ώρα να δείξουμε και εμείς οι διανομείς την πραγματική μας δύναμη» αναφέρει το κάλεσμα και εμάς, χωρίς να ξέρουμε το πού θα οδηγήσει αυτή η ιστορία, αλλά και το πού θα οδηγήσει ένα μέλλον όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν εντατικοποιημένα, όλο και πιο φτηνά και χωρίς να έχουν κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, μας έρχεται στο μυαλό ο Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι που είχε γράψει, σαν να θέλει να δώσει κουράγιο στα «παιδιά με τα παπιά», πως «εμείς, καθένας από μας, κρατάει στα χέρια του τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος».

Πηγή: www.rosa.gr

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr