Αλ. Τσίπρας: Οι τράπεζες όχι μόνο δεν στηρίζουν την οικονομία αλλά είναι και οι χειρότεροι εργοδότες

Οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές με χρήματα Ελλήνων φορολογουμένων παρόλο που έχουν πολύ υψηλά κέρδη όχι μόνο αρνούνται να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, αλλά προχωρούν και σε μια επιθετική πολιτική κατά των εργαζομένων κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, χαρακτηρίζοντας τις τράπεζες “τους χειρότερους εργοδότες στη χώρα”.    

“Είμαστε μπροστά σε μια ασύδοτη πρακτική και συμπεριφορά προς του εργαζομενους” επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή το σχέδιο συρρίκνωσης του δικτύου των υποκαταστημάτων της τράπεζας Πειραιώς και δήλωσε δημόσια την συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και ιδιαιτέρως στους εργαζόμενους με αναπηρία. Όπως είπε η τράπεζα έχει ακολουθήσει μια απαράδεκτη συμπεριφορά και αντιμετώπιση πέρα και έξω από κάθε λογική.

“Οι τράπεζες που έχουν πολύ υψηλά και μεγάλα κέρδη κέρδη στους ισολογισμούς τους, παρά το γεγονός ότι  δεν παίζουν τον ρόλο που υποχρεούνται να παίζουν στην πραγματική οικονομία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν περνούν ούτε έξω από τα γκισέ για να δανειστούν” τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι “δίνουν δάνεια μόνο σε όσους  μπορούν να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται”. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι τράπεζες “είναι οι πρώτοι που εισήγαγαν την ενοικιαζόμενη εργασία, ήταν αυτοί που συνήθιζαν να έχουν χιλιάδες εργατοώρες απλήρωτων υπερωριών”, υπενθυμίζοντας ότι την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το υπ. Εργασίας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας  “έκανε σοβαρή δουλειά και υπήρχε έλεγχος στην ασυδοσία, μπήκαν και πρόστιμα στα τραπεζικά ιδρύματα”. “Τώρα έχουμε  ξαναγυρίσει στην ασύδοτη λειτουργία απέναντι στους εργαζόμενους. Εχουν σχέδιο να κλείσουν δεκάδες καταστήματα σε όλη την χώρα” πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι οι τράπεζες που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα πρέπει να επιδεικνύουν υψηλή εταιρική κοινωνική ευθύνη.”Ο πολίτης που κατοικεί στην Αμοργό και δεν θα έχει υποκατάστημα να εξυπηρετηθεί και πρέπει να πάει στην Νάξο, έχει συμβάλει κι αυτός μερίδιο για την ανακεφαλαιοποίηση για να μπορεί ο κ. Μεγάλου να κάνει τον μεγάλο και πετυχημένο μάνατζερ” τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς κατήγγειλε την διοίκηση ότι αντί να δει την πανδημία ως πρόβλημα, το αντιμετώπισε ως ευκαιρία να συρρικνώσει το δίκτυο με αποτέλεσμα παραμεθόριες περιοχές και νησιά να βρεθούν χωρίς υποκαταστήματα τράπεζας. 

Μίλησε για εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν από την διοίκηση προς τους εργαζόμενους, προκειμένου να υπηρετήσουν σε άλλα υποκαταστήματα, αλλιώς να παραιτηθούν, ενώ αυτό που προκάλεσε αίσθηση είναι η περίπτωση εργαζομένου με κινητικά προβλήματα που τον μετέθεσαν σε υποκατάστημα που η τουαλέτα είναι στο υπόγειο και δεν μπορεί να έχει πρόσβαση.

Τέλος, απαντώντας στο επιχείρημα της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς ότι το δίκτυο είναι μεγάλο και δεν αντιστοιχεί στα ευρωπαϊκά standarts, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την έρευνα της ΟΤΟΕ στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας υπάλληλος ανά 324 πελάτες ενώ στην ΕΕ αντιστοιχεί  εργαζόμενος σε 186 πελάτες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και πρώην υφυπουργός Εργασίας και επικεφαλής του ΣΕΠΕ, Νάσος Ηλιόπουλος.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr