Στους δρόμους ξανά οι φοιτητές απέναντι στο νομοσχέδιο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια

Ένα νομοσχέδιο δυστοπικών προεκτάσεων με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της παραβατικότητας» στα πανεπιστημιακά ιδρύματα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη θεσμοθέτηση του από το υπουργείο Παιδείας σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δυστοπικών προεκτάσεων καθώς οι επιμέρους διατάξεις προβλέπουν ένα ενιαίο σύστημα «αστυνομοκρατίας» εντός των ιδρυμάτων, το οποίο δεν εσωκλείεται μόνο στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Το νομοσχέδιο ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για ένα καθεστώς επιτήρησης με θολές αρμοδιότητες από την πλευρά των αρχών, ενώ εμπεριέχει και φωτογραφικές διατάξεις που απειλούν ακόμη και αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων -πέρα από τις καταλήψεις και τις «εστίες ανομίας» που διατυμπανίζει ο ελληνικός Τύπος και η κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το νέο τοπίο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, αναδύεται και ένα νέο μοντέλο εισαγωγής στα πανεπιστήμια για λίγους, με το υπουργείο Παιδείας να κλείνει τα μάτια απέναντι στην ταξική ανισότητα που συνεπάγεται η θεσμοθέτηση του, ενώ το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου εν γένει φαίνεται να δέχεται τριγμούς. Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια διοργανώνονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας από φοιτητές και εκπαιδευτικούς.

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο είναι προγραμματισμένο για σήμερα στις 13:00 στα Προπύλαια, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως το οποίο έχει σηκώσει κύμα αντιδράσεων από τον πολιτικό κόσμο και τους φοιτητές.

Το νομοσχέδιο μεταξύ δεκάδων διατάξεων, περιορίζει τον αριθμό των εισακτέων και εισάγει την αστυνομία στα πανεπιστήμια. Στο στόχαστρο του υπουργείου Παιδείας βρίσκονται, με το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων, καθώς, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), γκρεμίζεται κάθε πιθανότητα που είχαν με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μεταξύ άλλων, στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, που εξήγγειλαν τρίωρες διευκολυντικές στάσεις εργασίας.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, στην Ξάνθη και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει και η διάταξη που προβλέπει την κάλυψη της διδακτέας ύλης και αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών με τροποποιήσεις και ρυθμίσεις των αργιών, των διακοπών και των εορταστικών εκδηλώσεων.

Κάλεσμα φοιτητικών συλλόγων στην Πάτρα

Κάλεσμα για συγκέντρωση την Τετάρτη 10/2 στις 13:00 στην πλ. Γεωργίου στην πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων κάνουν οι φοιτητές στην Πάτρα.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, όλο αυτό το διάστημα παλεύουμε κόντρα στο νομοσχέδιο που έρχεται να περαστεί στην εκπαίδευση και να υποβαθμίσει τον Δημόσιο, Δημοκρατικό και Δωρεάν χαρακτήρα της.

Η Νέα Δημοκρατία με αντιδημοκρατικό τρόπο, μέσα σε μία νύχτα, εξίσωσε πτυχία ιδιωτικών κολλεγίων με πτυχία δημοσίων πανεπιστημίων. Στην ίδια κατεύθυνση, ενώ οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και η υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα αντιτάσσεται στα σχέδια της, προχωράει σε ένα νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τις διαγραφές των φοιτητών στα ν+1/2ν χρόνια φοίτησης, τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την εισαγωγή πανεπιστημιακής αστυνομίας και αυστηροποίηση του πειθαρχικού κώδικα.

Παρά τις δυσκολίες της περιόδου, με τις σχολές μας να είναι κλειστές σχεδόν έναν χρόνο τώρα, οι φοιτητές βγαίνουμε μαζικά στον δρόμο για να απαιτήσουμε αυτό το νομοσχέδιο να μην ψηφισθεί.

Καλούμε όλους τους φοιτητές, το λαό και τη νεολαία της Πάτρας, την Τετάρτη 10/2 στις 13:00 στην πλ. Γεωργίου στην πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων, με όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

Κάλεσμα από εκπαιδευτικούς

Με βασικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που αλλάζει τον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ καλούν τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου για «αυταρχισμό», «αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων», «απόσταση από την εκπαιδευτική πραγματικότητα», αλλά και «ανεύθυνη και επικίνδυνη διαχείριση, με την απουσία λήψης οποιουδήποτε μέτρου για την προστασία της υγείας και της ζωής εκπαιδευτικών μαθητών και μαθητριών» κατά το νέο άνοιγμα των σχολείων.

«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, και παρά τη γενικευμένη απόρριψη των μέτρων από το εκπαιδευτικό κίνημα, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανέναν διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.

«Η 10η Φεβρουαρίου πρέπει να βρει τους φοιτητές, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς ξανά στους δρόμους», επισημαίνει από την πλευρά της η ΔΟΕ και προσθέτει: «Οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι και ρυθμίσεις θα μείνουν στα χαρτιά. Δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε πίσω».

Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν και οι μαθητές.

Στους δρόμους φοιτητές και εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης βγαίνουν σήμερα φοιτητές, εκπαιδευτικοί και Σωματεία Εργαζομένων αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Στο ΑΠΘ ήδη μέλη φοιτητικών συλλόγων έχουν αποκλείσει για δεύτερη ημέρα τις εισόδους του Ιδρύματος -πλην του δρόμου που οδηγεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ-, έχοντας αναρτήσει και πανό που αναγράφουν χαρακτηριστικά: «Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά, πάρτε μέτρα να ανοίξουν οι Σχολές».

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ζητούν από την κυβέρνηση την απόσυρση του νομοσχεδίου και κάνουν κάλεσμα στη σημερινή μαζική κινητοποίηση με εκπαιδευτικούς και Σωματεία Εργαζομένων στις 13:00, στο άγαλμα Βενιζέλου, όπου θα ακολουθήσει και πορεία με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης μέσω κεντρικών οδών της Θεσσαλονίκης.

Νέο ραντεβού δίνουν και στις 17:30 με ίδιο σημείο έναρξης, ενώ φοιτητικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί και αύριο Πέμπτη, στις 13:00, πάλι στο άγαλμα Βενιζέλου.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο

Κατά του νομοσχεδίου έχουν τοποθετηθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 ενώ επιφυλάξεις διατύπωσε η Ελληνική Λύση. Η συζήτηση στην Ολομέλεια συνεχίζεται, ενώ ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και συνολικά την κυβέρνηση να αρνούνται το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να «παγώσει» η συζήτηση, λόγω των αρνητικών εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας και την επιβολή νέου lockdown.

Σημειώνεται ότι μία αναπάντεχη ήττα και μάλιστα πριν αρκετές εβδομάδες καταγράφει η κυβέρνηση αναφορικά με το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή αστυνομία, καθώς η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει επιστρέψει στην κυβέρνηση το νομοσχέδιο, με διατάξεις του να χαρακτηρίζονται ως «προβληματικές».

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε τότε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, η κυβέρνηση απέκρυψε από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο τα εν λόγω δημόσια έγγραφα που προδίδουν τα σοβαρά ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων που απορρέουν από το νομοσχέδιο.

Σε χθεσινή εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, συμμετείχε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Ως «κοινής λογικής» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι «απευθύνεται σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, σε κάθε καθηγητή και καθηγήτρια, σε κάθε διοικητικό υπάλληλο» παρά το γεγονός ότι η ομιλία γινόταν απέναντι στη συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη και το νομοσχέδιο έχει βρει απέναντι σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα- ακόμη και πρώην υπουργούς Παιδείας επί ΝΔ.

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr