ΟΙΥΕ:Ανύπαρκτο το 2% μπροστά στις ανάγκες των εργαζομένων

27/07/2021

Η μεταβολή του βασικού μισθού που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, καθώς ήδη έχει χαθεί έως και 40% του εισοδήματος των μισθωτών, ενώ έχουμε τεράστιες ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, στην τιμή των καυσίμων και στους οικιακούς λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Μόνο τόνωση των εισοδημάτων και αύξηση δεν μπορεί να θεωρηθεί το 2%.

Η πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί διπλό δώρο της κυβέρνησης στους μεγάλους εργοδότες τόσο με το μικρό ποσοστό όσο και με την εφαρμογή από 01/01/2022(!).

Η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και οξύνει το πρόβλημα της επιβίωσης των μισθωτών. Δίνει τη χαριστική βολή στην ύφεση που διανύει η αγορά, οξύνοντας την κρίση που παρήγαγε η πολιτική των μακρόσυρτων lockdown της.

Διατηρώντας τον κατώτατο μισθό σε τόσο χαμηλά επίπεδα και παγωμένο, σε συνδυασμό με την αποξήλωση της δυνατότητας υπογραφής συλλογικών συμβάσεων, η κυβερνητική πολιτική οδηγεί τους εργαζόμενους σε οικονομική ανέχεια και βραχυπρόθεσμα στην ανεργία. Με αυτό τον τρόπο βάζει ταφόπλακα σε κάθε αφήγηση σωτηρίας του ασφαλιστικού.

Το φάρμακο στην κρίση που παρήγαγε και διαιωνίζει η πολιτική της είναι η ουσιαστική τόνωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης, σε συνδυασμό με την προστασία των όρων και θέσεων εργασίας των εργαζομένων.

Για την ΟΙΥΕ

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr