Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Τραπεζοϋπαλλήλων: ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ. Η ηγεσία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) της ΟΤΟΕ κατώτερη των περιστάσεων και της κρισιμότητας των καιρών.

Αθήνα, 30/11/2020

Η ενότητα και ο αγώνας των τραπεζοϋπαλλήλων, με τις δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος που έχουν διαλέξει στρατόπεδο, μόνη εγγύηση για την ανατροπή των αντεργατικών σχεδίων εργοδοτών και κυβέρνησης!

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στις δύο τελευταίες ανακοινώσεις μας μιλήσαμε εκτενώς για την επίθεση που δεχόμαστε, ακόμα και εν μέσω πανδημίας και lockdown, στα δικαιώματα και τις θεσμικές μας κατακτήσεις, με την ίδια τη φύση και το περιεχόμενο της εργασίας μας να απειλούνται.

Κλιμάκωση της επίθεσης αποτέλεσε η αυταρχική όσο όμως και αντισυμβατική (ΚΣΣΕ μεταξύ ΟΤΟΕ και Τραπεζών) απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να θέσει σε υποχρεωτική – αναγκαστική άδεια 140 συναδέλφους μας εργαζομένους, οι οποίοι απασχολούνται σε προγραμματισμένα για κλείσιμο καταστήματα της Τράπεζας και δεν αποδέχθηκαν να χάσουν τη δουλειά τους κάνοντας χρήση της «εθελούσιας» εξόδου. Κι αποτελεί πρόκληση ακόμη μεγαλύτερη εκ μέρους της διοίκησης της Πειραιώς το γεγονός ότι το πρόγραμμα «εθελούσιας» παρατάθηκε ειδικά γι’ αυτούς τους εργαζόμενους, μολονότι είχε «επιτευχθεί» ο επιχειρηματικός στόχος του προγράμματος!

Αν αυτό δε συνιστά ωμό εκβιασμό προς τους εργαζόμενους, τότε περί τίνος πρόκειται;;;

Ως ΕΑΚ Τραπεζοϋπαλλήλων έχουμε εκτιμήσει εδώ και πολύ καιρό ότι το σχέδιο για μείωση των θέσεων εργασίας σε όλες τις τράπεζες με απόσχιση κλάδων, outsourcing εργασίες και τώρα με την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων θα πάρει το αμέσως επόμενο διάστημα εκρηκτικές διαστάσεις.

Για το λόγο αυτό με τις τοποθετήσεις μας στα όργανα της ΟΤΟΕ (…όταν συνεδριάζουν) αλλά και με τη δημοσιότητα που μπορούσαμε να δώσουμε (αρθρογραφία, ανακοινώσεις, επικοινωνία με φορείς και πολιτικά κόμματα κλπ) προσπαθήσαμε να ερεθίσουμε τα αντανακλαστικά της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος στις τράπεζες, για να οργανώσει μια συλλογική προσπάθεια για την ανατροπή αυτών των σχεδίων τραπεζιτών αλλά και κυβέρνησης.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Οι καταιγιστικές αρνητικές εξελίξεις όμως στην Τράπεζα Πειραιώς, σε συνδυασμό με τις έντονες πιέσεις της παράταξής μας μαζί με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές δυνάμεις που έχουν διαλέξει το στρατόπεδο υποστήριξης των εργατικών δικαιωμάτων, ανάγκασαν την ηγεσία της ΟΤΟΕ να έρθει σε επικοινωνία με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για να υπερασπιστεί το αυτονόητο και το καταγεγραμμένο ως κορωνίδα (σύμφωνα με το σκεπτικό της ίδιας της ηγεσίας μας) της Κλαδικής μας Σύμβασης, το δικαίωμα δηλαδή στην εργασία.

Κι ενώ ανυποχώρητο αίτημα δικό μας αλλά και σύσσωμης της ΟΤΟΕ όφειλε να είναι η τοποθέτηση των υπό αναγκαστική άδεια συναδέλφων μας σε νέες οργανικές θέσεις της Τράπεζας, δυστυχώς στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας την Παρασκευή 27/11/2020, με δυσάρεστη έκπληξη (έχει στερέψει το ρεπερτόριο της ηγεσίας της ΟΤΟΕ από ευχάριστες εκπλήξεις) πληροφορηθήκαμε από τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ ότι από τους 140 συναδέλφους μας οι 40 περίπου θα τοποθετηθούν ύστερα μάλιστα από αξιολόγηση (μετά από15 και 20 χρόνια εργασίας) σε άλλες θέσεις στη διοίκηση και οι υπόλοιποι 100 συνάδελφοι μας θα απασχοληθούν με τηλεργασία, χωρίς όμως να γίνεται καμία ρητή αναφορά σε ποια οργανική θέση της τράπεζας.

Αυτή λοιπόν την, μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε έτσι, αναδίπλωση της διοίκησης, που όμως δε λύνει οριστικά ούτε αυτό αλλά ούτε και τα μελλοντικά παρόμοια προβλήματα από τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του δικτύου και τις αποσχίσεις εργασιών, αντί να την εκμεταλλευτεί ο κλάδος για μια δυναμική πίεση προς τους τραπεζίτες προς την κατεύθυνση οριστικών λύσεων, η ηγεσία της ΟΤΟΕ τη θεώρησε ως ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση!

Αυτή η θέση της ηγεσίας της ΟΤΟΕ κρίνεται ως επιτυχία του συνδικαλιστικού κινήματος και ως υπεράσπιση των Συλλογικών μας Συμβάσεων και των εργατικών δικαιωμάτων;

Τα ερωτήματα προς την ηγεσία της ΟΤΟΕ παραμένουν αμείλικτα:

  1. Αφού κρίνει το πρόβλημα στη Τράπεζα Πειραιώς ως την αρχή του Αρμαγεδδώνα που έρχεται, γιατί παραμένει στο ίδιο μοτίβο του σχολιαστή και απλού παρατηρητή των γεγονότων;
  2. Αφού έκανε την «πετυχημένη» διαπραγμάτευση και πέτυχε την τηλεργασία για τους 100 εργαζόμενους, γιατί πετάει μετά το μπαλάκι στους συλλόγους να διαπραγματευθούν την οργανική τους τοποθέτηση;
  3. Αφού κρίνει ως κλαδικό το πρόβλημα γιατί στη συνεδρίαση της Παρασκευής παραβρέθηκαν μόνο οι πρόεδροι των συλλόγων της Τράπεζας Πειραιώς; Και γιατί δεν έγινε σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου ΟΤΟΕ;
  4. Πως θα αντιμετωπίσει την εργολαβοποίηση τραπεζικών εργασιών με παράλληλη μετατροπή των τραπεζοϋπαλλήλων σε ενοικιαζόμενο προσωπικό;
  5. Πως θα ετοιμάσει τον κλάδο για τις επόμενες επιθέσεις που θα δεχτεί το σύνολο των εργαζομένων;

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα έχουμε δώσει απαντήσεις με τις δημόσιες τοποθετήσεις μας αλλά και με την υπεύθυνη στάση μας στα όργανα της Ομοσπονδίας. Και έχουμε πει ότι μόνο η συλλογική, ενωτική και χωρίς αλαζονικές κορώνες από την πλευρά της ηγεσίας, οργανωμένη αντίσταση των τραπεζοϋπαλλήλων μπορεί να ανακόψει τη κλιμακούμενη επίθεση που δεχόμαστε το τελευταίο διάστημα.

Όλα τα παραπάνω ήταν το πλαίσιο θέσεων και διεκδικήσεων μας και έτσι τοποθετηθήκαμε και στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ την Παρασκευή 27/11, προτείνοντας και ψηφίζοντας από κοινού με το Αγωνιστικό Μέτωπο στις Τράπεζες

24ωρη Κλαδική Πανελλαδική προειδοποιητική απεργία.

Αυτή η πρόταση θεωρήθηκε από την ηγεσία της ΟΤΟΕ, άκουσον άκουσον, ότι βάζει νερό στο μύλο της εργοδοσίας!!! Από πότε όσοι προτείνουν απεργία κρίνονται και ως εργοδοτικοί, αυτό μένει στην κρίση του κάθε συναδέλφου και της κάθε συναδέλφισσας! Και επειδή τα παπαγαλάκια της ηγεσίας θα τρέξουν να αναμασήσουν το ίδιο «παραμύθι» περί της μη συμμετοχής στις απεργίες, εμείς θα απαντήσουμε:

Αιδώς Αργείοι!

Αν δεν πιστεύετε στη δύναμη του όπλου της απεργίας, πως διαπραγματεύεστε με τις διοικήσεις;;; Και σε τελική ανάλυση, τίνος ευθύνη είναι ο κλάδος να είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή για να μετέλθει κι αυτού του όπλου-της μαζικής απεργίας- αν όχι δική σας;

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον τόσο σε επίπεδο συνδικαλιστικού κινήματος όσο όμως και σε πολιτικό επίπεδο (η κυβερνητική επίθεση που άρχισε από τον Αύγουστο του

2019 καλά κρατεί και θα συνεχιστεί) δεν θα καλέσουμε για μια ακόμα φορά την ηγεσία της ΟΤΟΕ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων αφού δεν ανταποκρίνεται παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας.

Θα καλέσουμε όμως κάθε συναδέλφισσα και κάθε συνάδελφο, κάθε συνδικαλιστή και κάθε συνδικαλίστρια, που έχουν διαλέξει μαζί με εμάς το στρατόπεδο της υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων και της αντίστασης σε κάθε αντεργατική επίθεση από όπου κι αν προέρχεται, να συστρατευθούμε για να δώσουμε έναν άνισο αλλά δίκαιο αγώνα, αγώνα που χρωστάμε τόσο στις προηγούμενες γενιές όσο όμως και σε εμάς και στις επόμενες γενιές.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΙΟΣ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΠΟΤΕ

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΠ’ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ!

Η Γραμματεία της

Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Τραπεζοϋπαλλήλων

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr