Άγρια καταστολή με δεκάδες προσαγωγές στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Η αστυνομία χτύπησε ακόμα και ανθρώπους που δεν προκάλεσαν τις δυνάμεις του νόμου • Στη ΓΑΔΑ 52 άτομα • Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους προσαχθέντες • ΕΔΕ για το βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να ασκούν βία εναντίον διαδηλωτών.

Για ακόμα μια φορά οι δυνάμεις της αστυνομίας έδειξαν το σκληρό τους πρόσωπο απέναντι σε διαδηλωτές, προχωρώντας σε βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Επεισόδια έλαβαν χώρα τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και κρότου λάμψης, αλλά και να βαράει τους διαδηλωτές με τα γκλοπ καθώς και με… μπουνιές και κλοτσιές.

Φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά δίχτυα καταδεικνύουν το πάθος των αστυνομικών να… «επιβάλουν την τάξη», χτυπώντας ακόμα και ανθρώπους που –όπως φαίνεται ξεκάθαρα– δεν προκάλεσαν τις δυνάμεις του νόμου. Για το βίντεο που «αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και απεικονίζει αστυνομικούς να ασκούν βία σε βάρος ατόμων, στην οδό Ολύμπου – Τάσκου Παπαγεωργίου και Τοσίτσα» στη Θεσσαλονίκη, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι διεξάγεται διοικητική έρευνα (ΕΔΕ).

Από την οργή των αστυνομικών δυνάμεων δεν γλίτωσαν ούτε οι φωτορεπόρτερ, καθώς στη συγκέντρωση της Αθήνας «χτυπήθηκε ο συνάδελφος μας Γιάννης Λιάκος, μέλος του Πειθαρχικού της ΕΦΕ πάλι από αστυνομικούς», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.

Στη Θεσσαλονίκη, έγινε μια σύλληψη 18χρονης που –σύμφωνα με την αστυνομία– συμμετείχε σε ομάδα ατόμων που κινήθηκαν εναντίον αστυνομικών.

Στην Αθήνα, οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή 52 ατόμων τα οποία μετέφεραν στη ΓΑΔΑ, με αλληλέγγυους και φίλους τους να σπεύδουν έξω από το κτίριο για να τους υποστηρίξουν και να ζητήσουν την απελευθέρωσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί είπαν στους δεκάδες συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν από το σημείο, αλλιώς θα παρέμβουν και θα επιδώσουν και σχετικά πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Το ΜέΡΑ25 κατήγγειλε ότι η βουλευτής του και αντιπρόεδρος της Βουλής Σοφία Σακοράφα, δέχθηκε επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ, έξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως στη σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας υπάρχει κατάλογος με τα σωματεία, συλλόγους και οργανώσεις που είχαν απευθύνει δημόσιο κάλεσμα για συμμετοχή στις συγκεντρώσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες κινητοποιήσεις ήταν ακόμα ένα μεγάλο «όχι» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που έρχεται προς ψήφιση την Πέμπτη στη Βουλή εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από κόμματα, οργανώσεις, κινήματα, καθώς και εκπαιδευτικούς και φοιτητικούς φορείς.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr