Παγκόσμια ημέρα γυναίκας: Πάντα θα διεκδικούμε, πάντα θα αγωνιζόμαστε

Αθήνα, 08/03/2021

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών, στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, για ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας καθώς και για την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου και θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ. Αυτήν την ημέρα, στα πρόσωπα των εργαζομένων τιμάμε και εμείς τους αγώνες των γυναικών για ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία.

Σήμερα παρόλα αυτά, τα αιτήματά εκείνης της εποχής παραμένουν όσο ποτέ επίκαιρα και απαιτούν από εμάς στα πλαίσια μιας νέας ψηφιακής εποχής να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ, των μεταναστών, των φτωχών, των αδικημένων αυτής της γης.

Φέτος η 8η Μάρτη συμπίπτει χρονικά με ένα συγκλονιστικό κύμα καταγγελίας έμφυλης βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης, εργοδοτικής εκμετάλλευσης και γενικότερα μιας άνευ προηγουμένου κακοποίησης εις βάρος γυναικών, ανέργων, νέων, ΛΟΑΤΚΙ και αδύναμων, στο χώρο του πολιτισμού, της άθλησης, του ευρύτερου εργασιακού περιβάλλοντος. Φαίνεται ότι δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα τα τελευταία 100 χρόνια και επικρατεί ακόμα εξόφθαλμα η ανισότητα και το κοινωνικό μίσος.

Εν μέσω γενικευμένου lockdown λόγω της πανδημίας ανατρέπονται κάθε μέρα βασικά κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα, που μας αφορούν όλους και διευρύνεται η ανισότητα σε όλα τα επίπεδα της εργασιακής και κοινωνικής μας ζωής. Ταυτόχρονα η υγεία είναι για λίγους, έχοντας μετατρέψει τα δημόσια νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου, η εκπαιδευτική κοινότητα δέχεται σοβαρά πλήγματα στη δημοκρατική της λειτουργία, οι νέοι σπουδάζουν διαδικτυακά, τα παιδιά είναι κλειδωμένα μέσα στα διαμερίσματα, και οι διαμαρτυρίες της κοινωνίας πνίγονται στη μαζική καταστολή και επικοινωνιακή παραπληροφόρηση.

Η επίθεση στα δημοκρατικά μας δικαιώματα είναι πολύπλευρη και εντέχνως ενορχηστρωμένη.

Η παράταξη μας θα σταθεί αρωγός και θα στηρίξει κάθε γυναίκα, νέο, άνεργο-η, που διεκδικεί το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή, με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες.

Τη μνημονιακή βαρβαρότητα της προηγούμενης δεκαετίας που οι γυναίκες στη χώρα μας την πλήρωσαν πολύ ακριβά με ανεργία, με χαμηλούς μισθούς, με ανασφαλή εργασία, με σεξουαλική εκμετάλλευση, διαδέχεται με αφορμή  την απειλή της πανδημίας η ακόμα μεγαλύτερη στέρηση δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Γι’ αυτό απαιτούμε:

Ίσα εργασιακά δικαιώματα για όλους.

Μέτρα για την υγεία και ασφάλεια εγκύων γυναικών χωρίς το φόβο της απόλυσης και της μείωσης των αποδοχών.

Πενθήμερο – 8ωρο για όλους και όλες.

Οικονομική ενίσχυση του ΕΣΥ και προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Αύξηση κονδυλίων για την παιδεία.

Προσλήψεις προσωπικού στα ΜΜΜ και πύκνωση δρομολογίων εν μέσω πανδημίας.

Οι αγώνες των γυναικών, είναι οι αγώνες της κοινωνίας προς την πρόοδο και την ισότητα. Θα παλέψουμε όλοι μαζί για την αποκατάσταση και εξασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων και για την απελευθέρωση από την βαρβαρότητα.

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr