Καταγγελίες από τους τεχνικούς του MEGA για καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων

Σφοδρή επίθεση κατά του MEGA, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη, εξαπολύουν οι τεχνικοί του οι οποίοι κατηγορούν την διοίκηση για καταπάτηση των εργατικών τους δικαιωμάτων καταγγέλλοντας πως αν και πρόκειται για κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας, όχι μόνο δεν ακολουθεί την συλλογική σύμβαση εργασίας για τους συνάδελφους τεχνικούς, αντίθετα τους καλεί να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής, οι εργαζόμενοι τεχνικοί του σταθμού αναγκάζονται να εργάζονται χωρίς να λογίζονται οι υπερωρίες τους, σε οποιοδήποτε χώρο κριθεί απαραίτητο ανά πάσα ώρα και στιγμή, χωρίς να μπορούν να εργάζονται σε τρίτο, όπως σε κάποια άλλη εταιρεία παραγωγής, ή σε άλλο κανάλι.

«Το μόνο που δεν ζητάτε κύριοι του MEGA είναι να σας πληρώνουν και οι εργαζόμενοί σας και από πάνω επειδή έχουν «την τιμή» να δουλεύουν στο κανάλι σας» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Μάλιστα, η Ένωση επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι σε τέτοιου είδους επιθέσεις η μόνη απάντηση που καταλαβαίνουν οι εργοδότες είναι οι δυναμικές κινητοποιήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

ΤΟ MEGA CHANNEL «ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΙι» ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Συνάδελφοι!

Ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA παρότι είναι κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας, όχι μόνο δεν ακολουθεί την συλλογική σύμβαση εργασίας για τους συνάδελφους τεχνικούς, αντίθετα τους καλεί να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις που κατακρημνίζουν ό,τι εργατικό δικαίωμα μας έχει πια απομείνει και παραπέμπουν σε άλλες εποχές, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο της «εργασιακής γαλέρας». Μέσα στα άλλα οι αντεργατικές ρυθμίσεις είναι οι εξής:

Καταβαλλόμενος μισθός λογίζεται ο βασικός μισθός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Ό,τι επιπλέον παίρνει κάποιος θεωρείται οικειοθελή παροχή από τον εργοδότη πράγμα που σημαίνει ότι οποτεδήποτε θελήσει μπορεί μονομερώς, να κόψει ολόκληρη ή μέρος αυτής της επιπλέον παροχής.

Στις συνολικές αποδοχές συμπεριλαμβάνει εξ ολοκλήρου τις υπερωρίες και τα νυχτερινά. Ένας εργαζόμενος δηλαδή που αμείβεται για παράδειγμα με 800 ευρώ, μπορεί να δουλεύει ακόμα και δωδεκάωρα χωρίς επιπλέον αμοιβή.

Εφόσον στο μέλλον υπάρξει Σ.Σ.Ε. τα όποια επιπλέον ποσά που πιθανόν να δώσει, θα καλύπτονται από την οικειοθελή παροχή.

Εφόσον στο μέλλον υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα υπάρξει αύξηση στις αποδοχές καθώς και πάλι αυτή θα καλύπτεται από την οικειοθελή παροχή.

Ο εργοδότης μπορεί να μεταφέρει τον εργαζόμενο σε οποιονδήποτε τρίτο. Αυτό σημαίνει μεταφορά εργαζομένου σε εταιρεία παραγωγής, ή σε άλλο κανάλι ή ακόμα και εκτός χώρου της τηλεόρασης.

Απαγορεύεται όμως η απασχόληση του εργαζόμενου σε τρίτο χωρίς την άδεια του εργοδότη έστω και για ένα μεροκάματο.

Τέλος, ο τόπος εργασίας είναι οπουδήποτε κρίνει ο εργοδότης.

Με λίγα λόγια ένας εργαζόμενος που αμείβεται με μισθό… πείνας, θα είναι υποχρεωμένος να δουλεύει πέραν του οχταώρου και νυχτερινές ώρες χωρίς επιπλέον αμοιβή, όπου και όπως θελήσει ο εργοδότης (ακόμα και στο γήπεδο Καραϊσκάκη, γιατί όχι…), χωρίς να έχει καμιά ελπίδα να δει αύξηση ποτέ και με τον φόβο μην τυχόν του κόψουν επιπλέον τον μισθό του, δίχως καν την δική του συναίνεση. Και μέσα σε όλα αυτά του απαγορεύουν αν βρει κάποιο μεροκάματο σε εξωτερικές παραγωγές ή οπουδήποτε αλλού να πάει να δουλέψει εκεί, για να καλυτερέψει κάπως τα οικονομικά του. Το μόνο που δεν ζητάτε κύριοι του MEGA είναι να σας πληρώνουν και οι εργαζόμενοί σας και από πάνω επειδή έχουν «την τιμή» να δουλεύουν στο κανάλι σας.

Συνάδελφοι.

Για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, το σωματείο μας έχει κάνει ήδη όλες τις απαραίτητες και σύννομες ενέργειες σύμφωνα με τον θεσμικό του ρόλο. Όμως αυτές δεν επαρκούν. Σε τέτοιου είδους επιθέσεις η μόνη απάντηση που καταλαβαίνουν οι εργοδότες είναι οι δυναμικές κινητοποιήσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια, χωρίς να είμαστε πραγματικοί δούλοι κανενός.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΗΓΗ: documentonews.gr

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr