Στη Βουλή η εκδικητική απόλυση του ακτινολόγου Κ. Καταραχιά

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με θέμα την απόλυση μέσω μη ανανέωσης σύμβασης του συνδικαλιστή γιατρού Κώστα Καταραχιά κατέθεσε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας ότι «είναι προφανές ότι αποκλειστική αιτία αυτής της δυσμενούς, επιλεκτικής και εν τέλει μη σύννομης μεταχείρισης, είναι η συνδικαλιστική ιδιότητα και δράση του συγκεκριμένου γιατρού.»

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤhePressProject, ο Κώστας Καταραχιάς εξήγησε με λεπτομέρεια την υπόθεσή του και τις εκδικητικές μεθοδεύσεις της διοίκησης του «Αγίου Σάββα» αλλά και της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας. Πρώτα με την εκδικητική του μετάθεση, από το ογκολογικό νοσοκομείο στη μονάδα ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία», αν και ακτινολόγος ο ίδιος στην ειδικότητα και στη συνέχεια με τη μη ανανέωση της σύμβασής του.

«Είμαι ο μόνος γιατρός περίπου στους 2000 πανελλαδικά επικουρικούς γιατρούς, συμβασιούχους που δεν ανανεώνεται η σύμβασή μου μέχρι 31 Οκτώβρη του 2021. Έχω κάνει το έγκλημα να συνδικαλίζομαι. Πάρα πολλά χρόνια τώρα, στο σωματείο μου, στον Άγιο Σάββα, όπου είμαι περίπου 5 χρόνια συμβασιούχος και ειδικευόμενος πριν πάρω την ειδικότητα» τόνισε, λίγες μέρες πριν την απόλυσή του, στι 31 Μαρτίου.

Στην ερώτησή του ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρει:

«Ο Κώστας Καταραχιάς είναι γιατρός ακτινολόγος και εργάζεται ως επικουρικός γιατρός στο ΓΝ «Αγ. Σάββας». Ταυτόχρονα είναι πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Από τον Ιανουάριο έχει αποσπαστεί στη ΜΕΘ του ΓΝ «Σωτηρία» όπου προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ασθενείς με covid-19.

Λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, με διάταξη νόμου παρατάθηκε η θητεία όλων των επικουρικών γιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού μέχρι 31 Οκτωβρίου του 2021.

Από τη γενική αυτή ρύθμιση και από τους χιλιάδες επικουρικούς γιατρούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην παρατείνει τη θητεία ειδικά του κ. Καταραχιά, με το πρόσχημα ότι ο διευθυντής του Τμήματος στο οποίο υπηρετεί στον «Άγιο Σάββα» δεν ζήτησε την ανανέωση της σύμβασης του. Έτσι, μετά τη λήξη της 3μηνης απόσπασης του στο «Σωτηρία» (31/3/201), ο συγκεκριμένος γιατρός θα απολυθεί.

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένας «υπηρεσιακός» λόγος που οδηγεί στη μη ανανέωση της σύμβασης του Κώστα Καταραχιά. Ούτε κανένας λογικός άνθρωπος μπορεί να πειστεί ότι ένας ακτινοδιαγνώστης με ειδική εμπειρία σε ΜΕΘ-covid δεν χρειάζεται σήμερα στο ΕΣΥ, την ώρα της κορύφωσης του 3ου επιδημικού κύματος.»

Και προσθέτει:

Είναι προφανές ότι αποκλειστική αιτία αυτής της δυσμενούς, επιλεκτικής και εν τέλει μη σύννομης μεταχείρισης, είναι η συνδικαλιστική ιδιότητα και δράση του συγκεκριμένου γιατρού. Είναι το γεγονός ότι αντιτάχθηκε σθεναρά στην προσπάθεια της Διοίκησης του «Αγίου Σάββα» να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους για τα αυξανόμενα κρούσματα covid-19 στο προσωπικό του νοσοκομείου, ενεργοποιώντας μάλιστα διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου εις βάρος τους. Η στοχοποίηση του Κώστα Καταραχιά από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου λόγω της δραστήριας συνδικαλιστικής του παρουσίας είχε καταγγελθεί επίσημα από την ΕΙΝΑΠ ήδη από τον Ιανουάριο.

Επειδή λοιπόν η συνδικαλιστική δράση είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων που προστατεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους.

Επειδή κανένας γιατρός δεν περισσεύει σήμερα στη μάχη κατά της πανδημίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας:

Τι πρόκειται να πράξει προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει καμιά εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή εργαζόμενου από το ΕΣΥ;

Προτίθεται να εφαρμόσει το νόμο, παρατείνοντας τη σύμβαση του κ. Καταραχιά μέχρι 31/10/2021;

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr