Αυταπόδεικτη η αδυναμία προσέλευσης στην εργασία

Αθήνα, 17/02/2021

Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να δικαιολογήσει την απουσία εργαζομένων, που αδυνατούσαν να προσέλθουν σε χώρους δουλειάς

Με δεδομένο ότι το κύμα κακοκαιρίας της 16/2/2021 επηρέασε την κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής και σε μεγάλα τμήματα της επαρχίας, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας θα έπρεπε να θεωρεί ως ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ την απουσία, όσων εργαζόμενων δεν μπόρεσαν να προσέλθουν στους χώρους δουλειάς, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ.

Το γεγονός ότι οι αστικές συγκοινωνίες δεν λειτούργησαν με κρατική απόφαση και οι γραμμές του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ ήταν σε μεγάλο βαθμό εκτός λειτουργίας, καθιστούν πρόδηλη την ανυπαίτια αδυναμία παροχής εργασίας (άρθρο 657 Αστικού Κώδικα), σε τέτοιο βαθμό που η βεβαίωση του προφανούς καθίσταται πλέον περιττή. Εξάλλου, η κατάσταση του οδικού δικτύου τόσο στην Αττική όσο και σε πολλούς νομούς της χώρας, που επλήγησαν από την κακοκαιρία, ήταν σχεδόν απαγορευτική για κάθε είδους μετακίνηση, χωρίς άμεσο κίνδυνο της ασφάλειας των εργαζόμενων. Με αυτό άλλωστε το σκεπτικό, δόθηκε ισχυρή σύσταση δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, για αποφυγή των μετακινήσεων και αναβλήθηκαν όλοι οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί για τον COVID-19.

Θεωρούμε ότι σε συνθήκες πανδημίας που τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας πολλαπλασιάζονται, δεν είναι θεμιτό η αντικειμενική δυσκολία προσέλευσης στην εργασία, να αξιοποιηθεί από κάποιους εργοδότες, ως μέσο συμψηφισμού με την ετήσια άδεια που δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος. Επίσης, λόγω της τρέχουσας συγκυρίας, τόσο με την κακοκαιρία, όσο και με την πανδημία και το lockdown, οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν και πότε θα χορηγήσουν τις σχετικές βεβαιώσεις.

Η ΓΣΕΕ πρέπει να παρέμβει άμεσα στο Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα και να αποτραπεί ο κίνδυνος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους σε παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να υπερβεί τώρα κάθε τυπολατρική προσκόλληση στο γράμμα του νόμου.

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr