Εργοδοτική χυδαιότητα κατά εργαζόμενων με αναπηρία καταγγέλλει σωματείο στην τράπεζα Πειραιώς

«Η επιχείρηση καταστρατήγησης του δικαιώματος στην εργασία συναδέλφων μας με ειδικές δεξιότητες, τη στιγμή που σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχώς προβάλλονται δράσεις για την ισότιμη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας, μας πηγαίνει πίσω στις πιο σκοτεινές σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας»

Όπως αναφέρει αναλυτικά ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, απευθυνόμενους προς τους εργαζόμενους της τράπεζας:

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

ο σχεδιασμός της Διοίκησης για την επιθετική συρρίκνωση του Δικτύου έχει πυροδοτήσει σειρά αντιδεοντολογικών πρακτικών απαξίωσης συναδέλφων μας, που στόχο έχουν την με κάθε τρόπο εξώθησή τους στην … «οικειοθελή» έξοδο.

Έφθασαν, μάλιστα,  στο σημείο  χωρίς κανένα απολύτως ηθικό φραγμό να συμπεριφέρονται με κυριολεκτικά χυδαίο τρόπο ακόμη και σε συναδέλφους ΑΜΕΑ.

Η επιχείρηση καταστρατήγησης του δικαιώματος στην εργασία συναδέλφων μας με ειδικές δεξιότητες, τη στιγμή που σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχώς προβάλλονται δράσεις για την ισότιμη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας, μας πηγαίνει πίσω στις πιο σκοτεινές σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας.

Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια στοχοποίηση συναδέλφων ΑΜΕΑ στην Τράπεζα Πειραιώς, μέσω ενός σχεδίου να μετατεθούν σε καταστήματα που σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και έχει ανακοινωθεί το κλείσιμό τους, ώστε η λύση της «εθελούσιας» εξόδου να φαντάζει ως μονόδρομος.

Έχουμε χαρακτηριστική περίπτωση συναδέλφου με 4 παιδιά, ο οποίος αν και αντιμετωπίζει κινητικό πρόβλημα με αναπηρία 80%, αποπειράθηκαν να τον μετακινήσουν σε κατάστημα που δεν υπάρχει τουαλέτα στον ίδιο όροφο, με απώτερο σκοπό να οδηγηθεί σε παραίτηση.

Άλλη περίπτωση συναδέλφισσας, που αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης στο ένα της μάτι λόγω σοβαρής πάθησης, της ζητήθηκε να μετακινείται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας της. Αντίστοιχη περίπτωση έχουμε με συνάδελφο που έχει σοβαρά κινητικά προβλήματα και αναπηρία 55% και έχει προσληφθεί με το νόμο των ΑΜΕΑ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Το πλήθος και η χρονική συγκυρία των περιστατικών μας δημιουργούν εύλογες υποψίες ότι δεν πρόκειται για τυχαία ή μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για έναν ευρύτερο σχεδιασμό της Διοίκησης όχι μόνο να στερήσει τα μέσα επιβίωσης σε όσους η Τράπεζα θα έπρεπε να δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπό της, αλλά κυρίως να δημιουργήσει και να συντηρήσει ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας και ηττοπάθειας που θα αυξήσει τη συμμετοχή στο υπό εξέλιξη πρόγραμμα «οικειοθελούς» αποχώρησης.

Οι ενέργειες αυτές  που καταργούν στην πράξη κάθε έννοια εταιρικής υπευθυνότητας, εκθέτουν την Τράπεζα και καταρρακώνουν το κύρος της, παράλληλα εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητά τους.

Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογός μας θα απευθυνθεί:

στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς,στις αντιπροσωπείες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου οι συγκεκριμένες πρακτικές να ελεγχθούν και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο,στους φορείς εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία για την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος,αξιοποιώντας παράλληλα κάθε πρόσφορο νομικό μέσο, προκειμένου να σταματήσουμε στην πράξη τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές που όχι μόνο στρέφονται σε βάρος εργαζομένων με ειδικές ανάγκες, αλλά ευρύτερα σε βάρος συναδέλφων μας προκειμένου να υλοποιηθεί με κάθε μέσο ο βάρβαρος και αντεργατικός σχεδιασμός απομείωσης προσωπικού.

Καλούμε, τέλος, τους εμπνευστές και υποκινητές των πρακτικών αυτών να ζητήσουν άμεσα συγγνώμη από έναν – έναν τους συναδέλφους ξεχωριστά.

Η μηδενική ανοχή μας σε παρόμοιες πρακτικές, υπαγορεύεται από τα αισθήματα ανθρωπισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης από τα οποία δεν πρόκειται να παραιτηθούμε ούτε «οικειοθελώς» ούτε με κανέναν άλλον τρόπο. Τελεία και παύλα.

ΑΥΤΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ

ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ

ΠΗΓΗ: left.gr

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ:
ΟΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ ΚΑΙ Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr