Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Τραπεζοϋπαλλήλων: ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΠΟΤΑΓΗΣ.

Αθήνα, 25/05/2022

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ
ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών στη νέα Κλαδική Σύμβαση, η εργοδοσία δείχνει για μια ακόμα φορά τις διαθέσεις της για ακόμα περισσότερες μειώσεις θέσεων εργασίας, μέσω του εκβιαστικού διλλήματος εθελούσια ή απόλυση.

Ως ΕΑΚ τραπεζών έχοντας δει το ίδιο σκηνικό να έχει επαναληφθεί την προηγούμενη 3ετία με αποσχίσεις, κλείσιμο καταστημάτων και εκβιαστικές εθελούσιες, ιεραρχήσαμε ως μείζον και πρώτο θέμα τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και προτείναμε στη διαμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου για τη νέα Κλαδική, την αποτύπωση όρου ισχυρής δέσμευσης ως προς την προστασία της απασχόλησης η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ. Αντιθέτως η περιβόητη «ρήτρα απασχόλησης», που τόσο εκθείασε η πλειοψηφία και που για εμάς ήταν απλά μια αναφορά χωρίς ουσιαστική δέσμευση της εργοδοσίας, αποδεικνύεται στην πράξη ότι καμία προστασία δεν προσφέρει στους εργαζόμενους.

Αφού λοιπόν παραχωρήθηκε αμαχητί από την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ στην εργοδοσία η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερης μείωσης των θέσεων εργασίας, τα όργανα ξανάρχισαν με πιο εκκωφαντικό θόρυβο, τόσο στην Τράπεζα Πειραιώς με το συνεχιζόμενο κλείσιμο καταστημάτων (Ν. Αχαΐας αυτή τη φορά) και την απειλή υποχρεωτικών εθελουσιών όσο και στην Eurobank με γραπτή αυτή τη φορά προειδοποίηση απόλυσης, αν κάποιοι Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Τραπεζοϋπαλλήλων εργαζόμενοι στην περιοχή Θεσσαλίας δεν αποδεχτούν, ή τη μετάθεσή τους στην Αθήνα ή την εθελούσια.

Επίσης χωρίς να θεωρούμε δευτερεύον το θέμα των αυξήσεων, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο πιέσεων και απειλών που τώρα ξεκινάει, δε μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ χωρίς να δώσει τη μάχη, έτρεξε άρον άρον να υπογράψει σύμβαση με μεσοσταθμική ετήσια αύξηση 1,7% για την επόμενη τριετία, όταν ακόμα και αυτή η ανάλγητη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε 9,5% ετήσια αύξηση στο βασικό μισθό. Η επιλογή της ΟΤΟΕ καθιστά τώρα επιτακτική την ανάγκη, τα πρωτοβάθμια σωματεία που θα διαπραγματευτούν Επιχειρησιακές Συμβάσεις, να δώσουν πραγματικό και όχι προσχηματικό αγώνα, για να καλύψουν τα κενά της Κλαδικής Σύμβασης, όσο και αν αυτό υποβαθμίζει της αξία της Κλαδικής έναντι των Επιχειρησιακών Συμβάσεων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μπροστά σε αυτό τον αρμαγεδώνα που έρχεται το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου με πρωταγωνιστή και οργανωτή της αντίστασης μας την ΟΤΟΕ, πρέπει να δώσει σκληρή απάντηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία.

Καλούμε για μια ακόμα φορά την ηγεσία της ΟΤΟΕ να αφήσει το ρόλο του παρατηρητή και να πιάσει το νήμα των αγώνων γιατί προστασία στην εργασία δεν προσφέρει καμία «ρήτρα απασχόλησης».

Προστασία στην εργασία προσφέρει μόνο ένα αγωνιστικό και διεκδικητικό συνδικαλιστικό κίνημα!!!

Η Γραμματεία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Τραπεζοϋπαλλήλων

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr