Ανακοίνωση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ mont parnes

Αθήνα, 24/01/2021

Συνάδελφοι,

Πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την νέα ΣΣΕ, πριν μάθουμε τι λέει η πλευρά της εταιρίας, λάβαμε μία γνωστοποίηση-εξώδικο που μας παρέδωσε ο αντιπρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου και συνάδελφος Μένιος Τσουραπάς.

Μας καλεί να αναστείλουμε οποιαδήποτε ενέργεια έχουμε ξεκινήσει σχετικά με την σύμβαση. Δημοκρατική μας υποχρέωση είναι προς τον κάθε συνάδελφο που έβαλε το όνομα του σε αυτό το κείμενο, να αναβάλουμε την συνάντηση. Το κάναμε από  σεβασμό και όχι από έλλειψη νομιμοποίησης. Το κάναμε γιατί  θέλουμε να κλείσει άμεσα ένας κύκλος εσωτερικής αντιδικίας, την ώρα που πρέπει να είμαστε όλοι μια γροθιά.

Ποτέ και σε κανένα ΔΣ δεν τέθηκε ως αίτημα η Γενική Συνέλευση από τον συνάδελφο που μας παρέδωσε την επιστολή και την υπογράφει πρώτος. Προτίμησε όμως να κάνει κλειστή παραταξιακή, διαδικτυακή ενημέρωση-κατήχηση με επίτιμο καλεσμένο τον νομικό της αγωγής για το φιλοδώρημα.

Επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι ο πρόεδρος του κλαδικού ουδέποτε κλήθηκε, σε αυτή την «ενημέρωση» να παραθέσει τις θέσεις του.  Αυτό είναι βαθιά αντιδεοντολογικό από τη πλευρά του νομικού της αγωγής, καθώς είναι βασικός εκπρόσωπος των εργαζομένων και καθ’ όλα αρμόδιος για την διεκπεραίωση αυτών των υποθέσεων και όχι νομικός εκπρόσωπος μίας συγκεκριμένης παράταξης.

Η σημερινή μειοψηφία που όταν ξεκινάγαμε εμείς αυτή  μεσουρανούσε, δεν έχει καταλάβει ακόμη το ρόλο της, προσπαθεί να επιβάλει την θέση της  και νομίζει ότι με τα ψέματα και την λάσπη θα τα καταφέρει.

 

Συνάδελφοι,

Μέχρι τώρα κάναμε τεράστια υπομονή ώστε να μην έρθουμε σε ευθεία αντιπαράθεση, σε μια τέτοια εποχή. Αφήσαμε να εγείρονται  ερωτήματα και φαιδρότητες. Και αυτό, γιατί όταν διαφωνούν οι εργαζόμενοι κάποιοι άλλοι τρίβουν τα χέρια τους. Πλέον όμως δεν υπάρχει περιθώριο, ήρθε η στιγμή που θα τα ξεκαθαρίσουμε όλα!  Και μάλιστα γραπτώς και δημόσια, όχι στα λόγια και τα chat.

Θα απαντήσουμε ένα προς ένα όλα αυτά που διαχέονται και αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη των όσων λέμε.

  1. Η σύμβαση έληξε, τι θα γίνει αν τελειώσει και η μετενέργεια;

Α)Σύμφωνα με την ΠΥΣ ν.6/2012  παραμένουμε με,  α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης(που μέχρι να πάει η ανεργία στο 10% δεν ισχύουν),  τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις Συλλογικές Συμβά­σεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα. Και αν βρέθηκε επιστήμονας νομικός που λέει ότι επιστρέφουμε ΌΛΟΙ στη σύμβαση του 2012 και συνεχίζει να το υποστηρίζει αυτό… Μάλλον νομίζει ότι βρήκε την κότα που γεννάει χρυσά αυγά.

β) Η απόφαση του εφετείου που αφορά τα θεσμικά του 2012 βγήκε το 2018 και όχι το 2019 όπως διαδίδεται. Βγήκε πριν υπογραφεί η προηγούμενη ΣΣΕ. Ουδέποτε η παράταξη που σήμερα προσπαθεί να ξεσηκώσει τον κόσμο και ο δικηγόρος που ισχυρίζεται ότι επιστρέφουμε στους όρους του 2012, έβαλε θέμα διεκδίκησης  στην προηγούμενη διοίκηση του σωματείου.

 

  1. Θα πάμε στην διαιτησία και θα μας δώσει αυτά που διεκδικούμε;

Ο νόμος ορίζει ότι η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας – ΟΜΕΔ) επιτρέπεται μόνον στις εξής περιπτώσεις:
 α) εάν η συλλογική διαφορά αφορά επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου
β) εάν η συλλογική διαφορά αφορά τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας και αποτύχουν οριστικά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών και η επίλυσή της επιβάλλεται από υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος συνδεόμενο με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας.     Άρα;  ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να φτάσουμε στη διαιτησία. Μπορούμε μόνο να προσφύγουμε στη μεσολάβηση αφού πρώτα συμφωνήσουν και τα δύο μέρη. Η μεσολάβηση βγάζει αποφάσεις μη δεσμευτικές. Για να γίνει δεκτή η πρόταση του μεσολαβητή πρέπει να την αποδεχτούν και τα δύο μέρη.

 

  1. Το άρθρο των φιλοδωρημάτων πρέπει να αλλάξει; Όταν βγήκε η απόφαση του Αρείου Πάγου οι νομικοί που εκπροσωπούν τους εργαζομένους σε αυτή την αγωγή, ήταν κάθετοι μπροστά στο ΔΣ αλλά και στη ΓΣ, για δύο πράγματα.

α)Το άρθρο του φιλοδωρήματος στη σύμβαση  δεν πρέπει να αλλάξει διότι, αυτό ερμηνεύει η απόφαση του Αρείου Πάγου.

β) Το εφετείο είναι υποχρεωμένο να ασχοληθεί μόνο με τα ποσά που οφείλονται στους ενάγοντες και να εξετάσει ότι αν κατά το χρόνο διεκδίκησης  πράγματι εργαζόντουσαν στο συγκεκριμένο πόστο. Αυτή την κατεύθυνση είχαν δώσει, αυτό είχαμε συμφωνήσει. Ξαφνικά, βγάζει απόφαση το εφετείο, που  απορρίπτει την αγωγή και η ΑΣ αλλάζει στάση. Εγκαταλείπει την διεκδίκηση των όρων του 2012 που αρχικά πρότεινε στο ΔΣ και θέτει αίτημα για την αλλαγή του άρθρου των φιλοδωρημάτων.  Όλα αυτά με την εισήγηση του δικηγόρου που έχει αναλάβει την αγωγή. Ο οποίος τώρα ισχυρίζεται ότι και να κερδίζαμε το εφετείο δεν θα έπαιρνε κανένας εργαζόμενος  χρήματα, γιατί θα έκανε αναίρεση της απόφασης η εταιρία, οπότε καλύτερα που χάσαμε κιόλας.

 

  1. Αν δεν αλλάξει η σύμβαση, κινδυνεύουν οι αγωγές των προηγούμενων ετών; Οι συλλογικές συμβάσεις από την στιγμή που λήγουν ή καταγγέλλονται, ακυρώνουν την προηγούμενη εφαρμογή αφού παρέλθει ο χρόνος που μετενεργούν και συνεχίζουν να ισχύουν για το διάστημα που χρονικά έχουν οριστεί με νέα συμφωνία. Με απλά λόγια ότι και να υπογράψουμε τώρα, δεν έχει καμία σχέση με αυτά που διεκδικούμε τα προηγούμενα χρόνια.

 

  1. Αν δεν αλλάξει η σύμβαση, κινδυνεύουν οι αγωγές των επόμενων ετών; Καμία αγωγή μέχρι τώρα δεν έχει βγει καταχρηστική, γιατί το σωματείο δεν προέβαινε ταυτόχρονα σε συνδικαλιστικές ενέργειες μαζί με τις αγωγές. Και ο λόγος απλός. Αν μπορούσαν τα δύο μέρη να τα βρουν σε μια συλλογική διαπραγμάτευση, θα έφταναν στο σημείο να καταθέσουν αγωγές; Και να σέρνονται σε μία πολυετή δικαστική διαμάχη; ΟΧΙ, αλλιώς θα τα έβρισκαν με συμφωνία.

Συνάδελφοι,

Δεν πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε από την πραγματικότητα, ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές και πρέπει να θέτουμε προτεραιότητες σχετικά με  τις άμεσες ανάγκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αρχικός μας στόχος αυτή την περίοδο είναι το πως θα επιβιώσουμε και πότε θα επιστρέψουμε στη  δουλειά. Ευθύνη  όλων, είναι να πορευτούμε όλοι μαζί ενωμένοι και να προασπίσουμε το συλλογικό συμφέρον και τα συλλογικά μας όργανα.

Αν κάποιοι βλέπουν τους εργαζόμενους σαν ένα μεγάλο κουμπαρά, τους ενημερώνουμε ότι «χτύπησαν λάθος πόρτα». Τους καλούμε να εγκαταλείψουν τα σχέδια  τους και να συμμορφωθούν στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, γιατί δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Επίσης καλούμε τους υποκινητές,  να σταματήσουν τα ψέματα και την εξαπάτηση. Να πάψουν να δηλητηριάζουν τους συναδέλφους μας με ανυπόστατες κουταμάρες.

Υ.Γ.                                                                                                                                             Η παράταξη που πρώτη έχει καταγγείλει τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, σήμερα στο χώρο μας βάζει το όνομα της σε κείμενο που προωθεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία Ν.4690/2020 (άρθρο 28 παρ.2),  ΕΛΕΟΣ !!!

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr