Με απεργίες αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ στην παράδοσή τους στον Ομιλο Λάτση

Σε δύο 24ωρες απεργίες, στις 14 και στις 20 Μαΐου, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια, αντιδρώντας στη μεθόδευση της διοίκησης του Ομίλου και της κυβέρνησης να καταργηθεί το δικαίωμα του  Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ, ώστε να περάσει στον Ομιλο Λάτση ο πλήρης έλεγχος της εταιρείας.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ αποφάσισε, πέρα από τις δυο απεργιακές κινητοποιήσεις, να ξεκινήσει από αύριο περιφερειακές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους και τις μονάδες του Ομίλου.

Στην ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει προσχεδιασμένο έγκλημα την απεμπόληση του ορισμού διοίκησης από το Δημόσιο και επισημαίνει ότι με τις δρομολογούμενες αλλαγές στο καταστατικό ο μεγαλομέτοχος- δηλαδή η Paneuropean του Ομίλου Λάτση που κατέχει σήμερα το 47% των μετοχών- καθίσταται κυρίαρχος στον σχεδιασμό, στη στρατηγική, στις προμήθειες και στις επιλογές αγορών του Ομίλου.

Αναλυτικά

Η ανακοίνωση του Σωματείου (ΠΣΕΕΟ) αναφέρει τα εξής:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 05/05/21 έκτακτο Δ.Σ. ΠΣΕΕΠ με κύριο θέμα συζήτησης, τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εισήγηση της Διοίκησης της Εταιρείας προς την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, που έχει οριστεί στις 20/05/21 για αλλαγή του Καταστατικού των ΕΛΠΕ με όλα όσα αυτή προκαλεί.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές μόνο από τις φανερές και άμεσες συνέπειες της εν λόγω μεθόδευσης :

Μετατροπή των ΕΛΠΕ από μητρική Εταιρεία του Ομίλου σε Θυγατρική, κάτω από την «ομπρέλα» μίας «holding» Εταιρείας με νέο Καταστατικό και μετοχική σύνθεση που θα είναι η ίδια σημερινή μετοχική σύνθεση των ΕΛΠΕ

Εγκληματική απεμπόληση του ορισμού Διοίκησης από το Ελληνικό Δημόσιο(Management) που ίσχυε ως τώρα. Έτσι εξηγείται τελικά γιατί δεν υπήρχε καμία αναφορά στον Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης για τα ΕΛΠΕ για το 2021. Τα χαρίζουν και το έγκλημα αυτό ήταν σχεδιασμένο από τότε!!!

Πλήρης απελευθέρωση της βούλησης του μεγαλομετόχου σε ότι έχει να κάνει με σχεδιασμό, στρατηγική, πολιτικές επιλογής αγορών, προμήθειες κτλ, καθιστώντας τον κυρίαρχο.

Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης μεθόδευσης αποτελεί το γεγονός πως για την αλλαγή του Καταστατικού που προκαλεί την παραχώρηση ουσιαστικά των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, είναι πως θα απαιτηθεί η σύμφωνη γνώμη και ψήφος των εκπροσώπων του Δημοσίου που θα έπρεπε να υπερασπίζονται τα δικαιώματά του.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το Σωματείο μας από την πρώτη στιγμή που ήλθε σε γνώση του, έστω και μέρος της συγκεκριμένης νέας προσπάθειας ξεπουλήματος της περιουσίας του Ελληνικού Λαού που ακούει στο όνομα ΕΛΠΕ, προχώρησε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, τόσο σε συνδικαλιστικό, νομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο. Σε κοινή γραμμή με όλα τα

Σωματεία του Ομίλου αλλά και με ενημερωμένα όλα τα υπερκείμενα συνδικαλιστικά όργανα (ΓΣΕΕ, ΠΟΕ, ΕΚΕΔΑ, ΕΚΘ), εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο καταγράφεται σαφώς η θέση των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Επιπροσθέτως πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του ΠΣΕΕΠ, ευρεία σύσκεψη όλων των Σωματείων του Ομίλου για ενημέρωση, ανάλυση στον από κοινού σχεδιασμό των πρωτοβουλιών που θα απαιτηθούν. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε πλήρη εικόνα για τη διαδικασία ξεπουλήματος έτσι ώστε η ομάδα των νομικών μας, να προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες στο χρόνο που θα κριθεί ως ο προσφορότερος.

Ταυτόχρονα, το Σωματείο μας αποφάσισε με 19 ψήφους ΥΠΕΡ, την κήρυξη 2 24ωρων προειδοποιητικών απεργιών στις 14/05/21 και στις 20/05/21 (ημερομηνία

πραγματοποίησης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης) έτσι ώστε να αντιληφθεί ο κάθε εμπλεκόμενος πως η θέση των εργαζομένων είναι σαφής, κατηγορηματική και αδιαπραγμάτευτη. Η πρόταση του Αγωνιστικού Μετώπου που πρόσθετε μία 24ωρη στις 06/05/21 έλαβε 1 ψήφο.

Επίσης, το Σωματείο μας ήδη ξεκίνησε τη διαδικασία ενημέρωσης όλων των πολιτικών κομμάτων, ώστε να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτό το τόσο σοβαρό και κρίσιμο για την ελληνική οικονομία ζήτημα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σας καλούμε να κλείσετε τα αυτιά σας στα διάφορα παπαγαλάκια, που αποδεικνύουν ότι μερικοί δεν άλλαξαν ποτέ τρόπο σκέψης και εναγωνίως προσπαθούν να καλλιεργήσουν εφησυχασμό και ύπνωση στους εργαζομένους,

υποσχόμενοι σεβασμό σε θέσεις και σχέσεις εργασίας, χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να μας αναφέρουν όχι μόνο το ποιος θα τις σεβαστεί αλλά και το πόσο θα διαρκέσει αυτό.

Σας καλούμε τέλος να είστε παρόντες σε όλα τα καλέσματα του Σωματείου μας, ξεκινώντας από τις Περιφερειακές Συνελεύσεις που θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται από αύριο 06//05/21 και ώρα 15:00 στις ΒΕΕ, στον προαύλιο χώρο του Εστιατορίου. Την Παρασκευή 07/05/21 και ώρα 14:00 στις ΒΕΑ, στο αίθριο του Νέου Διοικητηρίου, δίπλα από το Αμφιθέατρο. Τη Δευτέρα 10/05/21 και ώρα 15:00 στις ΒΕΘ στο Κεντρικό Μηχανολογικό και στο Μαρούσι την Τρίτη 11/05/21 και ώρα 16:00 στη Χειμάρρας, στο Εστιατόριο

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ:
ΟΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ ΚΑΙ Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr