Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Τραπεζοϋπαλλήλων: Αγώνας για την ανατροπή των αντεργατικών σχεδίων των τραπεζιτών

Αθήνα, 24/11/2020

16 Γενικοί Σύμβουλοι ζητούν σύγκληση του Γ.Σ. για απόφαση τώρα:

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Την Πέμπτη 26-11-2020

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Εν μέσω πανδημίας και lockdown η επίθεση στα δικαιώματα και τις θεσμικές κατακτήσεις μας κλιμακώνεται, η ίδια η φύση και το περιεχόμενο της εργασίας μας απειλείται. Σε έναν κλάδο που την τελευταία δεκαετία έχει απολέσει σχεδόν τους μισούς εργαζόμενους και με τα τραπεζικά καταστήματα να έχουν παραμείνει ούτε τα μισά σε σχέση με το 2009, ήρθε η ώρα όλες και όλοι, ανεξάρτητα από παραταξιακή ένταξη ή άλλες σκοπιμότητες, οριζοντίως και καθέτως, να βροντοφωνάξουμε:

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ,  ΩΣ ΕΔΩ

 φτάνει πια με τους εκβιασμούς : «εθελούσια ή απόλυση»

 φτάνει πια με τους εργαζόμενους λάστιχο

 φτάνει πια με τα golden boys & girls

 φτάνει πια με την ιδεοληπτική εμμονή στους δείκτες κόστους

 φτάνει πια με τον αυταρχισμό και τις αντιαναπτυξιακές επιλογές των διοικήσεων

Οι εργαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι είναι αυτοί που με τη σκληρή δουλειά τους στήριξαν τις τράπεζες και την ελληνική κοινωνία και στα «πέτρινα» μνημονιακά χρόνια και τώρα στην πρωτόγνωρη περιπέτεια της πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι είναι αυτοί που σε συνθήκες συρρίκνωσης του κλάδου, σκληρής εντατικοποίησης και πίεσης, αποτέλεσαν την ασπίδα «εμπιστοσύνης» και διαφύλαξαν το κύρος του τραπεζικού συστήματος, εξυπηρέτησαν τη χειμαζόμενη κοινωνία, συνεισέφεραν στην κοινωνική συνοχή.

Οι εργαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι είναι οι παραγωγοί του πλούτου, αυτοί που, σε τελική ανάλυση, επιτυγχάνουν τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα κάθε τράπεζας. Και εν μέσω έξαρσης της πανδημικής κρίσης και lockdown, οι τραπεζίτες «αποφασίζουν και διατάζουν» το κλείσιμο καταστημάτων (53 σε Τράπεζα Πειραιώς και 41 σε Εθνική Τράπεζα) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες, για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και για τις θέσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, έτσι όπως τα αναλύσαμε στην τελευταία μας ανακοίνωση (Ανακ. ΕΑΚΤ 15/20-11-2020).

Σα να μην έφτανε όλο αυτό, επιστέγασμα των παραπάνω αποτελεί η απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να θέσει σε υποχρεωτική άδεια 140 συναδέλφους μας που απασχολούνται στα προγραμματισμένα για κλείσιμο καταστήματα, επειδή δεν δέχτηκαν να χάσουν τη δουλειά τους κάνοντας χρήση της «εθελούσιας εξόδου»! Και ο εκβιασμός δεν είναι άλλος από το «ή δέχεσαι την εθελούσια ή την επόμενη του κλεισίματος του καταστήματός σου δεν θα είσαι εργαζόμενος αλλά απολυμένος».

Τα σχέδια συρρίκνωσης των τραπεζών, όπως γλαφυρά περιγράφονται και στις 2 τελευταίες ανακοινώσεις της ΟΤΟΕ (Νο. 51 και 52), είναι αντιαναπτυξιακά, αντικοινωνικά, αντεργατικά. Δεν αρκούν, όμως, οι διαπιστώσεις! Μετά από αυτά θα περίμενε κανείς από την ηγεσία της ΟΤΟΕ να σταματήσει να παραμένει θεατής των εξελίξεων και σχολιαστής των γεγονότων, αλλά αφού ζητά και την εγρήγορση των συλλόγων, να πάρει άμεσα τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα οργανώσουν την αντίσταση των τραπεζοϋπαλλήλων στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, δυστυχώς. Για μια ακόμα φορά θα καλέσουμε την ηγεσία της ΟΤΟΕ να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες.

Στο πλαίσιο των ευθυνών που μας αναλογούν και εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων, πήραμε την πρωτοβουλία και μαζί με άλλες συναδέλφισσες και συναδέλφους μέλη του Γενικού Συμβουλίου ΟΤΟΕ, στείλαμε όλες και όλοι οι εκλεγμένοι με την ΕΑΚΤ, κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο και το Γ.Σ. ΟΤΟΕ, απαιτώντας:

Άμεση σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή όλων των Δ.Σ. των Συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας, με μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης για ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ την Πέμπτη 26/11/2020, ενώνοντας έτσι τη φωνή μας και με άλλα συνδικάτα που έχουν ορίσει απεργία την ίδια ημερομηνία.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μετά και από τις τελευταίες αυτές αρνητικές εξελίξεις, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργάνωση του αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων για να σταματήσει η κατρακύλα της συρρίκνωσης και της υποβάθμισης της εργασίας μας.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΠ’ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ!

Η Γραμματεία της

Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Τραπεζοϋπαλλήλων

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr