Αγωνία για εκατοντάδες εργαζόμενους της Alpha Bank

Mεταφέρονται σε θυγατρική εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων

Αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από τις 37,5 ώρες που ισχύει σήμερα για τον τραπεζικό κλάδο στις 40 ώρες από την 1.1.2022, κυλιόμενο ωράριο, καθώς και «ελεύθερες απολύσεις» μετά τη λήξη της κλαδικής σύμβασης: αυτή είναι η ψυχρολουσία που θα υποστούν οι πάνω από 600 εργαζόμενοι της Alpha Bank που μετακινούνται υποχρεωτικά στην εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, «Cepal Holdings» (της οποίας των πλήρη μετοχικό έλεγχο έχει η Alpha Bank).

Δημοσιεύματα (όπως του capital.gr) παρουσιάζουν την εξέλιξη ως… «χρυσή μεταγραφή» για τους εργαζόμενους αναδεικνύοντας τη συναίνεση του αντιπροσωπευτικού σωματείου της εν λόγω τράπεζας. Ωστόσο, μόνο ως καλή προοπτική για τα εργασιακά τους δικαιώματα δεν βλέπουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και άλλα σωματεία του κλάδου την μετακίνηση.

Οι σοβαρές επιπτώσεις σε κεκτημένα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων από την απόσχιση των διευθύνσεων και του προσωπικού που απασχολούνται/αν στον τομέα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων είναι άλλωστε ήδη γνωστές από τις αντίστοιχες εξελίξεις που έλαβαν χώρα το περασμένο διάστημα στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλα και τη Εurobank (όπου, όμως, η διαδικασία προχώρησε σε συμφωνία με την ΟΤΟΕ).

Αξίζει να αναφερθεί παρενθετικά ότι, στην τράπεζα Πειραιώς οι όροι της μεταφοράς των εργαζόμενων στην εταιρεία των κόκκινων δανείων (Intrum) ήταν πολύ καλύτεροι και αξιοπρεπείς για τους εργαζόμενους, ως αποτέλεσμα των αγώνων που δόθηκαν και των απεργιών που έγιναν εκείνη την περίοδο. Ο συνδικαλισμός των διαδρομών για μια ακόμα φορά απέτυχε (όπως φαίνεται από την περίπτωση της Alpha Bank), ενώ ο συνδικαλισμός των δρόμων και του αγώνα έφερε απτά αποτελέσματα για τον κόσμο της εργασίας (και οι απολύσεις που έγιναν στην Πειραιώς πάρθηκαν πίσω).

«Οι εργασιακές σχέσεις Μεσαίωνα ωχριούν»

15 Γενικοί Σύμβουλοι της ΟΤΟΕ αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους: «η ατομική σύμβαση που δίνεται στους εργαζόμενους της Alpha Bank δεν προστατεύει σε καμία περίπτωση τα εργασιακά toywς δικαιώματα, ούτε ικανοποιεί στο ελάχιστο τις απαιτήσεις του κλάδου. Πρόκειται για ένα σχέδιο σύμβασης απαράδεκτο, για ένα κείμενο αντεργατικό, που δεν σέβεται τις κλαδικές κατακτήσεις, το ωράριο, τις εργασιακές σχέσεις κλπ.

Φτάνει στο σημείο να προβλέπει ακόμη και την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης του εργαζόμενου στον εργοδότη, σε περίπτωση παραίτησης πριν την πάροδο 12 μηνών. Οι εργασιακές σχέσεις Μεσαίωνα ωχριούν!».

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Τραπεζοϋπαλλήλων: Αποικιοκρατικού χαρακτήρα οι συμβάσεις

Η παράταξη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση για το θέμα ζητώντας «να ακυρωθούν τώρα οι αποικιοκρατικού χαρακτήρα συμβάσεις μετακίνησης των εργαζομένων της Alpha Bank, στη νέα εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, Cepal» και καλώντας την ηγεσία της ΟΤΟΕ «να μην επιτρέψει την ολοκλήρωση του σχεδίου των τραπεζιτών για αποσάρθρωση των εργασιακών μας σχέσεων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Μετά από αίτημα των Γενικών Συμβούλων της παράταξής μας και των άλλων παρατάξεων της μειοψηφίας και παρά την αρχική άρνηση της πλειοψηφίας, συγκλήθηκε στις 20/10 το ανώτερο όργανο της Ομοσπονδίας μετά από ενάμιση χρόνο, για να συζητήσει τρόπους απόκρουσης των απαράδεκτων πρακτικών μεταφοράς των εργαζομένων στη διαχείριση των κόκκινων δανείων της ALPHA BANK σε ιδιωτική εταιρεία (CEPAL).

Οι υπό μετακίνηση εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν μετά την παραίτησή τους από την τράπεζα και άρα την απώλεια της τραπεζοϋπαλληλικής τους ιδιότητας (περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου), μία ατομική σύμβαση η οποία δεν αντιστοιχεί ούτε καν στο έτσι κι αλλιώς ελλιπές, για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, πρακτικό συμφωνίας μεταξύ της διοίκησης και του αντιπροσωπευτικού συλλόγου της ALPHA BANK.

Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό, το σχέδιο των τραπεζιτών να διαλύσουν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις στο κλάδο μας, μετατρέποντας τους τραπεζοϋπάλληλους από εργαζόμενους με σταθερές σχέσεις εργασίας σε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, χωρίς κάλυψη συλλογικών συμβάσεων και ευάλωτους στο απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα, αρκεί να αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από τα απαράδεκτα σημεία αυτής της σύμβασης:

Ελαστικό κυλιόμενο ωράριο, χωρίς τήρηση των κλαδικών μας συμβάσεων και της νομοθεσίας

Μετακίνηση προσωπικού, σε όποια από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ανά την επικράτεια

Δανεισμός προσωπικού, σε όποια από τις συνεργαζόμενες εταιρείες με τη CEPAL

Συμψηφισμός δανειακών υποχρεώσεων, με την εφάπαξ αποζημίωση λόγω της αποχώρησης από την τράπεζα, χωρίς καμία δέσμευση για τη συνέχιση των όρων δανεισμού

Καταβολή αποζημίωσης του εργαζόμενου στον εργοδότη, ίση με έξι μηνιαίους μισθούς αν ο εργαζόμενος θελήσει να αποχωρήσει από τη νέα εταιρεία πριν τη συμπλήρωση 12 μηνών παραμονής σε αυτή.

Για την απαλοιφή όλων των παραπάνω, από τις ατομικές συμβάσεις και την αρνητική τροπή της διαδικασίας μεταφοράς των εργαζομένων, συμφώνησε και η ηγεσία της ΟΤΟΕ (δεν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς), μένοντας όμως στο μόνιμο μοτίβο των τελευταίων ετών ’’…θα προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε…’’ χωρίς όμως καμία αναφορά σε ένα συνεκτικό σχέδιο αγωνιστικής απάντησης του κλάδου, λες και τα κεκτημένα που κερδήθηκαν με αγώνες στους δρόμους, μπορούν να διατηρηθούν με  συνεννοήσεις στους …διαδρόμους.

Μετά από την αναλυτική μας τοποθέτηση επί όλων αυτών αλλά και της γενικότερης επίθεσης που δέχεται ο κλάδος από κυβέρνηση και τραπεζίτες, θέσαμε στο Γενικό Συμβούλιο τις παρακάτω προτάσεις μας για την ουσιαστική και όχι προσχηματική αντιμετώπιση της προκλητικής στάσης της διοίκησης της ALPHA BANK:

Διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία να παρέμβει στη διοίκηση της ALPHA BANK για την αλλαγή της αποικιοκρατικής σύμβασης και διαδικασίας μετακίνησης, με απαλοιφή όλων των αντεργατικών καταχρηστικών προβλέψεων και σαφή, ρητή πρόβλεψη τήρησης των κλαδικών μας συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας

Ακύρωση όλων των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων και αναστολή νέων υπογραφών μέχρι τη λήξη της διαπραγμάτευσης με τη διοίκηση της ALPHA BANK

Εθελοντικό χαρακτήρα στη μετακίνηση των εργαζομένων στη νέα εταιρεία, με διατήρηση των θέσεων εργασίας τους στην ALPHA BANK, αν δεν επιθυμούν να εργαστούν στη CEPAL.

Εξουσιοδότηση για κινητοποιήσεις, του Γενικού Συμβουλίου στην Εκτελεστική Γραμματεία σε περίπτωση που η πορεία της διαπραγμάτευσης είναι αρνητική.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από τις δυναμικές αλλά και αποτελεσματικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς και στη συνέχεια όλου του κλάδου, οι οποίες πρέπει να είναι οδηγός μας από εδώ και πέρα για την αντιμετώπιση της επίθεσης που δεχόμαστε και θα κλιμακωθεί στο άμεσο μέλλον.

Δεν είναι δυνατόν το συνδικαλιστικό κίνημα, να περιμένει τη καλή πρόθεση των εργοδοτών για να προασπίσει εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες στο πεζοδρόμιο και όχι σε δικαστικές αίθουσες.

Δεν είναι δυνατόν οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, να παραμένουν απλοί θεατές και καταγραφείς των εξελίξεων και της επίθεσης στα εργασιακά μας δικαιώματα και να λειτουργούν όχι ως ο θεσμικός τους ρόλος ορίζει δηλαδή επικεφαλής συνδικάτων, αλλά ως το μικροπαραταξιακό τους συμφέρον ορίζει.

Δεν είναι δυνατόν το συνδικαλιστικό κίνημα στις τράπεζες, με ιστορικούς αγώνες και κατακτήσεις, να επιτρέπει στην εργοδοσία έστω και να σκέφτεται τέτοιου είδους αντεργατικές ενέργειες

Να πάρει πίσω ΤΩΡΑ η διοίκηση της ALPHA BANK τις αποικιοκρατικού χαρακτήρα συμβάσεις.

Καλούμε για μια ακόμα φορά την ηγεσία της ΟΤΟΕ να αποφασίσει ΤΩΡΑ την οργάνωση του αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων για την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων

ΠΗΓΗ: left.gr

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr