Απαιτούμε δέσμευση της Διοίκησης για ΑΜΕΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ των συνάδελφων από τα καταστήματα που κλείνουν

Αθήνα, 30/03/2021

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

τις τελευταίες μέρες, η μεγαλύτερη συστημική Τράπεζα της χώρας, αντί να απασχολεί την επικαιρότητα με ένα πολυαναμενόμενο Success Story, τροφοδοτεί τις δημοσιογραφικές στήλες με ένα ακόμα Fail Story. H διαδικασία Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και το σχέδιο επιχειρησιακής ανασυγκρότησης Sunrise που τη συνοδεύει, αντί για διαβατήριο επιτυχίας, φαίνεται πως εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας. Κι όμως οι ευνοϊκές προϋποθέσεις υπήρχαν καθώς προηγήθηκαν:

  • Συγχώνευση 7 Τραπεζών μεταξύ των οποίων και το υγιές κομμάτι της πρ. ΑΤΕ καθώς και το σύνολο των κυπριακών τραπεζών
  • 3 Ανακεφαλαιοποιήσεις από το ελληνικό δημόσιο και ενίσχυση κεφαλαιακής επάρκειας μέσων του αναβαλλόμενου φόρου
  • 2 Σχέδια Ηρακλής για την δραστική απομείωση των ληξιπρόθεσμων δανείων και εκχώρηση της διαχείρισής τους στην Intrum
  • Μη καταβολή των οφειλών από τα CoCo’s ύψους πάνω από 2 δις. Ευρώ
  • Εκποίηση θυγατρικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και πώληση των POS

Παρότι οι ανωτέρω ενέσεις ρευστότητας υπερβαίνουν τα 16δισεκ. Ευρώ (ήτοι πάνω από το 10% του ΑΕΠ) και παράλληλα το λειτουργικό κόστος έχει μειωθεί, ο δείκτης κόστους προς έσοδα κινείται σε εντελώς ανταγωνιστικά επίπεδα και τα έσοδα από πωλήσεις ασφαλιστηρίων αυξάνονται διαρκώς, η Διοίκηση εξαγγέλλει: Περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου κατά 75 καταστήματα, με τις ημερομηνίες κλεισίματος των πρώτων εξ αυτών να έχουν ήδη ανακοινωθεί και νέα σχεδιαζόμενη μείωση πάνω από 2.000 θέσεων εργασίας, την ίδια στιγμή που το προτεινόμενο πλαίσιο Α.Μ.Κ εξαϋλώνει τις επενδύσεις των μικρομετόχων και λογιστικοποιεί μια τεράστια οικονομική απώλεια για το ΤΧΣ.

Ακόμη και ο πιο καλόπιστος παρατηρητής των εξελίξεων διαπιστώνει ότι στην πιο δύσκολη καμπή για την εθνική οικονομία, η μεγαλύτερη συστημική Τράπεζα αντί για σταθερότητα και ανάπτυξη, προσφέρει συρρίκνωση και αβεβαιότητα. Το ποιος θα ωφεληθεί τελικά από αυτή την αυτό-οργανωμένη κρισιμότητα θα το διαπιστώσουμε σύντομα. Από την πλευρά μας θέλουμε να επαναλάβουμε ότι θα αποτρέψουμε, με κάθε μέσο, την απαξίωση των συναδέλφων μας και την υποβάθμιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Δεν θα ανεχθούμε να θυσιασθούν άλλες Ιφιγένειες στο βωμό επιχειρηματικών επιλογών που έχουν ήδη αποτύχει. Για να το θέσουμε με λιγότερο τεχνοκρατικούς όρους: Όταν παίζεις στο γήπεδό σου, έχεις οικονομική ενίσχυση, έχεις μεταγραφές και παρά ταύτα δέχεσαι γκολ, δεν φεύγουν συνεχώς οι παίκτες…

  • Καλούμε τη Διοίκηση της Τράπεζας να δεσμευτεί για την άμεση τοποθέτηση των συνάδελφων χωρίς καμία κωλυσιεργία, χωρίς ψυχολογικούς εκβιασμούς, δυσμενείς μετακινήσεις και σκηνοθετημένα αδιέξοδα.
  • Καλούμε την πολιτεία να μην επιτρέψει την περαιτέρω συρρίκνωση της μεγαλύτερης συστημικής Τράπεζας που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων πολίτων σε σχέση με κάθε άλλη Τράπεζα και οφείλει να στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας
  • Την Τράπεζα Πειραιώς την έχει πληρώσει με 16 δις ο Έλληνας φορολογούμενος και είναι περιουσία του ελληνικού λαού

Οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει ότι έχουν την διάθεση και τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στην εξυγίανση και την ανάπτυξη της Τράπεζας. ‘Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, με αποκορύφωμα την πανδημία, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους με επαγγελματισμό, ζήλο και αφοσίωση, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να κρατήσουν ζωντανό το πιο μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Τράπεζας: τον πελατοκεντρικό χαρακτήρα της. Οικοδομήστε την Τράπεζα Πειραιώς της νέας εποχής όχι σε συντρίμμια, αλλά σε ένα περιβάλλον που θα ήσασταν περήφανοι να εργάζονται και τα δικά σας παιδιά.

Με εκτίμηση

 

Ο Πρόεδρος                                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

 

Μπεμπένης Εμμανουήλ                                                              Γοίλιας Ισίδωρος

 

 

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr