ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ: 24ωρη πανελλαδική απεργία σε ΜΜΜ και Δημόσιο – Κλειστό το Μετρό και ο ΗΣΑΠ

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) κήρυξε γενική πανελλαδική απεργία για σήμερα, ζητώντας την ενίσχυση των μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους εργασίας και τα σχολεία, την στήριξη του ΕΣΥ, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα σε υγεία και μεταφορές και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Μετρό και ΗΣΑΠ θα παραμείνουν ακινητοποιημένα για σήμερα (γραμμές 1,2,3), λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία που έχει προκηρυχθεί από το Εργατικό Κέντρο Αθηνών, ενώ, παράλληλα, κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Όσον αφορά τα τραμ, θα υπάρξει στάση εργασίας από τους εργαζόμενους, από τις 18:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Παράλληλα, στην απεργία συμμετέχουν πέντε από τα δεκατρία ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Έτσι, δεν θα γίνει κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από τις 00:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, ενώ, επίσης θα απεργήσουν οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ όπως και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών (Π.Ε.Π.Ρ.Ν.) έπειτα από όμοφωνη απόφαση για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που θα πραγματοποιήσει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Ακόμη, σε 24ωρη απεργία προχωρά η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Από την άλλη πλευρά, οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ανέστειλαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, που είχαν εξαγγείλει χθες για τις 25, 26 και 27 Νοεμβρίου με τις πτήσεις των Aegean και Olympic Air να πραγματοποιούνται κανονικά.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και διοργανώνει τοπικές μορφές δράσης με συγκεντρώσεις στην πύλη των νοσοκομείο στις 8 το πρωί, ενώ στις 12 το μεσημέρι προγραμματίζει συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί χορήγηση δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους υγειονομικούς, ένταξη στα ΒΑΕ, λήψη όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας με επαρκή στελέχωση, χρηματοδότηση και μέσα ατομικής προστασίας και μονιμοποίηση εκτάκτων.

Αναλυτικά τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ):

ΑΔΕΔΥ:

  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.
  • Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.
  • Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Αποχή από κάθε ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλιο.

Επίσης, η ΑΔΕΔΥ ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία».

ΕΚΑ:

  • Μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία.
  • Μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
  • Άμεση δημιουργία πολλών νέων κλινών ΜΕΘ.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, όχι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
  • Πύκνωση δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού και τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους εργαζόμενους.
  • Κανένας εργαζόμενος και άνεργος χωρίς εισόδημα. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μην ισχύει καμία απόλυση από την 1η Νοέμβρη.
  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για τη μείωση των κοινωνικών παροχών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» επισημαίνει το ΕΚΑ, διεκδικώντας παράλληλα να μην κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο «που καταργεί», όπως σημειώνει, «εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr