Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Τραπεζοϋπαλλήλων: Να μη γίνει η τηλεργασία το άλλοθι για την εργοδοτική αυθαιρεσία και τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων μας!

Αθήνα, 11/02/2021

ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ και ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ,

προς όφελος της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Συμπληρώνεται ήδη ένας χρόνος από την εμφάνιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής. Με πρόσχημα, σε αρκετές περιπτώσεις, την απειλή της δημόσιας υγείας αλλά και με ανάδειξη της ατομικής ευθύνης, για να κρύψουν οι κυβερνώντες με την εργοδοσία τις δικές τους ευθύνες, υλοποιείται όλο αυτό το διάστημα ένα σχέδιο με αντεργατικά μέτρα που μας γυρίζουν σε εποχές εργασιακού μεσαίωνα.

Μέσα, λοιπόν, σε αυτό τον Αρμαγεδώνα αντεργατικών μέτρων και εργοδοτικής ασυδοσίας και με δεδομένη την ανάγκη κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας, η γενικευμένη χρήση των νέων τεχνολογιών και η εφαρμογή της τηλεργασίας προβάλλεται ως αναγκαιότητα. Ποια τηλεργασία όμως και με ποιους κανόνες;

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και πάλι ξεκάθαρα λέμε ΟΧΙ, με πρόσχημα τη δημόσια υγεία, να εφαρμόζονται αντεργατικά μέτρα και να ανταμείβεται η εργοδοτική ασυδοσία.

Ξεκάθαρα λέμε ΝΑΙ στην εξέλιξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό προς όφελος όμως της κοινωνίας και των εργαζομένων και ΟΧΙ μόνο προς όφελος της εργοδοσίας που με σύμμαχο την κυβέρνηση στο βωμό της αύξησης των κερδών θυσιάζουν εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα αδιαπραγμάτευτα!

Σε αυτό το πλαίσιο η παράταξή μας με τα στελέχη της και με την συνδρομή εργατολόγων αλλά και με ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους, κατήρτισε ένα σχέδιο ως προτεινόμενο προσάρτημα στην ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΤΟΕ- Τραπεζών (εδώ αναλυτικά το προσχέδιο), το οποίο στείλαμε πριν ένα μήνα στα όργανα της Ομοσπονδίας, ώστε να θεσμοθετηθεί η παροχή εργασίας μέσω της τηλεργασίας και να μπει φραγμός στην εργοδοτική ασυδοσία.

Τα παρακάτω ζητήματα θεωρούμε κυρίαρχα ως βάση διαλόγου που θα καταλήξει σε ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο στην εργοδοσία να εκμεταλλευτεί και την τηλεργασία εις βάρος των εργασιακών σχέσεων.

  1. Διασφάλιση του οικειοθελούς χαρακτήρα της τηλεργασίας και το δικαίωμα του εργαζόμενου να διακόψει την περίοδο τηλεργασίας και να επιστρέψει στην οργανική θέση που κατείχε πριν την προσφορά εργασίας μέσω τηλεργασίας.
  2. Τήρηση του ωραρίου και αποσύνδεση από τα συστήματα μετά τη λήξη του. Φαινόμενα 24ωρου stand-by και ανά πάσα ώρα και στιγμή αναθέσεις εργασιών μέσω mails είναι πλέον σε ημερήσια διάταξη και αποτελειώνουν κάθε ίχνος προσωπικής ζωής των εργαζομένων.
  3. Κάλυψη τεχνολογικού εξοπλισμού (laptop, modem κλπ) και λειτουργικών εξόδων (τηλεπικοινωνία, ενέργεια κλπ) του εργαζόμενου από τον εργοδότη
  4. Μέριμνα από τον εργοδότη για τη λήψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των τηλεργαζομένων σύμφωνα με την Οδηγία 89/391
  5. Προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής του τηλεργαζόμενου, με την πρόβλεψη ότι κάθε σύστημα εποπτείας πρέπει να είναι σύμφωνο με την Οδηγία 90/270
  6. Δικαίωμα του τηλεργαζόμενου να επισκέπτεται το χώρο εργασίας του όποτε το επιθυμεί κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας, γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο εργαζόμενος αποξενώνεται από τον εργασιακό του χώρο.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος στις τράπεζες είναι πλέον πιο απαραίτητο από ποτέ να ενημερώσει και να οργανώσει τους εργαζόμενους στην κατεύθυνση της προστασίας των κεκτημένων και της αντίστασης στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε από την εργοδοσία. Η αφωνία και ο ρόλος του παρατηρητή και καταγραφέα των γεγονότων από την ηγεσία της ΟΤΟΕ, αποδυναμώνει και απαξιώνει όλο και περισσότερο το συνδικαλιστικό κίνημα και τις αντιστάσεις του απέναντι στην εργοδοτική και κυβερνητική ασυδοσία.

Η εργοδοτική αυθαιρεσία με τη συναίνεση αλλά και προτροπή της κυβέρνησης είναι ολοφάνερο ότι στοχεύει στην όλο και μεγαλύτερη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και, μέσω της τηλεργασίας, στην αποξένωση και στην απομόνωση του εργαζόμενου, με τελικό στόχο τον ατομικό του δρόμο. Έχουμε επισημάνει και θα το κάνουμε και πάλι ότι η τηλεργασία είναι ο προθάλαμος της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων και η καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην προστασία των εργαζομένων.

Θα επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά και προς τη νέα ηγεσία της ΟΤΟΕ, ότι πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα στον κλάδο μας να δώσει αποφασιστικό μήνυμα στην εργοδοσία, ότι δεν θα περάσουν τα σχέδια κατάργησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της επιβολής του αυθαίρετου διευθυντικού δικαιώματος από τα golden boys & girls.

Καλούμε τη νέα ηγεσία της ΟΤΟΕ να συγκαλέσει τα όργανα της Ομοσπονδίας για να πάρουμε τις αποφάσεις εκείνες που θα στείλουν αποφασιστικό και ενωτικό μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση, για να μπει τέλος στην καταστρατήγηση δικαιωμάτων και στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων!!!

Η παράταξή μας και προτάσεις έχει και τις κατέθεσε με αίσθημα ευθύνης! Περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι υπόλογη απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου!

Η Γραμματεία της

Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Τραπεζοϋπαλλήλων

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr