Ε.Α.Κ. – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Αντίσταση στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη

Αθήνα, 04/09/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΓΣΕΕ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο διανύσαμε εν μέσω πανδημιών, αποκλεισμών, καραντίνας, επιθέσεων των εργατικών δικαιωμάτων μας και προβλημάτων δυσκολίας και επικοινωνίας.

Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τη δυνατότητα που είχαμε να διαμορφώσουμε όλη αυτή την περίοδο καλύτερους όρους επικοινωνίας συνεννόησης, αντίδρασης και λειτουργίας του συνδικάτου μας.

Βιώνουμε λοιπόν σαν εργαζόμενοι μια τεράστια συντονισμένη επίθεση με μπαράζ αντεργατικών μέτρων και ενορχηστρωτή, καθοδηγητή και συντελεστή την κυβέρνηση κατ΄εντολή του ΣΕΒ.

Φαίνεται ότι αυτό το σχέδιο που ξεκίνησε να υλοποιείται με το καλημέρα, όταν μετά τις εκλογές ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, δεν θα έχει τελειωμό και θα κλιμακώνεται με όλο και πιο αυστηρά μέτρα εις βάρος των εργαζομένων.

Έτσι λοιπόν αυτή η ανελέητη επίθεση αποτυπώθηκε με μια σειρά αντεργατικά και αντιδημοκρατικά νομοσχέδια και παρεμβάσεις.

  • Την κατάργηση της διαιτησίας του ΟΜΕΔ, που σημαίνει χαριστική βολή στην δυνατότητα ύπαρξης ΣΣΕ
  • Την κατάργηση της επέκτασης και κήρυξης υποχρεωτικών των Συλλογικών Συμβάσεων αφού δίνει το δικαίωμα για τους εργοδότες να μην ισχύει η επέκταση σε εταιρείες ή περιοχές ή κλάδους που έχουν οικονομικά προβλήματα, δηλαδή για όλους σχεδόν πλέον θα ισχύει η ΕΓΣΕΕ (650 Ευρώ μηνιαίως μισθός).
  • Την κατάργηση του Ασφαλιστικού Συστήματος με καταδρομική επιδρομή στην κοινωνική ασφάλιση.
  • Την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο συνωστισμό στην τεράστια στρατιά των ανέργων

Συνεχίζει μάλιστα απτόητη, ανελέητα και αλύπητα με το τελευταίο της χτύπημα. Το απίθανο δίδυμο του Υπουργείου Εργασίας (Βρούτσης – Στρατινάκη) καταθέτει νομοσχέδιο, όπου μπορούν οι εργοδότες να απολύουν τους εργαζόμενους που είχαν τεθεί σε «αναστολή σύμβασης». Χιλιάδες δηλαδή ακόμα απολύσεις μέσω του «προγράμματος συνεργασίας». Δεν έχει τέλος ο κατήφορος αυτής της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης.

  • Την ουσιαστική κατάργηση του ΣΕΠΕ με αποτέλεσμα κανένας έλεγχος και ωράριο λάστιχο.
  • Την κατάργηση της ευθύνης του εργολάβου- εργοδότη έναντι των υπεργολαβιών.
  • Την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας (εργαζόμενοι με δόσεις δηλαδή).
  • Τον δανεισμό εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων (εργαζόμενοι πιόνια δηλαδή στην σκακιέρα των επιχειρήσεων).

Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον και την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας φαίνεται ότι η ΓΣΕΕ αρνείται να αντιδράσει οργανωμένα και με σχέδιο, προκειμένου να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανατροπής της οργανωμένης επίθεσης που αντιμετωπίζουμε.

Θεωρούμε ότι δεν φτάνει, η περιγραφική ανάλυση της κατάστασης σήμερα, δεν φτάνει η προσπάθεια καταγραφής μόνο των προβλημάτων που προκύπτουν από την αντεργατική πολιτική.

Όσο συνεχίζει η ΓΣΕΕ να εφαρμόζει αυτή την τακτική είναι σίγουρο ότι η ήττα θα μεγαλώνει και ότι η περιθωριοποίηση και η αποξένωση από τον κορμό της εργατικής τάξης θα αυξάνεται.

Χαρακτηριστικά δεν υπήρξε η δυνατότητα να οργανωθεί ούτε ένα συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, όπως κάθε χρόνο, απέναντι στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που και φέτος θα ανακοινώσει ακόμα πιο αντεργατικά μέτρα απέναντι στην εργατική τάξη. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή οι εργαζόμενοι θα απουσιάζουν;

Αυτό λοιπόν που χρειαζόμαστε δεν είναι μόνο ανάλυση, καταγραφή και μόνο της καθημερινότητας που προκύπτει από την επίθεση που δεχόμαστε και μάλιστα πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα.

Μαζί με την εργασία καταστρέφεται και η οικονομία.

Καταστρέφεται η μικρομεσαία επιχείρηση, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας.

Τώρα λοιπόν να μπει μπροστά η ΓΣΕΕ, να οργανώσει και να δημιουργήσει ένα μέτωπο αντίδρασης – μάχης σωτηρίας της χώρας μας.

Όλοι μαζί να καταδείξουμε τις αιτίες αυτού του Αρμαγεδδώνα που αντιμετωπίζουμε, ξεμπροστιάζοντας και αποκαλύπτοντας τον ρόλο της αντεργατικής κυβέρνησης, που εφαρμόζει αυτή την πολιτική, δημιουργώντας ταυτόχρονα μέτωπο πάλης του συνόλου του λαού προκειμένου να υπάρξουν προϋποθέσεις ανατροπής αυτής της πολιτικής.

Άμεσα λοιπόν να υπάρξει Δ.Σ. της ΓΣΕΕ με αποκλειστικό θέμα την αντιμετώπιση με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης και συμμαχίες, να προχωρήσουμε σε συσκέψεις Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, προκειμένου να συζητηθεί και να κοινοποιηθεί αυτό το σχέδιο δράσης για να υπάρξει αγώνας με αποτέλεσμα.

 

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΟΤΕ.

ΘΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr