Κατώτερος μισθός ανέχειας

Αθήνα, 01/04/2024

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτερου μισθού στα 830€ σηματοδοτεί μια αύξηση 10,5% από τον μισθό του 2012 και 6,4% από πέρυσι!!

Τη στιγμή που όλα τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν αυξηθεί πάνω από το 100% στην δεκαετία και μόνο τον τελευταίο χρόνο η ακρίβεια των τιμών στα αναγκαία είδη διαβίωσης είναι κοντά στο 19%, η αύξηση αυτή μπορεί να καλύψει μόνο ένα ελάχιστο μέρος του κόστους διαβίωσης.

Με τη διαπραγμάτευση για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας να έχει καταργηθεί με νομοθετική ρύθμιση και οι κλαδικές και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις να καλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος των εργαζόμενων, παρά τις κατευθύνσεις της Ευρώπης για κάλυψη του 80% των εργαζόμενων, η κυβερνητική αύξηση αποτελεί μια σταγόνα στον ωκεανό των αυξήσεων του κόστους ζωής.

Η παράταξή μας καλεί την κυβέρνηση επιτέλους να αντιληφθεί τη δεινή θέση που βρίσκονται οι πολίτες και να προχωρήσει χωρίς δικαιολογίες σε νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα:

  • Επαναφέρουν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων
  • Τη δυνατότητα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία του ΟΜΕΔ
  • Την αύξηση του αριθμού των συλλογικών συμβάσεων, όπως συμβαίνει στην Ε.Ε.
  • Τους ουσιαστικούς ελέγχους του κράτους για την αδήλωτη ή απλήρωτη εργασία.
  • Την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Για όλα αυτά, η σημασία της επιτυχίας της Απεργίας στις 17 Απρίλη είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλες και όλους τους εργαζόμενους.

Ε.Α.Κ.
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Διεύθυνση
:
Πατησίων 69 & Αινιάνος 2
ΤΚ: 10434 Αθήνα

Τηλέφωνα
:
(210) 8202273,
(210) 8202287 

E-mail
: eak@gsee.gr 

Website
: http://www.eakergasia.gr