ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΥΕ: Για τους εργαζόμενους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν από Covid μειώνει την άδεια από 14 ημέρες σε 5 ημέρες και τις αποδοχές αυτής στο 50%.

Αθήνα, 20/01/2022

Η κυβέρνηση, με τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, αφαιρεί από τους εργαζόμενους την άδεια για την φροντίδα τέκνων λόγω ασθένειας από Covid-19. Γεγονός που αναδείξαμε ως ΟΙΥΕ στην από 12/1/2022 ανακοίνωση μας για την άδεια γονέων, με παιδιά που νοσούν από Covid.

Με μία αδιανόητη τροπολογία, χθες, ο κ. Χατζηδάκης επιχειρεί να αλλάξει ριζικά το πλαίσιο της άδειας ειδικού σκοπού αφού, μειώνει τις απολαβές της άδειας των εργαζόμενων γονέων στο 50%, μειώνει το χρόνο της από 14 ημέρες σε 5 ημέρες, ενώ είναι γνωστό σε άπαντες, ότι οι 5 ημέρες δεν αρκούν για την αποθεραπεία από νόσηση Covid-19, άρει την επιβάρυνση της 4ης ημέρας από τον κρατικό προϋπολογισμό (αυτό ίσχυε για όλες τις οικείες περιπτώσεις), επιβαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα και περικόπτει την 5η ημέρα από την άδεια ανάπαυσης των εργαζομένων.

Παρότι η συγκεκριμένη άδεια αποτελεί άδεια ειδικού σκοπού -η οποία το σύνολο της συγκεκριμένης κατηγορίας έως τώρα επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό- ο κ. Χατζηδάκης μεταφέρει τα κόστη της κρίσης στον ΕΦΚΑ, με τα ήδη κατακρεουργημένα αποθεματικά του, από τις μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών και την ανεργία.

Η ΟΙΥΕ καταγγέλλει τις ενέργειες αυτές από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, οι οποίες συντελούν σε ένα τοξικό περιβάλλον και επιβαρύνουν τους εργαζόμενους στις ήδη δύσκολες κοινωνικές -οικονομικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία του  Covid-19.

Για την ΟΙΥΕ

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr